fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mickey en haar man hebben een ‘hola’: “We zijn getrouwd en hebben kinderen, maar wonen niet samen”

Een jaar of tien geleden hoor de ik de term ‘hola’ voor het eerst. Ik had geen idee wat het was, maar de man die vertelde dat hij ‘een hola had’, kon mij gelukkig direct uitleggen hoe het zit. “Mijn vrouw en ik hebben allebei ons eigen huis. We hebben een huwelijk op loopafstand. Oftewel: een hola.” Sindsdien hoor ik het steeds vaker en leek het mij leuk om hier ook op Damespraatjes aandacht aan te besteden. Ik sprak de 39-jarige Mickey uit Amsterdam, die ook al 6 jaar een hola heeft. 

Seks-afspraakjes

“Peer en ik leerden elkaar kennen in de kroeg. Ik was 30, hij 45. Al na 10 minuten wist ik het: deze man gaat vanavond met mij mee naar huis. En zo geschiedde.” Na een spannende nacht, is Mickey hoteldebotel verliefd op Peer. “Ik wilde hem de volgende avond meteen weer zien, maar Peer hield de boot af. Hij vond mij ook leuk, maar vertelde dat hij niet op iets serieus zat te wachten. Hij had nog een aantal meisjes waarmee hij regelmatig seks-afspraakjes had en ik zou daar dan één van worden.”

Delen

Mickey is teleurgesteld en voelt zich een beetje gebruikt. “Ik ging nooit zomaar met iemand naar bed, maar bij Peer had ik het gevoel dat hij het voor mij was. Eerst heb ik tegen hem gezegd hem niet meer te willen zien als het op deze voorwaarden was, maar hier ben ik uiteindelijk toch op teruggekomen. Het klinkt gek, maar na die ene avond kreeg ik hem gewoon niet meer uit mijn hoofd. Dat ik hem moest delen met andere meisjes nam ik maar voor lief.”

Niet zonder elkaar

Peer en Mickey belanden in een stomende, seksuele rollercoaster. “Met Peer deed ik dingen die ik nooit eerder had gedaan. En andersom ook trouwens! Ik merkte dat hoe vaker wij elkaar zagen, hoe minder hij zijn andere vriendinnetjes zag. Peer werd verliefd…” Waar Mickey en Peer eerst alleen thuis afspraken en vooral in bed lagen, gaan ze steeds meer andere dingen doen. “We gingen uiteten, planden weekendjes weg en bezochten musea. Het was een heerlijke tijd waarin we er steeds meer achterkwamen dat we gewoon niet zonder elkaar konden.”

Open relatie

Het eerste jaar blijft een officiële relatie uit. “Peer vond dat burgerlijk en wilde dat niet. Ik vond eerst allemaal best, zo lang ik maar met Peer kon zijn. Maar toen Peer tijdens een kerstdiner bij mijn ouders benadrukte dat ik zijn vriendin niet was, deed dat mij heel veel pijn. Ik ben aan tafel in huilen uitgebarsten en heb gezegd dat ik wél zijn vriendin wilde zijn.” In de auto terug naar Amsterdam hebben Peer en Mickey het over wat er die avond aan tafel is gebeurd. “Hij had geen problemen met een relatie, maar wilde niet monogaam zijn. Het idee dat hij voor de rest van zijn leven gebonden was, beangstigde hem enorm. We besloten voor een middenweg te gaan: een open relatie.”

Zonder sleur

Waar Mickey aanvankelijk moest wennen aan het idee van een open relatie, merkte ze al snel dat ze het heerlijk vond. “Ik had geen regels en restricties. Als ik met een andere man wilde zoenen, dan deed ik dat gewoon. En andersom ook. Dit zorgde ervoor dat onze relatie leuk, fijn en vrij van sleur bleef. Ik had nooit gedacht het zo lekker te vinden!” Ook wanneer Mickey zwanger is van haar eerste kind, woont ze niet samen met Peer en zien ze allebei soms andere mensen.

Kraamverzorgster vindt het gek

“Na de bevalling zijn Peer en ik getrouwd. Niet omdat we heel veel waarde hechten aan het huwelijk, maar meer omdat het praktisch was. Samenwonen wilden we niet. Ik weet nog dat de kraamverzorgster het maar gek vond dat Peer niet elke avond bij mij en de baby bleef slapen. Zelf hadden we er geen probleem mee. Ook bij ons tweede kind heeft Peer bijna de hele kraamperiode gewoon in zijn eigen huis geslapen.”

Sleepovers in het weekend

Veel mensen vragen aan Mickey wat er nou zo fijn is aan en ‘hola’ en hoe dat met de kinderen gaat. “Je merkt dat mensen het niet begrijpen en denken dat we volledig langs elkaar heen leven. Peer woont een straat achter mij en slaapt meestal gewoon in zijn eigen huis. De kinderen slapen elke nacht waar ze zelf willen. In de praktijk is het redelijk 50/50. Het is natuurlijk niet zo dat Peer en ik elkaar nauwelijks zien of nooit samen slapen. In het weekend hebben we vaak sleepovers en slapen we of bij hem, of bij mij thuis. Ook ontbijten en dineren we een paar keer per week als gezin.”

Je best doen voor elkaar

Mickey en Peer vinden het belangrijk hun eigen vrijheid te bewaken. “Zo hebben we geen sleutels van elkaars huis en spreken we het echt met elkaar af als we langskomen. Veel mensen vinden het weinig romantisch, maar wij ervaren juist het omgekeerde. Als ik in het weekend bij Peer ga slapen, vind ik het heel leuk dat hij lekkere boodschappen heeft gedaan, zijn huis gezellig maakt en dat hij zijn best doet om het mij naar de zin te maken. Als ik vriendinnen spreek over hoe dat in hun relatie gaat, is dat wel anders. Wij doen nog écht moeite voor elkaar als we afspreken, hierdoor is het juist romantischer dan de traditionele relatie.”

Ook soms ruzie

De kinderen van Mickey en Peer zijn 2 en 6 jaar oud en vinden het de normaalste zaak van de wereld dat hun ouders niet samenwonen. “Zij vinden het leuk dat ze twee slaapkamers hebben. Ook vertelde de oudste laatst dat hij het fijn vindt dat wij nooit ruzie hebben. Nou klopt dat niet helemaal, want ook Peer en ik hebben soms ruzie natuurlijk. Maar ik denk wel dat het stukken minder is dan bij stellen die elkaar de hele dag op de lip zitten. Ik kan een hola iedereen aanraden!”

Wil je meepraten over het verhaal van Mickey? Dat kan in de comments onder dit artikel!

Reageer ook