fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mara gebruikte een morning-afterpil en ontdekte dat ze daar eigenlijk niks van wist. Wat zou je als vrouw moeten weten?

De morning-afterpil. De meeste vrouwen hebben er wel van gehoord en veel vrouwen hebben hem weleens gebruikt. Ook ik. Ik kwam er toen achter dat ik er maar bar weinig van wist en eigenlijk geen idee had hoe het precies werkte. Nou blijk ik niet de enige te zijn! Uit onderzoek blijkt namelijk dat niet meer dan 10 procent van de vrouwen het wél weet. En daar wil ik graag verandering in brengen!

Pil vergeten

Eerst neem ik je even terug naar het moment dat ik er een gebruikte. Ik was net samen met mijn vriend Ward en we waren stapelgek op elkaar. Als jij dat ooit hebt ervaren, hoef ik je niet te vertellen hoe het er die eerste maanden aan toe gaat. Je kunt niet van elkaar afblijven en op dat moment zijn er maar twee dingen écht belangrijk: jij en hij! Goed, zo ging het ook bij ons. Om een zwangerschap te voorkomen, was ik aan de pil. Maar toen ik er na een romantisch weekendje weg in het buitenland achterkwam dat ik mijn pil helemaal was vergeten, wist ik dat ik actie moest ondernemen.

Gewoon in het schap

Hoewel wij nu de trotse ouders van Sophia zijn, zaten wij destijds nog helemaal niet op een kindje te wachten. We kenden elkaar pas een paar weken! Eenmaal terug in Nederland heb ik mijn huisarts gebeld. “Oh, je kunt tegenwoordig gewoon bij de drogist en apotheek een morning-afterpill kopen. Daar hoef je niet voor langs te komen.” Zo gezegd, zo gedaan. De pil lag inderdaad gewoon in het schap bij Etos en ik kon hem zo meepakken. Omdat er meerdere opties waren, besloot ik wel aan de verkoopster te vragen welke ik het beste kon kiezen.

Hoe sneller, hoe beter

“Hoe lang geleden vond de onbeschermde seks plaats?” vroeg ze. Ik legde uit dat de eerste keer op vrijdagavond was geweest, maar dat er later in het weekend ook nog wat ‘interactie’ was geweest. De drogist gaf mij het advies een morning-afterpil van ellaOne te kopen. Ze gaf aan dat alleen ellaOne werkt op de twee dagen voor de ovulatie. Dit zijn je twee meest vruchtbare dagen. Daarom is ellaOne de meest effectieve morning-afterpil.

IMG_6742

Grote misvatting

Zo snel mogelijk. Dat leek mij onmogelijk, want ik moest gewoon naar mijn werk. “Word ik dan niet heel ziek?” vroeg ik de verkoopster, denkend aan een ‘voorlichtingspraatje’ dat mijn moeder mij ooit over de morning-afterpil gaf. Ik was een jaar of  14 en ze zei dat als ik ooit een morning-afterpil wilde nemen, ik het tegen haar moest vertellen omdat je er heel ziek van zou worden. “Nee” antwoordde de verkoopster “dat is een grote misvatting. Een morning-afterpil is iets anders dan een abortuspil. Deze pil voorkomt een zwangerschap doordat hij de ovulatie uitstelt. Hier merk je eigenlijk niks van. Sommige vrouwen kunnen er wat hoofdpijn van krijgen, maar ziek word je er in principe niet van. Je kan hem gewoon nemen en naar je werk gaan. Niemand die iets merkt! Ook krijg ik vaak de vraag of je er onvruchtbaar van kan worden. Dit kan niet.”

Iets duurder

Ik reken de pil af. “De ellaOne is iets duurder dan andere morning-afterpillen. Maar daar staat tegenover dat hij betrouwbaarder is en langer na de geslachtsgemeenschap genomen kan worden.” Ik bedank de verkoopster en neem direct buiten de pil in. Stap op mijn fiets naar kantoor, ga aan het werk en ben de pil die avond al weer vergeten. “En, komen er al baby’s” grapt Ward als we ’s avonds zitten te eten. “Nou, voorlopig niet!” lach ik.

Gewoon ongesteld

Als ik een paar weken later gewoon ongesteld word, weet ik dat de pil zijn werk heeft gedaan. Ik ben niet zwanger en die baby kwam er inderdaad echt nog even niet. We hebben het de rest van die maand voor de zekerheid wel met condoom gedaan, op aanraden van de verkoopster bij Etos. Mijn ovulatie was uitgesteld, mijn anti-conceptie niet op orde en we wilden zeker weten dat er niet alsnog een bevruchting plaats zou vinden.

Wat als ik hem niet had genomen?

Grappig om te vertellen, is dat wij een paar maanden later wél besloten een kindje te willen. Ik stopte met de pil en binnen één maand was het raak. Het was zó snel, dat ik best in shock was. En dat terwijl we nu bewust waren gestopt met de pil! Ik moest meteen terugdenken aan de morning-afterpil van een paar maanden geleden. Wat als ik die toen niet had genomen? Zou het dan ook zo snel zijn gegaan? Het antwoord zal ik nooit weten, maar wat ik wel weet: het is zó gebeurd. Of het nou gewenst is of niet.

De feiten op een rij

Ik hoop dat door mijn verhaal te delen, ook jou duidelijker is geworden hoe de morning-afterpil werkt. En dan met name de ellaOne, want dat is de pil die ik gebruikte. Hier de eigenschappen van ellaOne nog even op een rij:

  • Het is een pil die je ovulatie uitstelt. Hij breekt dus geen zwangerschap af!
  • Je kan hem tot vijf dagen na de onbeschermde seks innemen. Dus niet alleen the morning after. Maar, er geldt wel: hoe sneller je hem neemt, hoe betrouwbaarder hij is.
  • Bijwerkingen blijven meestal uit. Wel krijgen enkele vrouwen last van hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn of rugpijn. Indien je hier last van hebt, is dit tijdelijk.
  • Je kan niet onvruchtbaar worden van een morning-afterpil.
  • Hij is te koop bij de apotheek en drogist. Je hoeft dus niet naar je huisarts.
  • Het is geen voorbehoedsmiddel en zo dient hij niet gebruikt te worden. Ben je hier wel naar op zoek? Maak dan een afspraak met je huisarts.

Je vindt ‘m gewoon in het schap bij de drogist. Wel zo prettig, want uit onderzoek van ellaOne blijkt dat 77% van de vrouwen het kopen van een morning-afterpil gênant vindt. Dusdanig zelfs dat 90% de pil het liefst zelf pakt. Toch weet slechts 40% van de vrouwen dat de morning-afterpil bij de drogist verkrijgbaar is.

Vragen?

Heb je verder nog vragen over de ellaOne morning-afterpil? Neem dan een kijkje op hun website, vraag het aan je huisarts of ga langs bij een apotheek of drogist.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook