fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat zegt mijn BMI over mijn gezondheid?

Al een aantal jaar is mijn gewicht wat te hoog. Na mijn zwangerschappen is het mij nooit gelukt om weer op mijn oude gewicht te komen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik hier al lang niet meer van wakker kan liggen. Elk jaar gaat mijn gewicht iets naar beneden en als ik zo doorga, bereik ik over drie jaar mijn streefgewicht. Haha! Wat ik vooral belangrijk vind, is dat ik me gezond voel. Welke rol speelt een BMI hierin? Wat zegt mijn BMI over mijn gezondheid? 

Wat is BMI?

BMI staat voor Body Mass Index. Het is een handige tool om snel in te kunnen schatten of je gewicht gezond, te hoog of te laag is. In de formule voor je BMI is:

  • Gewicht / (lengte x lengte)

Hier komt een getal uit, ook wel de BMI score genoemd. Bij een BMI van 18,4 of lager spreken we van ondergewicht. Is jouw BMI tussen de 18,5 en 25, dan heb je een gezond gewicht. Een BMI tussen de 25,1 en 29,9 duidt op overgwicht. Een BMI van 30 of hoger wordt gezien als obesitas.

Een snelle BMI berekening maken? Dat kan ook via de makkelijke BMI calculators online.

Wat zijn de risico’s van een te hoog BMI?

Als je lang te zwaar bent, kan je op termijn een verhoogd risico op diverse aandoeningen oplopen. Denk hierbij aan diabetes type twee, hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker, gewrichtsklachten, slaapapneu, menstruatieproblemen, verminderde vruchtbaarheid en incontinentie klachten. Als je te zwaar bent is het dus zeker aan te raden om met je lifestyle aan de slag te gaan. Ga niet op een streng dieet, maar probeer door kleine aanpassingen je leven steeds iets gezonder te maken. Het gaat niet om dat je snel gewicht verliest, maar meer dat je voor de rest van je leven een gezonde levensstijl kunt aannemen. Dat is overigens makkelijker gezegd dan gedaan!

Wat zegt mijn BMI over mijn gezondheid: alleen naar BMI kijken?

Bij het bepalen of je een gezond gewicht hebt en of je gezond bent, raden wij af om de focus te veel op je BMI te leggen. Iemand die veel sport en een hoge spiermassa heeft kan op papier een te hoog BMI hebben, terwijl zijn/haar vetmassa laag is. Je kunt daarom ook kijken naar je middelomtrek. Voor vrouwen is een optimale middelomtrek tussen de 68 en 80 centimeter. Vanaf 80 centimeter loop je een verhoogd risico op hart- en vaatziektes. Maar ook hier geldt: niet elk lichaam is hetzelfde. Twijfel je of je een gezond gewicht hebt? Maak dan een afspraak met je huisarts of een diëtist.

Wat ook goed is om jezelf af te vragen, is hoe gezond je leeft en hoe jij je voelt. Beweeg jij voldoende, eet je gezond, drink je weinig alcohol, slaap je genoeg en voel jij je goed? Dan is het in veel gevallen heus niet zo erg als je BMI iets boven de 25 zit. Blijf altijd naar het totaalplaatje kijken en gebruik BMI en/of je middelomvang als hulpmiddel hierin. Blijf in contact met jezelf en vraag regelmatig: hoe voel ik me nou écht? Want ook dat is heel erg belangrijk!

Praat mee

Wat zegt mijn BMI over mijn gezondheid? Conclusie: wel iets maar het is zeker niet de enige factor waar je naar zou moeten kijken. Hoe belangrijk is jouw BMI voor jou? En in hoeverre heb je oog voor hoe jij je voelt? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we altijd heel erg gezellig!

Afbeelding: alan KO via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!