fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ellen: ‘Mijn man wilde per se een kat en nu zie ik mijn goede band met de buren afbrokkelen’

Ze heeft het nooit zien zitten en ze had ook helemaal niet overstag moeten gaan. “Tja, dat is achteraf he?”, zegt Ellen. Haar man wilde per se een kat, terwijl Ellen geen kattenliefhebber is. “De band die ik met de buren had, wordt steeds slechter sinds de komst van Herman.”

Ellen heeft geen hekel aan huisdieren, maar ze heeft er gewoon niks mee. “Voor honden ben ik bang sinds ik door een poedel in mijn kuit ben gebeten. Ik was toen een jaar of zeven en de buurvrouw van mijn oma was op visite met haar poedel. Ik zette mijn fiets tegen het hekje en voor ik het wist hing die poedel in mijn been. Doodsbang was ik. Sindsdien heb ik het zeker niet op honden.” Een kat in huis is voor haar ook niet per se nodig. “Ik vind zo’n kattenbak zo stinken. Soms kom ik bij mensen binnen die een kat hebben en dan ruik ik die bak. Ik gruwel daarvan.”

Nou, ja toe maar dan

Tim geeft niet op en weet Ellen te overtuigen om toch een huisdier te nemen. “Tim vindt het belangrijk dat onze kinderen voor een beestje kunnen zorgen. Hij is van mening dat dit bij hun opvoeding hoort. Ja, en de kinderen willen het natuurlijk heel graag. Omdat ze zo met z’n drieën aan het drammen waren, dacht ik: ‘nou ja, toe maar dan. Laten we het maar proberen’. Maar ik wilde wel een kitten en die vonden we.” Dolblij waren Tim en de kinderen met de komst van het kleine poesje. “Fien was echt zo’n klein bolletje wol, echt een schatje. Toen we voor inentingen naar de dierenarts gingen bleek Fien een kater en hebben we hem Herman genoemd.”

Lig ik daar op het asfalt

Het eerste jaar blijft Herman binnen. Hij sloopt de bank met zijn nagels en de kattenbak stinkt enorm. Toch moet Ellen toegeven dat ze het best gezellig vindt dat de kat bij hen is komen wonen. Irritant vindt Ellen dat ze steeds zo moet opletten dat Herman niet naar buiten glipt. “We hadden gelezen dat je katten het eerste jaar het beste even binnen kunt houden zodat ze goed aan hun thuis kunnen wennen. Maar Herman wilde steeds maar naar buiten en soms lukte het hem ook nog. Lag ik weer op mijn buik op het asfalt Herman met kattensnoepjes naar binnen te lokken.”

Hij lijkt Garfield wel

Als Herman één kaarsje uitblaast, gaat bij Ellen de vlag uit. “Ik heb de deur wagenwijd opengezet en Herman sprintte de tuin in. Als een soort Garfield lag hij onder de appelboom en zette zijn wankele stappen op de schutting.”

Paniek bij de kinderen is er als Herman niet meer in het zicht is en op bezoek is gegaan in de tuin van de buren. “Het lukt Herman dus wel om op de schutting te springen maar hij durft er niet meer af. Met als gevolg dat hij zich maar gewoon laat vallen en dan komt-ie terecht in de buurtuin. Waar hij dan vervolgens niet meer uitkomt. De eerste keren dat ik even bij de buren aanbelde om te vragen of ze de poortdeur wilden openzetten was dat geen probleem, ze vonden het zelfs wel grappig. Maar de lol is er al snel af als ik zo’n drie keer per dag vraag of ze Herman willen bevrijden.”

Barstjes in de vriendschap door de kat

Ellen voelt zich er heel ongemakkelijk bij en merkt dat de buren de komst van Herman niet echt heel leuk vinden. “Ik wil niet dat buren last van ons hebben en ik heb dan ook een heel goede band met ze. We zijn niet elkaars beste vrienden, maar twee keer in het jaar hebben we een borrel met een aantal buren en tijdens de vakantieperiode zorgen we voor elkaars huis. De buurvrouw op nummer 55 liet al doorschemeren dat ze het hinderlijk vindt om continu de poortdeur open te doen voor Herman en raadde me aan hem wat beter in de gaten te houden. Zelf heeft ze naaktkatten maar die komen niet buiten.”

Nee! Herman poept bij de buren

Dat de band met de buren slechter wordt door de komst van Herman vindt Ellen heel naar. “Aan Tim heb ik ook niks, hij haalt zijn schouders op. Wat maakt het nou uit? Hij hoeft niet steeds aan te bellen en de buren lastig te vallen.”

Grote zorgen maakt Ellen zich als ze op een dag Herman in de tuin van de buren ziet poepen. “Ik keek uit het raam en zag Herman op zijn gemakkie poepen in hun border. Het duurt niet lang meer of de buren komen klagen en ik kan ze geen ongelijk geven. Eigenlijk wil ik dat Herman weer vertrekt, ik krijg er gewoon stress van. Ik trek het niet als de buren last van ons of Herman hebben. Straks kan ik de drollen uit hun tuin scheppen, hoe vernederend is dat dan? Ik zou het ook super irritant vinden als de kat van de buren onze tuin als een kattenbak gebruikt. Maar ja, Herman binnenhouden kan nu niet meer. Tandpasta duw je ook niet terug in de tube.”

Heb jij katten die buitenlopen? Hoe los jij het op? Begrijp je dat Ellen het lastig vindt? Wat raad je haar aan? Omdat haar man perse een kat wil het hem laten oplossen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Sam Lion via Pexels

Jenny: ‘Mijn vriend is zo verschrikkelijk gierig dat ik overweeg met hem te breken’

gierig man

‘Geld moet rollen’. Dat was het motto van het gezin waaruit Jenny (42) komt. “Mijn ouders deden nooit moeilijk over geld. Als ze het hadden, gaven ze het uit en deelden ze het gul. Als ze minder geld hadden, dan zetten ze de tering naar de nering en waren creatief genoeg om te overleven.” Jenny maakt zich dan ook niet zo druk om geld, maar haar vriend Frank zit als een Dagobert Duck op zijn centen. “Die man is zo gierig, dat is gewoon niet leuk meer.”

“Ik leerde Frank via een datingsite kennen en tijdens onze eerste date stelde hij in het restaurant voor de rekening te splitten. Hij zou mij een Tikkie sturen. Ik was heel verbaasd, maar gaf hem het voordeel van de twijfel; misschien had hij in het verleden vrouwen getroffen die van hem wilden profiteren. Dat is nooit leuk.”

Lees verder

34 reacties

Astrid -

Ik heb 2 Maine coons. Mijn balkon is afgerasterd. Vrienden van mij hebben speciale afrastering in hun tuin waardoor de katten niet wegkunnen.

Kattenbak kan je m.i. het beste met klontvormend grind vullen. Sochtends en s’avonds scheppen en wat nieuw kattengrind erbij. 1x per week hele bak verversen. Aangezien jouw man dit graag wilde, zou ik afspreken dat hij zorgdraagt voor de verschoning van de bak

Chris -

Wij hebben een poes die uitsluitend in onze eigen tuin (of haar bak) op haar gemakje haar behoefte doet! Straf dit nooit af! Dit kùn je niet vermijden wil je haar niet dwingen dit in andermans tuin te doen! Betekent wel dat er altijd plm. drie ‘damestoiletten’ bijna dagelijks nagelopen moeten worden met schepje en emmertje! Vreemde poezen spuiten wij gewoon de tuin uit met de tuinslang, alleen haar ‘vriendjes’ mogen zich vrij voelen onze tuin binnen te komen en omdat poezen niet erg sociaal zijn onder elkaar blijft dit fenomeen altijd beperkt! ’t Vraagt veel aandacht om poezen een plezierig thuis in ons ‘home’ aan te bieden maar zo beleven we elke dag veel plezier aan elkaar!

Sammie -

Sterkte met al die negatieve reacties. Je hebt het niet op dieren maar Herman is er nu eenmaal dus probeer het positief te bekijken. Er zijn idd zoals genoemd diverse oplossingen en een aantal daarvan zijn zeker in gesprek blijven met de buren. Een kat laat zich geen wil opleggen maar is zeker wel te corrigeren in zijn gedrag. Voor Herman zijn er ook mogelijkheden in overvloed de tuin kan met wat aanpassingen zo geschikt gemaakt worden dat hij prima in de tuin zijn plekje vind. Succes en sterkte. En sommige katten hebben nu eenmaal de genen dat ze per se naar buiten willen. Andere hebben er totaal geen behoefte aan.

L.Buitenhuis -

Ik haak voor mijn katten sowieso altijd een eigen Poezentuintje, met van alles erin wat ze leuk en spannend vinden, om te klimmen te slapen, in /door heen te kruipen, te krabben en planten zoals kattengras en kattenkruid enz. Zo gaan ze niet zo snel naar de buren, je houdt de grond bovendien los door deze regelmatig door te harken en de drollen op een sneeuwschuiver(tje) te harken en in de kliko te gooien, poes poept dan thuis en niet bij de buren.. Blijft die wel naar de buren gaan, dan tuin afschermen, daar is zelfs een speciale Facebook groep voor met tips en adviezen..

Hoi -

Gewoon je tuin af proberen te zetten.

Rixt -

Ook onze buren hebben katten. Als kitten bleven ze binnen of in hun eigen tuin. Nu zijn ze volwassen en scheiten ze in onze tuin en moorden de vogels uit die wij met liefde voeren. Voor hun grote hond moest er een schutting komen tussen onze tuinen omdat deze door de haag ging en dat vond de buurvrouw wel vervelend. Nou ik vind al die loslopende katten vervelend. Hou ze gewoon binnen of neem geen kat.

Anna -

Acht jaar geleden hebben wij een kat uit het asiel gehaald. Hij had 10 jaar gezworven. Zat onder de hagelschoten. Voorpoot gebroken. Oog dicht geslagen en nog meer van dat soort toestanden. Mensenwerk. We wisten, dat hij nooit een binnenkat zou worden… Met pijn en moeite 3 maanden binnen gehouden. . Toen naar buiten. Het is hier ruim opgezet, maar kat veroorzaakte grote heibel. Ik woon in een klein straatje en iedereen heeft met hem te maken gehad. Niemand heeft naar gedaan. We zijn er samen uit gekomen. Als de buren de kat niet in de tuin willen moet jouw man er voor zorgen dat dat niet kan. Genoeg oplossingen. En anders zorg voor oir een goed ander huisje. Dit lijkt nergens naar….

Catwoman -

Wat asociaal om jullie huisdier niet op te voeden en voor overlast te laten zorgen.
Krijgt dit dier wel de juiste zorg? Dus chippen, jaarlijks inenten, 4x per jaar ontwormen, vacht verzorging, kwaliteitsvoer en vooral AANDACHT.
En blijkbaar ook nog nooit gehoord van de ziektes die straatkatten kunnen oplopen.
Dit vind ik gewoon mishandeling.

Ikke -

Misschien even een goed gesprek aan gaan met je man? Hij wilde immers graag de kat, dus het is ook zijn verantwoordelijkheid. Maar een kat doe je niet zo maar weg ben ik van mening, zo’n beestje heb je voor het leven. Een huisdier is onderdeel van je leven maar is zijn HELE leven. Ik houd mijn 2 katten binnen. Vind dat de buren er geen last van hoeven te hebben en het gaat al zo slecht met de vogelpopulatie. Denk dat de tuin katproof maken de beste oplossing is, daar zijn talloze opties voor.

Marian -

Ik heb 3 katten en die komen niet uit de tuin .die is namelijk zo afgemaakt dat ze er niet uit kunnen. Gaas dat naar binnen helt .dat is met een beetje fantasie wel te maken .hopelijk een tip .niemand heeft last van mijn katten en zo zou het moeten zijn .veel sucses

Rik -

Gezellige borrel lijkt me dat.

Catt -

Kwestie van je kattenbak goed schoonhouden heb 2 katten en je ruikt niets. Je tuin katproef maken of een ren plaatsen.Katten zijn huisdieren waarom moet het dier de straat op met alle risico’s die het dier daar loopt.

Anna -

Een kattenbak stinkt alleen als deze niet goed of niet vaak genoeg wordt schoon gehouden. Hoop dat de kater gecastreerd is anders kan zij urine erg stinken. Tuin cat proof maken . Een kat is geen wegwerpartikel dat weg moet bij problemen. Neem uw verantwoordind

Mother of cats -

Ik heb 5 katten, die zijn allemaal gesteriliseerd en ik heb de tuin catproof gemaakt, zodat mijn katten er niet uit kunnen, en de buurkatten niet erin. Een kattenbak hoeft niet te ruiken, kwestie van direct drollen er uithalen, speciaal klonterend kattengrind gebruiken voor urine, en een speciale afsluitbare litterbak waarin je de drollen en bollen urine in kan gooien. Als je dieren hebt, moet je er wel wat voor over hebben, een ander hoeft er geen last van te hebben.

Fluitketel_miep -

Volgens de officiële Europese wetgeving mág je kat niet eens buiten 🤫 Ik houd van mijn 2 mauwende HUISdieren die al 11 en 10 jaar heel tevreden zijn binnen.

