fb

Mensen op dieet niet automatisch voedingsexperts

valtaf-nl-right.jpg68% van de mensen op dieet gelooft in het fabeltje dat citroen helpt bij de vetverbranding in het lichaam. Fabels als deze blijken hardnekkig te leven onder afvallers. Dit bleek uit onderzoek over feiten en fabels van afslankcommunity www.valtaf.nl onder haar deelnemers.

Margarine evenveel kcal als roomboter
Van de 1112 respondenten gelooft bijna 70% dat citroen helpt bij de vetverbranding. Ondanks dat veel websites dit scanderen bestaat er geen wetenschappelijk bewijs voor. Het overgrote deel, 73%, gelooft dat margarine minder calorieën bevat dan roomboter. De calorieën zijn gelijk, maar margarine bevat wel gezondere vetten. Dat dit onbekend is ligt wellicht aan de naam. “Het woord ‘room’ doet wellicht vermoeden dat het vetter is en meer calorieën bevat. Halvarine is qua calorieën een betere keus,” aldus Anne de Graaf, voedingsdeskundige van Valtaf.nl.

In aardappel meer vezels dan zilvervliesrijst
Dat productnamen misleidend zijn bleek ook uit het antwoord op de vraag; ‘Waar zitten meer vezels in; 100 gram gekookte zilvervliesrijst of 100 gram gekookte aardappelen?’ Onze trots, de aardappel, bevat drie keer zoveel vezels als zilvervliesrijst. Driekwart van de respondenten wist dit niet. Anne de Graaf: “Waarschijnlijk associeerden zij het woord ‘zilvervlies’ met vezelrijk. Bovendien zijn vezels bij de rijst beter zichtbaar. Vezels ondersteunen het afvallen omdat ze je een verzadigd gevoel geven.”

Drilpudding bevat vermaalde beenderen
Op het gebied van vegetarisme zijn de afvallers up to date. Tweederde weet dat drilpudding niet geschikt is voor vegetariërs; gelatine, een bestanddeel van gangbare drilpudding bevat immers vermalen beenderen van dieren. Maar liefst 91% weet dat peulvruchten een goed alternatief is voor het eten van vlees.

Goed nieuws voor diepvriesgroenteproducenten
Tot slot goed nieuws voor producenten van diepvriesgroente. 88% van de deelnemers weet dat diepvriesgroente evenveel vitamines bevat als verse groente. Door de snelle verwerking gaan vrijwel geen vitamines en mineralen verloren.

Bekijk het overzicht van de uitkomsten.

Over Valtaf.nl
Valtaf.nl is een online afslankcommunity met zo’n 163.000 deelnemers. De leden houden dagelijks hun gewicht en eetpatroon bij op hun afslankprofiel en steunen elkaar middels clubs, chatboxen, discussiefora en dagboeken. Met het boek Afvallen met Anne in 12 weken leer je binnen 12 weken een gezond en slank eetpatroon aan.

Reageer ook