fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mindfulness en ouderschap

Mindfulness is een hype en dat is niet zo vreemd, zeker als je kijkt naar wat het mensen brengt. Door het dagelijks doen van een aantal praktische oefeningen, merken veel mensen opeens dat zij zich anders opstellen in situaties die voorheen lastig waren. Tot hun verrassing gebeurt dat gewoon zonder er op dat moment speciale moeite voor te doen. De moeite zit in het dagelijks doen van de oefeningen.

Op YouTube staat een grappig filmpje waarin wordt uitgelegd wat het je brengt: “niet meer ‘overgenomen’ worden door je emoties, maar je emoties opmerken waardoor je vrijheid krijgt om te kiezen voor je gedrag.” De vergelijking wordt gemaakt met hardlopen 20 jaar geleden. Toen was dit zo uitzonderlijk dat hardlopers gevraagd werd of ze haast hadden, nu doet bijna iedereen het. En zo gaat het vast ook met Mindfulness.

Ouder zijn en opvoeden stelt je voor grote uitdagingen en brengt je regelmatig in situaties die lastig zijn en waarin je misschien reageert op een manier waar je niet blij van wordt. Zeker niet als je bedenkt dat je ditzelfde gedrag van je kind eigenlijk niet zou accepteren.

Opvoeden en Mindfulness

Kinderen geven je dus mooie kansen om te oefenen met mindfulness. Ze liggen zo na aan je hart dat ze van alles bij je te weeg brengen. Mindfulness leert je om dat wat er teweeggebracht wordt waar te nemen met aandacht, zonder er direct op te reageren. Je traint je aandacht alsof het een soort spier is. Dit doe je door je aandacht steeds opnieuw daar naar toe te brengen waar jij hem wilt hebben en waar te nemen wat daar is zonder oordeel. Daarbij merk je dingen op buiten jezelf zoals geluiden, beelden, warmte en kou, maar ook lichamelijke sensaties en gevoelens en gedachten.

Zo wordt je opmerkzamer op wat er hier en op dit moment is. We zijn vaak in gedachten bezig met wat er allemaal nog moet, of met dingen die in het verleden gebeurd zijn. Vooral kinderen voelen als we er niet helemaal zijn en doen dan juist een appèl op ons. Wat vaker aandachtig aanwezig zijn kan veel opleveren.

Haren borstelen met aandacht

Een moeder vertelt hoe zij als oefening de haren van haar dochter aandachtig ging borstelen. Tot haar verbazing begon haar dochter niet zoals elke ochtend te klagen over de pijn en zich te verzetten. Het werd een prettige ervaring voor beide in minder tijd en zonder strijd.

Een andere moeder koos er voor om met aandacht het verhaaltje voor het slapen gaan voor te lezen. Normaal was ze eigenlijk met haar gedachten meer bij de klok en of de kinderen wel op tijd in bed zouden liggen zodat ze ook nog wat aan haar avond had. Nu volgde ze heel bewust het verhaal en elke reactie van haar kinderen. Het werd zo’n leuke ervaring dat voor ze het wist het verhaal voorbij was en de kinderen haar heel tevreden welterusten kusten.

Weer een andere moeder merkte haar neiging op om  direct met allerlei oplossingen te komen, als haar dochter verdrietig is omdat ze na schooltijd met niemand heeft kunnen afspreken. Ze kon er voor kiezen om dit niet te doen en om in plaats daarvan haar dochter te troosten. Later thuis als het verdriet een beetje gezakt is, komt haar dochter zelf met ideeën over hoe ze een volgende keer wel met een vriendinnetje kan afspreken.

Minder stress en gedoe

Een vader vertelt dat hij vaker ‘kan vertragen’. “Als de kinderen niet direct doen wat ik vraag. Laat ik het even. Soms verdiep ik me in wat er zo interessant is dat ze er nog niet mee kunnen stoppen. Vervolgens vraag ik nog eens of ze mee naar boven gaan om te gaan slapen, en vaak gaan ze dan wel mee. Per saldo kost het niet meer tijd en het geeft minder stress en gedoe.”

Ouders met kinderen die te maken hebben met hoog gevoeligheid, ADHD, autismespectrum stoornissen en dergelijke staan voor extra uitdagingen in hun ouderschap en juist ook voor hen kan deze aandachttraining veel stress voorkomen.

Mindfullness kun je trainen

Op 2 februari start er weer een training mindful ouderschap in Hilversum, je bent van harte welkom.

Voor meer informatie kijk op www.openhouding.nl of op  www.vanzelf-jeugdenkindertherapie.nl

Lees ook:

Het nut van chillen bij kinderen
Het is winter en mijn kind wil een korte broek aan
Zeg eens wat vaker Ja tegen je kind

Sabine Balsma

Sabine Balsma is integratief kindertherapeute en begeleid kinderen en  jongeren van 0 tot en met 20 jaar en hun ouders. Haar praktijk is gevestigd in Hilversum.

www.vanzelf-kindertherapie.nl

 

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

http://www./ -

I honestly cant tell if this blog is all written with sarcasm or if you actually believe that Sanchez is clutch and theres no one youd rather have with the game on the line

Reageer ook