Peet -

Wat een gezeur zeg! Gelukkig heb ik buren die het niets uitmaakt dat katten in hun tuin komen en wellicht ook poepen. Zelfs geen gezeur bij de buurman die tuiniert als hobby en een prachtige tuin heeft en niet zo’n parkeerplaats zoals de meeste. Hij vind het totaal niet erg al die katten bij hem in de tuin, er zijn er wel een stuk of 15 in gebied van 100 meter. Mijn kat komt ook buiten maar niet s’avonds en s’ nachts dan is hij binnen. Hij heeft een wereldtijd buiten en dat ga ik hem zeker niet afnemen. Daarom ben ik blij dat ik goede buren heb die nergens over zeuren. Leven en laten leven en bemoei eens wat minder met een ander. Maak je eigen leven leuk zodat je wat minder zeikerig bent over kleine dingen.

Sonja -

Wat een onzin. Hebben we nu alleen nog dierenhaters. Hebben die mensen geen andere zorgen. Wat zielig

Mevrouw Van Vendeloo -

Wat, voor je zelf ook kan helpen,is een ander merk katten grind proberen, gewoon een kwestie van uitproberen, welke wel fijn is, voor je zelf en voor poes, nog een vraag,mag toch hopen, dat poes , gechipt en gecastreerd of gesteriliseerd is??? Neem, je verantwoordelijk daar in, anders krijg je heel veel baby’s, en nogmaals ga ook (misschien voor de zoveelste keer) een gesprek met man aan, en hij moet de grootste verantwoordelijk nemen, tenslotte wilde hij de kat!

Mevrouw Van Vendeloo -

Ook, vindt ik dat de verantwoordelijkheid, veel meer bij u man kan en moet neer leggen, tenslotte wilde hij de kat, dus laat hem er voor opdraaien!!! En, nogmaals breng de buren af en toe een bloemetje!!

Mevrouw Van Vendeloo -

Een, kattenbak hoeft helemaal niet te stinken, gewoon goed schoon houden, en grote boodschap , met schepje door w c spoelen, verder zou ik de tuin , helemaal afsluiten, met net,of van die rollen op schutting,zo dat poes niet meer op schutting kan klimmen, het is inderdaad erg vervelend, als poes bij de buren gaat zitten poepen, zou eens een goed gesprek aangaan met buren, en breng ze zo nu en dan even een bosje bloemen,of plant voor de overlast, de ellende begint, als het gesprek ophoudt!

Hinde -

Onzin dat je katten niet binnen kunt houden. Ik woon aan erg drukke straat. Ik wil ze gewoon niet buiten hebben. Ik speel veel binnen met ze, veel speeltjes en ook een automatische speeltjes waar ze dol op zijn. Ik negeer hun gemauw dat ze naar buiten willen. Dit houd dan vanzelf op. Mijn buren hebben ook een mooie oplossing: een kattenren in de tuin.

L van Beers -

katten poepen nooit in de eigen tuin: dat is hun territorium waar ze andere katten weghouden(als ze ze aankunnen). De schutting katproof maken met rollers is de beste optie denk ik: katteschrikdraad of pinnen is afschuwelijk.
De emmer water die door de buren zou moeten worden gegooid helt gewoon niet. Na een uurtje zitten ze er weer. Bovendien hoeven de buren inderdaad geen last te hebben van andermans huisdieren.

Een katteneigenaar

C. Schellekens -

Een kat kun je aanleren om elke dag om 19:30 binnen te komen. We fluiten dan en omdat hij weet dat hij dan wat lekkers krijgt, komt hij binnen. Luikje dicht en volgende dag als wij opstaan pas weer naar buiten.
Zo gaat hij in de nacht geen gevechten aan en kan hij geen muizen meenemen of in tuinen poepen.
Een kattenbak hoeft niet te ruiken. Dat gebeurt alleen bij luie baasjes.
Elke dag controleren op poep en deze er met een toiletpapiertje uitpakken en doorspoelen door het toilet. Zo heb je geen stinkend schepje of stinkende bak. Ook meteen even de houten korrels omgooien.
In jouw geval zou ik eisen dat jouw man dat op zich neemt, hij wilde tenslotte de kat.
Doordat onze Harry ( inmiddels 8) al vrij snel naar buiten kon, maakte hij thuis niets kapot. Een kartonnen doos krijgt hij steeds opnieuw tot deze kapot is gekrabt. Vindt hij geweldig.
Leef je gewoon eens in, dan ga je vast begrijpen hoe je fijn met Herman samen kunt leven. Het zijn net kinderen…..😁

Conny -

Mijn kat liep ook steeds buiten voor hij naar mij kwam, nu is hij een gelukkige binnenkant! Je kan je kat gemakkelijk buiten laten aan een uitneembaar riempje, kan hij ook niet uit je tuin! Zo heb ik het opgelost.

Bea -

Maak je tuin gewoon kat-proof en pas de schutting zo aan dat hij jullie eigen tuin niet meer uit kan. Buren blij en jij en herman blij.

Wat een aanstellers -

Pff wat een aanstellers weer zeg.
Een dier opsluiten is zielig.
Een konijn, cavia, kat een vis. Het is gewoon zielig. Hondeneigenaren hebben opruim plicht maar word net zo vaak niet gedaan, en Tsja een dol in de tuin, je pakt een schepje en het is weg hè, kleine moeite 😉

Emmie -

@EEN buurvrouw.. Ik herken het beeld dat je schetst. Alle dieren horen bij hun eigenaar. Wanneer ik in een moment aangeef dat er last ontstaat hoor je vaak, ja het zijn katten ik kan ze moeilijk de hele dag binnen houden of aan een touwtje binden. Daarom vind ik het fijn te lezen dat sommige dit ook zo houden en een eigen plek creëren voor hun lieve huisgenoten 👍

Emmie -

Super fijn om te lezen dat hier katteneigenaren begaan zijn met hun buren en hun eigen thuis aanpassen. Mijn buren lopen dat niet waardoor ik zeker 20 kattendrollen tussen mijn moestuinbakken en oogst aan het opruimen ben. Terwijl ik mijn hond uitlaat..

Je hebt van die prachtige rollers voor op je schutting die meedraaien zodat hij er niet overheen kan klimmen. Diervriendelijk een buurvriendelijk succes gegarandeerd.. Ik zal hier in de buurt ook een keer gaan flyeren 🤔🤭

Janny -

Maak kattenschrikdraad op de schutting naar de buren. Dan is het opgelost.

Harmke -

Onze 2 katten poepen ook bij de buren. Heb de buurvrouw beloofd dat we niet meer katten nemen. Had graag nog meer gewild. Onze katten heten Epke (Zonderland) en Herman (Brood). Te leuke naam

Joris -

Voor je buren een kwestie van een paar keer een emmer water over de kat kiepen als hij in hun tuin is. Leert Herman het wel af daar te komen. En geef dat beest een normale naam…

Alies -

Verschrikkelijk! Ik vind niet dat een ander last mag hebben van jullie huisdieren. Wij hebben ook 2 katten (Ragdolls) en hebben onze gehele tuin katproof gemaakt, zodat ze lekker in de tuin kunnen. Hier genieten ze heerlijk van. Voor we dit hadden gedaan, kwam de kat van de buren constant in onze tuin schijten en ruzie maken bij onze achterdeur. Het beest is zo vals als wat en geen idee wat ze voor ongedierte bij zich draagt (ze woont in hun schuur). Echt asociaal om je huisdier zo andere buren lastig te maken. Investeer dan een beetje om je tuin af te sluiten, of neem geen kat.

Jolanda -

Wij hebben een vijvernet over de tuin gespannen zodat onze 4 poezebeestjes niet weg kunnen maar gewoon in eigen tuin blijven. Ik heb 4 katten maar daar hoeven de buren geen last van te hebben. Zo hoef je ook niet meer in de gaten houden of ze weglopen en dat geeft veel rust voor jou en de kat.

Een buurvrouw -

Om heel eerlijk te zijn zou ik er ook niet blij mee zijn als de kat van een van de buren telkens in onze tuin zij komen. Zeker niet als hij die ook nog als kattenbak zou gebruiken. Ik zie het al gebeuren dat ik onze hond bij iedereen in de tuin liet poepen. Van katten mag je je ergernis haast niet uitspreken, in onze gemeente moeten we hondenbelasting betalen en hebben we een opruim plicht. Ook hebben we maar een enkele wandelroute waar de honden los mogen. En katten? Die lopen overal los, plassen en poepen overal waar ze er zin in hebben. En tot mijn grote ergernis hoeft er voor een kat geen belasting betaald te worden. O ja, en de verplichte chip zij voor de katten ook erg welkom zijn! Ondertussen hebben we hier in de buurt ook de nodige zwerfkatten, ooit door een baasje gedumpt of bij een verhuizing achter gelaten

Reageer ook