fb
Damespraatjes Damespraatjes

Elodie: “Moet ik dit grote geheim met mijn kind delen?”

Elodie is de trotste moeder van de negenjarige Carlos. “We zijn met z’n tweeën en zijn dus heel hecht. Carlos is mijn zoon, maar ook mijn beste vriend. We doen alles samen en ik vind niets leuker dan dingen met hem te ondernemen. Zo zitten we samen op klimles, maken we elk weekend lange wandelingen en koken we samen alle maaltijden. De mensen om ons heen vinden het soms wat intens dat we alles samen doen. Maar niemand weet dat ik een groot geheim bij me draag.” 

Best lastig

Carlos weet niet beter dan dat er geen vader in beeld is. “Vanaf het moment dat hij werd geboren, was alleen ik er voor hem. Dat heeft onze band heel sterk gemaakt, maar ik vond het destijds ook wel lastig. De gebroken nachten en alle emoties die bij het krijgen van een kind komen kijken, had ik graag met iemand gedeeld. En dan heb ik het nog niet eens over het delen van de kosten en de alle praktische zaken.”

Vriend schiet te hulp

Tien jaar geleden zag het leven van Elodie er heel anders uit. “Ik zat niet lekker in mijn vel en vanwege mijn leeftijd (ik was toen 40 jaar), was ik bang dat ik nooit moeder zou worden. Ik had geen partner en de kans om op de traditionele manier een gezin te stichten leek minimaal. Gelukkig was er een goede vriend die mij te hulp schoot.”

Hoera

De goede vriend van Elodie biedt aan dat hij haar wil helpen. “Hij bood aan mij te willen helpen met het krijgen van een kind, maar dat hij er zelf niet op zat te wachten om vader te worden. Ik heb hier een week over na moeten denken, maar uiteindelijk zijn aanbod geaccepteerd. Alles ging via de natuurlijke weg en het was in één keer raak. Hoera: ik werd moeder.”

Mondelinge afspraak

Elodie en haar vriend spreken mondeling af dat hij geen rol gaat spelen in het leven van het kind. “Hij wilde mij helpen, maar heeft zelf geen kinderwens. Daar ben ik toen mee akkoord gegaan. Tot nu toe weet Carlos dan ook niet wie zijn vader is. Ook al kennen ze elkaar wél heel goed. Toch begin ik steeds vaker te twijfelen of ik dit wel geheim moet houden. Ik vind dat Carlos het recht heeft om te weten wie zijn vader is.”

Steeds meer vragen

Tot nu toe denkt Carlos dat zijn moeder ook niet weet wie zijn vader is. “Ik heb altijd volgehouden dat ik de naam van zijn vader niet ken en dat we geen contact met hem op kunnen nemen. Maar nu Carlos ouder wordt, stelt hij steeds meer vragen. Hij wil weten waar hij vandaan komt en mist een vaderfiguur. ‘Mam, ik hou zo veel van jou. Maar ik wil ook zó graag een vader’, zegt hij dan. Dat breekt mijn hart.”

Wat moet ik doen?

Elodie heeft laatst daarom met haar beste vriend gesproken. “Ik heb hem uitgelegd wat er speelt en wat de wens van Carlos is. Mijn vriend gaf aan dit te begrijpen, maar zich toch echt aan de bestaande afspraak te willen houden. Ik begeef me in zo’n lastige situatie. Vertel ik Carlos hoe het echt zit, tegen de wens van mijn vriend in? Of houd ik vast aan de bestaande afspraak. Wat ik ook kies: het zal nooit goed zijn. En dat voelt helemaal verkeerd.”

Het hem vertellen

Vorige week heeft Elodie een vriendin in vertrouwen genomen en de situatie uitgelegd. “Zij vindt dat de relatie met mijn zoon en zijn recht om te weten wie zijn vader is, zwaarder wegen dan mijn afspraak met mijn beste vriend. Hoe langer ik hierover nadenk, hoe meer ik dat met haar eens ben. Ik ben daarom voornemens om Carlos te vertellen wie zijn vader is. Zelfs als dit ervoor zorgt dat zijn vader dan niet meer in ons leven wil zijn. Dat vind ik heel moeilijk, maar het is denk ik het enige juiste. Of zijn er ook andere oplossingen?”

Afbeelding: Shutterstock

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Heidi -

Ik denk dat je eerlijk tegen Carlos moet zeggen dat je eerst niet eerlijk bent geweest omdat het ingewikkeld is, dat je wel weet wie zijn vader is maar dat je deze ‘donor’ heb beloofd om het geheim te bewaren. Ik denk ook dat je het wel mag vertellen wanneer er later medische redenen zijn om het te willen weten. Maar ik zou het positieve contact wat er nu is met deze goede vriend niet op het spel zetten door zijn vertrouwen te verbreken. Wanneer je zoon zelfstandig gaat wonen en met zijn eigen leven bezig is en minder contact heeft met zijn donor-vader en lagere verwachting heeft over een mogelijke relatie zou je de vraag nogmaals kunnen bespreken.

Joris -

Vervelend dat je vooraf de consequenties niet goed hebt overzien en doordacht. Ook vervelend dat je bent gestart met liegen dat je de naam van zijn vader niet kent en dat je (daarom) geen contact met hem op kunt nemen. Afspraak is afspraak. Je hebt overlegd of het mogelijk is de afspraak ‘open te breken’ en dat bleek niet het geval. Als je dat toch doet, ben jij je vriend kwijt en je zoon de de kans om met zijn vader om te gaan – zonder te weten dat het zijn vader is. Wat win je ermee? Handiger was geweest om vooraf na te denken en eerlijk te zijn naar je zoon; je vader heeft je verwekt maar wil geen rol spelen in je leven (maar dat tactischer verwoord). Dat was eerlijker geweest.

Reageer ook