fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kan Ka Leven zonder afval?

Op de markt haal ik wekelijks een zak verse gemengde, ongebrande, ongezouten noten. En een zak rozijnen. Als ik thuis kom, pak ik de blikken waar ik de nootjes en rozijnen in bewaar. Schud het zakje erin leeg en klaar. En elke keer denk ik: wat zonde wat dit zakje. De noten hebben misschien tien minuten in het zakje gezeten, en nu gooi ik het zakje bij het oud papier. Maar ja. Ik weet ook niet hoe ik dat anders moet oplossen.

Emily-Jane Lowe heeft jaren geleden ook op dit punt gestaan. Ze leefde altijd al milieubewust maar haar kliko was elke keer weer tot de nok gevuld met afval. Twee jaar geleden gooide ze het roer om en nam zich voor om zo min afval te produceren.

Ga er maar aan staan. Het is een opgave om boodschappen te doen die niet in doosjes, plastic of en in een doosje en in plastic zijn verpakt. En de nootjes op de markt kan ik moeilijk los in mijn tas laten gooien. “Nee, maar je kunt wel zelf een potje mee naar de notenkraam meenemen”, vindt Emily-Vane. Zij deed dat. De eerste keer dat ze met haar potje stond moest ook zij een drempel over. Maar ze deed het en tot haar verbazing vond de verkoopster het helemaal niet gek. Sterker: ze moedigde het initiatief toe en hoopte dat meer mensen dat zouden gaan doen.

boodschappen-doen-zonder-afval-C

Over de stappen naar minder afval, hield Emily-Jane Lowe een blog (levenzonderafval.blogspot.nl) bij. En onlangs schreef ze het boek Leven zonder afval. “Een handleiding voor mensen die graag het verschil willen maken, groen denken, maar dan ook groen willen doen en zijn. Je kunt echt meer voor het milieu betekenen dan je misschien wel denkt”, schrijft ze in haar voorwoord.

In haar boek geeft ze tips. Zakjes meenemen waar je zelf los fruit in doet, etenswaren bewaren in bijenwasdoeken (die je uiteraard zelf maakt), maar ook smakelijke recepten. Zoals een Lemon Curd die op brood, cake en scones zalig is. Of zelf speculaasjes maken. En wat dacht je van ontbijtkoek? Niks plastic en karton om de ontbijtkoek, gewoon ontbijtkoek.

speculaasjes-leven-zonder-afval

Of ik helemaal afvalloos door het leven ga, weet ik niet. Feit is dat ik me meer bewust ben van al het afval dat ik produceer en hoe ik onze afvalstroom kan verminderen. En uiteraard duik ik de keuken in om een aantal van de recepten van Emily-Jane Lowe te proberen.

Leven zonder afval is geschreven door Emily-Jane Lowe, kost € 17,90.

BESTEL DIT BOEK BIJ BOL.COM

Karin van Leeuwen (42 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Reageer ook