fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mogelijk een massale muizen- en rattenplaag op komst in Nederland

“Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen meneer?” Als jong meisje zat ik in mijn pyjamaatje op de bank aan de buis gekluisterd als die serie er op zaterdagavond was. Over een rattenplaag die de stad Hamelen in zijn greep had en alle gevolgen die dit met zich meebracht. Over een rattenvanger die niet betaald werd na zijn diensten en die als wraak alle kinderen uit de stad meenam!

Als we de waarschuwing van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) geloven mogen we vanaf 2023 ook wel een rattenvanger gaan inhuren. In dat jaar wordt het gebruik van gif ter bestrijding van muizen en ratten door particulieren namelijk verboden. “Maar er zijn nog geen goede alternatieven”, waarschuwt Bastiaan Meerburg van het KAD.

Moeilijk om beestjes nog te doden

In het NOS Radio 1 Journaal zegt Meerburg: “We maken ons grote zorgen. Veel mensen gebruiken gif tegen ratten en muizen in hun huis. Als dat verboden wordt, dan blijft er weinig over om de dieren te doden.” Je kunt vanaf die datum wel een bedrijf inhuren om de ratten en muizen te bestrijden, maar dat is een kostbare zaak.

Niet alle katten zijn goede muizenvangers

“We begrijpen dat deze middelen slecht zijn voor het milieu”, geeft Meerburg aan op Radio 1. “We zijn niet tegen een verbod, dat is vanuit milieutechnisch oogpunt begrijpelijk. Het probleem is dat er geen goede alternatieven zijn. Vallen zijn een optie, maar die zijn veel moeilijker te gebruiken omdat je het gedrag van de dieren moet bestrijden. En niet alle katten zijn goede muizenvangers.”

Muizen over onze voeten

Meerburg pleit ervoor dat er een onderzoek wordt gedaan naar andere manieren om ratten en muizen te bestrijden. Momenteel gebeurt dat volgens hem niet. De overheid lijkt hier een passieve houding in aan te nemen. “Ze vinden het allemaal wel prima zoals het nu loopt. Maar ik maak me echt zorgen over de situatie na 2023. Ik ben bang dat de ratten en muizen straks over onze voeten lopen.”

De prijs is hoog

De rattenvanger lijkt dan nog de enige mogelijkheid te zijn om op een goede manier van de muizen en ratten af te komen. Maar iedereen die ook naar “Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer?” heeft gekeken, weet dat de prijs erg hoog is :-).

Bron: NOS.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook