fb
Damespraatjes Damespraatjes

Prisca: “Mijn schoonzus dumpt haar kids bij mijn ouders zodat ze zelf kan feesten”

Echt een super band heeft Prisca niet met haar schoonzus, maar ze heeft ook zeker geen hekel aan haar. “Jamilla is heel chill, soms een beetje te. Ze maakt zich nauwelijks ergens druk om en ziet nergens gevaar in. Ik vermoed dat ze de relaxte genen van haar moeder heeft geërfd.” Wat Prisca mateloos irriteert is dat Jamilla haar drie kinderen regelmatig ‘dumpt’ bij haar ouders of schoonouders. “Belachelijk! Je kunt anderen toch niet steeds met je kinderen opzadelen?”

Vijf jaar kent Prisca haar schoonzusje nu. “Mijn broer Martijn heeft altijd super veel vriendinnen gehad. De een was de deur nog niet uit, of de volgende werd al weer voorgesteld. In het begin vond ik het leuk als hij met een nieuwe vrouw aan kwam. Ik hoopte dat ik er ook een gezellige vriendin bij zou krijgen. Maar toen nummer zoveel mijn hand schudde en zich voorstelde, stak ik er niet zoveel moeite meer in. Want: de kans dat ze binnen no time werd ingeruild, was groot.”

Dumpen

Met Jamilla houdt Martijn het wel uit en de familie draagt haar op handen. “Mijn ouders zijn dol op haar. Het is ook een prachtige verschijning en ze is altijd vrolijk en onbezorgd. Ze gaat letterlijk dansend door het leven. En dan zegt iedereen: hoe doet ze dat toch? Drie kinderen, werken, leuke dingen doen, een goede vrouw zijn. Nou dat is niet zo moeilijk: haar kinderen dumpt ze namelijk bij mijn ouders of haar ouders zodat ze haar handen vrij heeft.”

Jaloers

Prisca vroeg laatst haar moeder of ze het niet vervelend vond dat Jamilla haar steeds opzadelde met de kinderen. Maar tot haar grote verbazing vond haar moeder het geen enkel probleem. “Ze vond het heerlijk om die kinderen om haar heen te hebben. Toen ik voorzichtig opperde dat het toch op z’n zachtst gezegd een beetje vreemd is dat Jamilla haar kleintjes bij anderen achterlaat om zelf lekker te gaan shoppen of dansen, vond mijn moeder dat ik niet zo jaloers moest doen. Ik zou bijna ruzie met mijn moeder krijgen over het gedrag van mijn schoonzusje.”

Wegcijferen

De opmerking van haar moeder dat Prisca jaloers zou zijn, hakte er behoorlijk in. Het gaat Prisca er vooral om dat het niet goed voor die kinderen is dat ze continu worden gedumpt omdat hun ouders me-time willen hebben. “Neem dan geen kinderen, denk ik dan. Je weet dat als je een ouder wordt, dat je vrije leventje over is. Dat komt wel weer als de kinderen ouder zijn, maar de eerste jaren zul je je moeten voegen. Maar dat vinden mijn broer en schoonzus klink klare onzin. Martijn vindt dat kinderen gewoon moeten meevaren in jouw leven en niet andersom. Zo werkt dat toch niet? Een goede ouder cijfert zichzelf weg.”

Schuldgevoel

Dat Jamilla geen schuldgevoel heeft over het steeds maar onderbrengen van haar kinderen, snapt Prisca niet. “Ik denk dat ze dat wel degelijk heeft, maar dat ze dat niet wil toegeven. Mijn moeder zegt dat ik overdrijf en dat de kinderen een heel leuke band met hun familie en vrienden opbouwen op deze manier. Dat ze dan niet zo eenkennig worden. Nou ik dump mijn kinderen bijna nooit en die zijn ook niet eenkennig. Het hoort gewoon niet.”

Vind jij dat Jamilla wel heel makkelijk haar kinderen onderbrengt bij anderen zodat ze lekker de bloemetjes buiten kan zetten? Vind je het terecht dat Prisca moeite met het gedrag van haar schoonzusje heeft? Praat mee in de comments onder dit artikel.

24 reacties

Tja -

Investeren in je relatie en rust momenten voor jezelf is noodzakelijk om weer in je kracht te komen. Maar dit kan ook thuis een boek lezen zijn en afstemmen met je man dat hij even voor de kinderen zorgt. Hoe broer en schoonzus de dingen specifiek aanpakken Lees ik niet. Het hele verhaal laat de belangrijkste aspecten weg die bepalen of het ouderschap serieus en met verantwoordelijkheid genomen wordt door haar broer en schoonzus. Ook lees ik niet de frequentie van het brengen van de kinderen bij de ouders. Te weinig informatie om een goed beeld van te kunnen vormen.

