fb
Damespraatjes Damespraatjes

Milieubewust zelfstandig; hoe doe je dat?

Het is natuurlijk al een tijdje erg trendy: milieubewust en groen door het leven gaan. Of je nu biologisch inkoopt, de auto wat vaker laat staan of, zoals Ka recentelijk probeerde, je hoeveelheid afval vermindert – een eco-lifestyle is ontzettend hip en ook nog eens hard nodig voor onze planeet. Maar hoe zit dat voor zelfstandige carrièrevrouwen? Hoe kun je als ZZP’er milieubewust ondernemen? Hier een paar handige starterstips!

Maak je werkplek groen

Dat mag je heus letterlijk opvatten; planten zijn fijn om om je heen te hebben, en dragen ook bij aan een beter milieu doordat ze de lucht zuiveren en van zuurstof voorzien. Toch betekent een groene werkplek natuurlijk meer. Veel freelancers hebben een werkruimte aan huis, wat meteen al scheelt op de CO2-uitstoot van woon-werkverkeer met de (niet-elektrische) auto. Maar ook op een co-werkplek kun je veel zelf initiëren en meebepalen. Kom bijvoorbeeld lekker op de fiets of met het openbaar vervoer. En kijk waar kan worden geoptimaliseerd. Maak je er gebruik van LED-lampen en wordt hier spaarzaam mee omgegaan? Wordt er consistent afval gescheiden? Hoe zit het met het waterverbruik? Dingen als de spoeltijd van de WC verkorten en afwas verzamelen in een vaatwasser en pas aanzetten als deze ook daadwerkelijk vol zit, kunnen al veel uitmaken. Verschillende kleine acties – zoals eind van de dag je computer afsluiten en de verwarming laag draaien – kunnen de belasting van jouw werkplek op het milieu sterk verminderen.

Ga voor een paperless bedrijfsvoering

Hoe min mogelijk printen, hoe beter – dat weten we allemaal. En in onze digitale wereld is dat ook heel goed mogelijk! Naast communicatie via e-mail en andere online berichtendiensten, kun je tegenwoordig je volledige boekhouding digitaal bijhouden en al je facturen per e-mail versturen. Zelfstandigen maken echter nog steeds veel gebruik van gedrukte visitekaartjes in hun huisstijl en andere producten van papier die hun professionele merk uitstralen, zoals brochures of notitieblokjes. Mocht dat voor jouw onderneming nu ook belangrijk zijn, kun je altijd nog kiezen voor een aanbieder die ze klimaatneutraal voor je afdrukt, zoals deze bijvoorbeeld.

Kies voor duurzame energie

De makkelijkste manier om dit doen is helder: kiezen voor een groene energieleverancier. Let daarbij wel even op wat er onder groene stroom wordt verstaan door jouw aanbieder en of je het daarmee eens bent. Een directere manier om je stroom duurzaam te verkrijgen? Zelf opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen op je dak! Natuurlijk is dat wel een fikse investering en vergt het wat uitzoekwerk, zowel technisch gezien als administratief, maar het kan ook financieel zeer de moeite waard zijn. Bovendien kun je als ZZP’er gebruikmaken van de Energie-inversteringsaftrek (EIA) als je geld steekt in het opwekken van duurzame energie of andere energiezuinige technieken. Hier vind je daar de actuele informatie over.

Welke tips heb jij voor groen ondernemen? Wat vind je lastig en wat heb je met plezier ingevoerd?

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook