fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mimi mag niet meer werken bij sportschool: “De reden hiervan is echt walgelijk”

Mimi is een lieve vrouw die al jaren bij dezelfde sportschool werkt. “Het was altijd een plek waar iedereen zich welkom voelde. Dat is sinds de verkoop van de sportschool wel anders. De nieuwe eigenaar pakt dingen anders aan en mijn werkovereenkomst is niet verlengd. De reden daarvan is echt verschrikkelijk…”

Niet allemaal maat 36

Zes jaar geleden begon Mimi als zzp-er bij een nieuwe sportschool in de stad. “Wat mij daar zo aansprak, is dat het een hele inclusieve plek is. Er liepen geen instructeurs in te strakke pakjes en het ging niet om zien en gezien worden. In de sportschool draaide het om gezelligheid, lekker bewegen en op een fijne manier met je gezondheid bezig zijn. Het maakte niet uit of je een maatje meer had. Zelfs de medewerkers hadden niet allemaal maat 36″, vertelt Mimi.

Alles veranderen

Tegenwoordig is dat wel anders. “De sportschool is vorig jaar verkocht. De nieuwe eigenaar is enorm afgetraind, heeft een lekker kleurtje en loopt met eiwitshakes door de gym. Hij ziet er onwijs goed uit en ik kan zeker zeggen dat het een goed visitekaartje voor de sportschool is. Toen hij langs kwam voor een kennismaking, dacht ik: leuk, zo’n type hebben we hier nog niet. Ik stelde me voor, legde uit dat ik verschillende groepslessen geef en bood aan hem een rondleiding te geven. ‘Niet nodig’, antwoordde hij. ‘We gaan toch alles veranderen’. Hij draaide zich om en liep weg.”

Wederzijds respect

Mimi schrikt van de reactie van de nieuwe eigenaar. “Maar ik wilde hem echt een eerlijke kans geven. Zowel de medewerkers als de klanten van onze sportschool stonden voor wederzijds respect en waren van de overtuiging dat iedereen met een goed gevoel moet kunnen sporten. Dat het niet uitmaakt of je maat 32 of 54 hebt, of je met 3 kilo squat of met 100 kilo en of je eitwitshakes drinkt of voor een pizza kiest. Iedereen was welkom en ik ging er vanuit dat hij deze uitstraling en sfeer wel zou behouden.”

Selfie spiegel en zonnebanken

Maar al snel blijkt dat de nieuwe eigenaar dingen inderdaad écht heel anders gaat doen. “De gezellige koffiehoek verdween. Zonde, want heel veel leden zaten hier graag. Ook de muziek moest anders. Eerst stond deze niet te hard. Mensen die graag naar harde muziek luisteren tijdens het sporten kunnen dat ook met headphones doen. Nu loeit er keiharde housemuziek door de sportzaal. Ook de indeling van de zaal is anders. Eerst was er veel plek voor rekoefeningen en hadden we een low-impact circuit training. Het circuit is weg en in plaats daarvan staat daar nu een grote spiegel waar mensen selfies kunnen maken. Tot slot werd de yoga- en pilatesruimte opgedoekt, om er zonnebanken neer te zetten. De oude eigenaar walgde juist van zonnebanken!”

Andere groepslessen

Het aanbod aan groepslessen wordt ook aangepakt. “We hadden een mooie mix van lessen, waarbij iedereen op zijn eigen niveau kon sporten. We hadden zelfs een aantal 80-plussers en een groepje zwangere vrouwen die op hun niveau lessen volgden. Dat vond de nieuwe eigenaar maar niks. Met de nieuwe groepslessen richt hij zich vooral op jonge en fitte mensen. ‘Die wil je veel liever hier in de gym hebben’, drukte hij mij op het hart.”

Geen Instagram-poppetje

Wat Mimi misschien nog wel het meest erge vindt, is dat zij geen groepslessen meer mag geven én dat haar klus bij de sportschool aan het einde van het jaar ophoudt. “En dat is niet omdat ik niet goed presteerde of slecht met onze klanten omging. Ik heb het vermoeden dat hij van mij af wil, omdat ik niet in zijn ‘perfecte plaatje’ pas. Ik ben 1,60 lang, weeg 75 kilo en ben niet bepaald een Instagram-poppetje. Maar ik ben wel heel sterk en zit lekker in mijn vel. De vorige sportschool eigenaar wilde júíst een divers team, waarin verschillende soorten lichamen werden vertegenwoordigd. Hij geloofde dat fit zijn niks met super dun zijn te maken heeft en dat we dit als sportschool moesten uitstralen naar onze klanten. Aan het aanname-beleid van de nieuwe eigenaar kun je zien dat hij het niet met deze opvatting eens is.”