Maja -

Misschien zegt Oma dat E het niet erg vind omdat ze bang is om als een Eur te worden neergezet. Die mensen hebben hun hele leven hard gewerkt en worden E nu opgescheept met hun kleinkinderen omdat mama alleen aanzichten denkt. En wT als Oma jaloers is omdat haar s hoofdscherm doet wat zij altijd niet mocht. Wie garandeert Oma dat die ei kinderen wel later op bezoek komen? Ja als ze,geld nodig hebben en dat de kinderen van Pric wel komen denkt iemand daar aan. En Oma discrimineert de kinderen van Pric. Om te zeggen “heb de hele week al opgepast . Pric ik vind dat je het goed doet mijn complimenten

Linda -

Gewoon jaloers, oma blij kinderen blij en als iedereen er blij mee is moet jij je er niet mee bemoeien.

An -

Ik denk dat prisca ook wat me time nodig heeft wordt ze wat minder zuurpruimig van
Waar maak je in vredesnaam druk om ! Niemand heeft er last opa’s en oma’s vinden het heerlijk je broer en schoonzus ook ik denk dat jou moeder je het beste kent en die ruikt echt naar jaloezie sterkte want daar is geen medicijnen voor

Joris -

Hey Annaloes, misschien moet moeders gewoon haar grenzen aangeven.

Annaloes -

Ik heb ook zo’n schoonzus! Zelf is ze bijna de hele week weg en haar moeder maar de hele week oppassen.. als haar moeder dit nou niet erg zou vinden had ik het natuurlijk ook geen probleem gevonden maar haar moeder die vind het veel te veel worden en wilt haar eigen leven terug wat heel begrijpelijk is als je je kleinkind meer dan 5dagen per week hebt!

Een dochter -

Ik ben ook zo’n dochter die het niet leuk vond dat mijn broer en schoonzus hun kinderen bijna de hele week bij mijn ouders dumpten. En oké, dat was om te gaan werken en niet om te feesten! Maar de weinige keren dat wij dan eens in het weekend oppas nodig hadden kregen we vaak ‘nee’ te horen omdat mijn ouders al de hele week opgepast hadden. Heel vervelend als je dat hooguit 3x in het jaar vraagt! Wij hadden bewust voor onze kinderen gekozen en ik was daar dan ook meestal gwn zelf voor thuis. Geen kinderdagverblijf, geen oppas grootouders omdat wij niet voor het grote geld kozen, maar voor ons gezin. Naarmate de kinderen ouder werden is het gelukkig wel redelijk goed gekomen. Kinderen laten eea heel snel merken als ze zo’n verschil zien en zich ook niet welkom voelen. Ze zijn nu volwassen, maar wringen zich niet in alle bochten om er langs te gaan. In tegenstelling tot hun nichtjes hebben zij deze band niet met hun grootouders. Ze gaan omdat het soms eens moet, maar dus ook niet ten koste van hun eigen gezellige afspraken. Dus ja, ik kan me voor stellen dat de ene schoonzus dit van de ander niet leuk vind! Dat dit behoorlijk wrijving geeft, maar waarschijnlijk ook al doorheeft dat dit voor alle kleinkinderen altijd zo zal blijven!

Pauline -

Ik heb een Antilliaanse man met andere gewoontes. Anders maar niet slechter. Ik heb geleerd naar ons gezin te kijken en niet meer te luisteren naaar dat hoort niet!!. Jouw leven en niet dat van een ander…

Britt -

Jaloers..

Xx -

Ik snap prisc wel. Ik heb ook zo’n schoonzus. Die mankeert altijd wat en haar kids zitten zo vaak bij mijn ouders.. pas zei ze voor de grap dat ze een co ouderschap heeft met haar schoonouders. Tis toch om de ogen uit je kop te schamen. Mijn ouders druk met de Kids en zij met haar luie reet op de bank netflixen en slapen. En ja misschien ben ik wel jaloers dat zij dat gewoon zo doet. ik werk en zorg zelf voor de kinderen en hou zo alle ballen in de lucht.. ik heb gekozen voor mijn kinderen en ga daar niet steeds mijn ouders mee belasten. Zij wel..

Tante Annie -

Goh ook dit past helemaal onder ‘damespraatjes-geouwehoer’.
Erg eenzijdig verhaal waardoor er geen enkele zinnige mening over gevormd kan worden…
Wat is ‘vaak’? 3 x per week…3 x per maand… totaal onduidelijk.
En hoe het wel of niet ‘hoort’ daar zijn en blijven de meningen over verdeeld.
Zoals ik het lees heeft niemand er moeite mee, behalve degene die vindt dat het niet zo ‘hoort’.
Misschien zou zij eens het voorbeeld van haar schoonzus kunnen volgen….om te ervaren wat vrijheid is. Waardoor de batterij mogelijk weer veeel meer opgeladen kan worden, juist om die leuke moeder te kunnen zijn die zij als voorbeeld in gedachte lijkt te hebben

Jet -

Ik snap dat je je er aan kunt ergeren, maar als de kinderen het leuk vinden, de opa’s en oma’s ervan genieten, laat ze. Bij ons in de familie gebeurt het ook, de een brengt het kind onder bij de (schoon)ouders om zelf leuke dingen te ondernemen met de partner of voor zichzelf, de ander neemt kind overal mee naar toe en is vaak van huis en de laatste heeft een kind dat t liefst thuis is bij zn ouders die zelf ook graag thuis zijn met hun gezin. Het is maar net wat werkt voor jou en je gezin.

lima -

wow!

ik vind dit enerzijds een heel slecht ‘artikel’, maar dat is een mening die een ander niet hoeft te delen. anderzijds lijkt dit artikel goed te omschrijven hoe iemand van ‘dichtbij’ toch nog zoveel vooroordelen heeft over een ander. je zou haast zeggen: discriminatie maar dan met een zogenaamde ‘onschuldige’ jasje.

zou je aub je kids te eten willen geven en op tijd in bed doen, want Jamila doet dat vast ook.

Nikkie -

Ik snap best dat jullie allemaal vinden dat ze zich met haar eigen leven moet bemoeien maar als Prisca het nou gewoon vervelend vindt mag ze dat in haar verhaal toch best zeggen? Het is toch haar verhaal en haar mening en we leven toch in een vrij land? Ik vind het een beetje hypocriet om zo gemeen op Prisca te reageren, het is haar verhaal en als het verhaal je niet aan staat reageer dan gewoon niet. Ik snap best dat ze het vervelend vind dat haar schoonzus de kinderen altijd maar dumpt voor lang leven de lol want ik ken ook zo iemand en ik erger me daar ook best aan vooral omdat ik ook steeds wordt gevraagd om op te passen voor lang leven de lol uitjes terwijl ik zelf ook een gezin heb en een leven.

Roxanne -

Dit is echt mijn mening:
Het lijkt mij niet dat je voor kinderen kiest om heel je leven on hold te zetten. Want dan kan je als ouder ook over de top heen gaan lopen en daar hebben je kinderen ook niks aan.
Ik vind dat je als vader/moeder zijnde ook best nog een me time mag hebben om te genieten.
En dat bekent niet dat je dan een minder goede vader of moeder bent.

Maar je schoonzusje heeft der me time nodig en je eigen broer ook. En zelfs je moeder vind het niet vervelend dat ze op kinderen oppast.
Dan snap ik eigenlijk het hele probleem niet.
Iedere ouder probeert het goed te doen voor zijn/haar kind. En hoe dat je het ook doet, je doet het toch wel fout in 1 iemand zijn ogen.
Dus ik zou alleen zeggen geniet van je me time en van je gezinstijd.

Debora -

Ik ken het gevoel erg goed, ik ken iemand die ook constant der kinderen naar anderen brengt om lekker te chillen, te shoppen en te gaan feesten. Teveel is ook niet goed, daar ben je toch ook niet ouder voor geworden? Eens in de zoveel tijd me-time is natuurlijk normaal maar ik maak op uit het verhaal van Prisca dat het erg veel is, waarom zou je meteen de conclusie trekken dat zij jaloers is. Vind ik een beetje te makkelijk denken hoor.

Esther -

Als je je leven opoffert voor je kind(eren) dan denk ik dat je toch een verkeerd beeld hebt van een goede ouder zijn. Misschien zou je zelf eens een voorbeeld kunnen nemen aan je schoonzus, zodat je je niet meer hoeft op te offeren en af en toe ook eens wat meer plezier in je leven kunt hebben zonder je kinderen en/of samen met je man. Zonde als je later terug kijkt op deze periode en dingen niet gedaan hebt omdat je dacht dat het niet kon. Als je zelf helemaal happy bent met de manier waarop je je leven leeft, prima! Laat je schoonzus, moeder die er anders in staan in hun waarde en probeer het te accepteren voor jezelf of gooi het roer zelf ook eens om! 😉

Blijkbaar ook een k*tmoeder? -

Een goede moeder zorgt goed voor zichzelf zodat ze goed voor haar kinderen kan zorgen. Wegcijferen? Wat een achterlijk idee. Volslagen belachelijk en misselijkmakend verhaal dit.

Cindy -

Ik snap sws niet dat ouders dat doen. Zeker als ze kleiner zijn. Ik had en heb nu nog steeds ( ondertussen zijn ze 19 en 22) graag om me heen! Ik heb mijn kids van baby af aan meegenomen als ik ging winkelen, dagjes weg of wat ook. Ik heb daarom ook nooit geen problemen gehad als we ergens gingen koffiedrinken/lunchen of eten…. Ik ken ze wel, gaan ze winkelen…hup naar Opa en Oma. Jong geleerd is oud gedaan. Dumpkids zijn vaak ( mijn ervaring) oer vervelend.

Ano niem -

Ik wou dat ik dat kon! Ik breng mn kind alleen naar mn ouders als ik moet werken..

NH -

Ik denk ook dat je gewoon vreselijk jaloers bent. Hou je bezig met jezelf. Hoe bedoel je het hoort niet? Ik denk dat elk gezin zelf uitmaakt hoe ze leven. Hebben de schoonouders, en eigen ouders last van het vele oppassen is het begrijpelijk dat jij dit bespreekbaar maakt en je ouders meer rust wilt gunnen. Maar omdat het volgens jou niet hoort is natuurlijk geen goede reden. Leven en laten leven en focus je op jezelf. Dan heb je geen tijd om je bezig te houden met de winkelbezoekjes of me time van je schoonzusje. En de opmerking het is niet goed voor de kinderen is echt belachelijk. Ze zijn bij hun opa en oma, niet elk wknd op een ander adresje omdat het kan. Blijkbaar is dit hun regelmaat. Moet kunnen toch?
Niet iedereen leeft zoals jou en dat hoeft ook niet.

Daph -

Ik begrijp uit het verhaal dat de moeder van Prisca het helemaal niet vervelend vindt en het zelfs gezellig vindt. Dan is er toch geen probleem? Heerlijk dat de kinderen een goede band hebben met opa en oma. Dat is toch goud waard? En dat daardoor ouders af en toe iets leuks kunnen doen voor zichzelf of met elkaar kunnen doen is in mijn ogen helemaal niet verkeerd.

Het zou een ander verhaal zijn als het de ouders van Prisca zou uitputten of als de kids kostte wat het kost ergens “gedumpt” moeten worden, omdat de ouders per se iets leuks willen doen. Zolang het gewoon in goed overleg kan en ze met liefde bij opa’s en oma’s worden opgevangen zie ik oprecht het probleem niet!

Vergeet niet dat het voor ouders ook wel eens goed is om wat met elkaar te kunnen doen. Als ouder ontkom je er inderdaad niet aan om je soms voor je kind weg te cijferen, maar “een goede ouder cijfert zichzelf weg” vind ik niet per definitie kloppen. Als ouder blijf je altijd verantwoordelijk voor je kind, maar als je kind het bij opa en oma ook heel leuk heeft en opa en oma dat ook heel leuk vinden, moet dat volgens mij gewoon kunnen?!

Ankie -

Altijd onderbrengen bij een anderen is misschien niet alles. Maar familie is toch eigen en de band die mijn kids hebben met opa’s en oma’s doordat ze alletwee één dag oppassen doordeweeks is onbeschrijfelijk. Kids weten ook waar ze aan toe zijn, hebben regelmaat doordat het vaste dagen zijn en vinden het super leuk onze ouders trouwens ook. In het weekend maken we geen gebruik ervan. Maar goed hoeveel mensen gaan er wel niet scheiden met jonge kids die alleen met de kinderen bezig zijn en elkaar totaal verliezen in een relatie doordat ze alleen nog maar mama en pappa zijn ipv ook man en vrouw (en je eigen ik). Happy ouder happy kids. Natuurlijk gaat het om de balans. Maar dat is met alles in het leven.

Sari -

Ik denk dat de moeder van Prisc gelijk heeft, ze bouwen een leuke band op en zolang zij er mee om kunnen gaan is het prima. Je kunt je kinderen ook te beschermd steeds thuishouden. De schoonzus “dumpt” ze niet overal maar bij familie. Ik zie het probleem niet

Reageer ook