fb
Damespraatjes Damespraatjes

Met deze 11 slimme tips komen je kinderen nooit meer te laat op school

Ben jij ’s ochtends niet op je best en lukt het je maar niet om je kinderen op tijd op school te krijgen. We kwamen een paar super leuke en handige tips tegen die we graag met jullie willen delen.

1. Maak een lijstje van alle dingen die ’s ochtends gedaan moeten worden. Handig voor jou, maar ook voor je kinderen. Op jouw versie kun je het gewoon bij geschreven woorden houden. Voor je kinderen kun je het misschien iets meer visualiseren door middel van plaatjes of tekeningen, zeker als ze nog niet kunnen lezen.

Lees ook: Kun je je kind in pyjama naar school brengen?

2. Laat je kinderen weten waar alles ligt. Voed ze zo snel mogelijk zelfstandig op. Weten ze waar de tandpasta ligt en weten ze ook dat ze die meteen weer terug moeten zetten, zodat hun broertje of zusje niet misgrijpt. Dat geldt natuurlijk ook voor de haarborstel. Een reden voor veel te-laat-komers is dat ze hun schoenen niet konden vinden. Zorg dat schoenen ook een vast plek hebben.

3. Vorm een team samen met je partner. Wat kan hij doen in dit schema, bijvoorbeeld altijd de kinderen onder de douche zetten en zorgen dat ze met gekamde haren onder de douche vandaan komen zodat jij je op het keukenwerk kunt richten. Of natuurlijk omgekeerd, maar jullie weten zelf het beste waar vroeg in de ochtend jullie kwaliteiten liggen.

4. Sta wat eerder op dan de kinderen om de tijd voor je eigen dingen te nemen. Lekker douche, je eerste kop koffie of thee en misschien een vlotte blik op je telefoon of ochtendkrantje. Het gaat ten koste van wat extra slaap, maar je zult merken dat het daarna zoveel relaxter en gesmeerd loopt, dat je de rest van de dag één en al zen bent.

5. Leg de in de avond alvast de kleren klaar. En overleg de kledingkeuze ook met je kind. Dit kan tijdrovende en irritante discussies in de vroege ochtend voorkomen. Er zijn ’s ochtends ook nog mega veel vaders en moeders die de wasmand nog afmeten struinen naar schoon wasgoed. Herkenbaar?

6. Zet alle klokken in huis 5 minuten voor. Het is een beetje “cheaten, maar om op tijd op school te komen is dit best wel toegestaan, het doel heiligt de middelen in dit geval.

7. Zorg dat je eigen organisatie ook op orde is. Liggen je fiets- of autosleutels op de juiste plek? Moet je meteen door naar je werk en ligt dat ook klaar? Moeten er op school nog briefjes worden ingeleverd voor ouderavond of een klassenuitje? Hoe meer je in de avond doet, hoe meer stress het in de ochtend wegneemt.

8. Maak de avond van te voren de lunchpakketjes al klaar. Als je dit samen met je kind doet kan hij het binnenkort misschien zelf. Ook fijn als hij weet wat er in zijn pakketje zit en misschien invloed daarop kan uitoefenen. Maak een lijstje van gezonde en lekkere dingen waar hij uit kan kiezen.

9. Laat je kinderen op tijd naar bed gaan. Als ze niet uitgeslapen zijn zijn ze mogelijk hun bed niet uit te branden en ook niet het zonnetje dat ze de rest van de dag wel zijn. Dit kan het tempo enorm vertragen vroeg in de ochtend. Duik er zelf ook lekker op tijd in! Voor jou geldt precies hetzelfde als je kind.

10. Leer ze zo snel mogelijk hun eigen tas in te pakken. Ook dit zal in het begin veel tijd kosten, maar later levert het tijd op. Maak een lijstje met wat er in ieder geval in die tas moet. Vergeet naast het lunchpakketje ook het huiswerk niet.

11. Beloon je kind met complimentjes. Is het weer gelukt om op tijd op school te komen? Laat zeker merken dat je het fijn vindt dat jullie als team weer zo goed hebben samengewerkt en dat je hier heel blij van wordt. Wedden dat jullie dan allemaal een mooi begin van de dag hebben!

 

Reageer ook