Slank en blond

De nieuwe medewerkers zijn vriendelijk, maar zijn allemaal blank, blond en heel strak. “Prachtige en lieve mensen. Ik wil zeker niets aan ze afdoen. Wel zie ik steeds beter waarom ik geen groepslessen meer geef en waarom mijn contract niet wordt verlengd. Ik pas niet in zo’n ‘picture perfect’ team en dat doet pijn. Ondanks dat ik er niet eens picture perfect uit wil zien! Ik vind het gewoon heel erg walgelijk dat de nieuwe eigenaar de focus alleen op uiterlijk legt. Van de sportschool waar ik ooit werkte is weinig meer over. De nieuwe medewerkers geven nu de lessen, lopen door de zaal en draaien de balie. Ik zit nu op kantoor en verwerk de ledeninschrijvingen.”

Leegloop

De nieuwe sfeer heeft voor een flinke leegloop bij de sportschool gezorgd. “Veel leden zijn hier nu weg. Denk aan de oudere mensen die na het sporten graag een bakkie deden in de koffiehoek. Maar ook de wat minder fitte en slanke mensen voelden zich niet meer welkom. Bijna een kwart van de leden schreef zich uit en ik mis ze elke dag. Mijn baas denkt dat de sportschool in een soort transitie-fase zit, waarbij er nu een paar oude leden weggaan, maar er op termijn veel meer nieuwe leden bij komen. Ik vraag me alleen af: hoeveel mensen voelen zich welkom hier? Ik ben elke dag blij als ik naar huis mag en ik zou me niet kunnen voorstellen ooit vrijwillig op zo’n plek te gaan sporten.”

Wil hier niet meer werken

Een vriend van Mimi vindt dat ze de sportschool eigenaar voor de rechter moet dagen. “Hij zegt dat ik ben ontslagen vanwege mijn gewicht en dat dit discriminatie is. Daar voel ik niets voor. Op de eerste plaats heb ik helemaal geen zin in een conflict. Ik haat ruzie. Maar daarnaast heeft mijn baas ook nooit uitgesproken dat hij mij te dik vindt. In die zin heb ik geen poot om op te staan. Tot slot moet ik ook toegeven dat ik daar niet eens meer wil werken. Ik ben veel liever op een plek waar iedereen zich welkom voelt. En deze sportschool is dat zeker niet.”

Afbeelding: Unsplash+

8 reacties

Joris -

Kennelijk waren mijn berichten toch geplaatst, ondanks dat ze niet zichtbaar waren. Excuses voor het ongemak.

Joris -

Natuurlijk, mijn tijdelijke arbeidsovereenkomst is ook wel eens niet verlengd. Toen had ik geen werk meer, maar ik ben niet ontslagen.

Joris -

Natuurlijk, mijn tijdelijke arbeidsovereenkomst is ook weleens niet verlengd. Toen had ik geen werk meer, maar ik ben niet ontslagen.

Joris -

Mijn tijdelijke arbeidsovereenkomsten zijn ook weleens niet verlengd, ja. Toen had ik geen werk meer, maar ik ben niet ontslagen.

Joris -

Ja hoor, heb ik e ervaring mee. Van mij zijn ook weleens tijdelijke arbeidsovereenkomsten niet verlengd. Toen had ik dus geen baan meer, maar ik was niet ontslagen.

Vera -

Hallo Joris,
Je hebt helemaal gelijk met het stuk van zzp’er, maar dat neemt niet weg, dat er een bes
Issing over jou wordt genomen, waar je op dat moment geen invloed op hebt. Ik weet niet of je ooit zoiets hebt meegemaakt. Als iemand de regie over jou leven neemt, hoort dat een stuk verwerking bij. Het is ontzettend naar. Sporten gaat om in beweging zijn, niet om hoeveel kg je weegt.

Joris -

Je bent zzp’er dus van ontslag is geen sprake. De nieuwe eigenaar huurt je tot moment x in, daarna niet meer. Gelukkig zit het risico om zonder opdrachtgever te zitten in je uurtarief. Als het goed is dan.

Fiene -

het is inderdaad discriminatie als hij jouw contract niet verlengt vanwege jou gewicht.
Maar als hij het niet heeft gezegd en je hebt niets op papier staan kan je geen kant op.
Maar zoek een andere leuke sportschool of een andere leuk iets.

Reageer ook