fb
Damespraatjes Damespraatjes

Meghan: ‘Mijn baas passeerde mij keihard waar iedereen bij was’

baas passeerde me keihard

Haar werk als PR medewerker op een mediabureau is haar lust en haar leven. Twenty four seven staat ze klaar voor haar baas. Zwaar teleurgesteld was Meghan dan ook toen hij haar keihard passeerde. “Ik heb hem voor rotte vis uitgemaakt. Niet echt handig nee.”

“Mijn baas is een heel goede. Hij zorgt goed voor zijn personeel, maar daar moet wel wat tegenover staan: commitment. Tegenspraak duldt hij niet en zo nu en dan kan hij tamelijk autoritair optreden. Hij is veeleisend en houdt de touwtjes strak in handen.” Normaal gesproken heeft Meghan daar niet zo veel last van; ze werkt al jaren voor hem en doet dat met hart en ziel. Zo was de afgelopen weken druk met het voorbereiden van een pitch voor een grote potentiële klant. “Er waren dagen dat ik ’s ochtends om acht uur al achter mijn bureau schoof en ’s avonds om negen uur het licht uitdeed.” Nee, de overuren krijgt ze niet uitbetaald en natuurlijk vindt ze dat zuur, maar het is niet anders.

Wat?! Gaat zij die pitch doen?

Meghan bereidde een presentatie in Powerpoint voor die ze ook in het team doornam. Haar baas gaf akkoord en Meghan was blij. “Het is namelijk niet snel goed bij mijn baas. Na het zien van mijn presentatie gaf hij mij complimenten. Man, ik groeide!” Op de dag van de pitch zorgde Meghan ervoor dat ze op tijd op kantoor was. “Ik was vroeg opgestaan en besteedde meer dan anders veel aandacht aan mijn uiterlijk. De presentatie nam ik op kantoor nog even goed door en ik was er klaar voor.” Haar wereld stortte in toen haar baas de kantoortuin inliep en haar vertelde, waar iedereen bij was, dat zij niet de pitch zou houden, maar haar tien jaar jongere collega Eefje. “Serieus. Ik dacht dat hij een grapje maakte. Maar toen zei hij: ‘Eefje, jij gaat nu een uur apart zitten en de pitch voorbereiden. Meghan, jij helpt haar waar nodig’. “

Ik plofte uit elkaar

Aanvankelijk moest Meghan de woorden van haar baas laten inwerken, maar niet snel daarna sprong ze uit haar vel. Waar iedereen bij was. “Echt, ik werd zo vreselijk kwaad en maakte hem uit voor rotte vis. Had ik natuurlijk beter niet kunnen doen, maar ik kon mijn emoties niet in bedwang houden. Ik voelde teleurstelling, jaloezie en woede, alles tegelijk. Dat zorgde voor een behoorlijke uitbarsting. Mijn baas bleef ijzig kalm, want hij heeft zijn emoties altijd wel onder controle, en zei: ‘Meg, ik snap je uitval, maar ik wil dat je nu gewoon weer aan je werk gaat. Niet? Prima, maar dan kun je een doos pakken, je persoonlijke spullen erin doen en vertrekken.”

Ik krijg de left overs

Ze kiest eieren voor haar geld en helpt Eefje. “Eefje is zo’n nuffig kind en op de een of andere manier is mijn baas nogal gecharmeerd van haar. Steeds vaker krijgt zij de leuke opdrachten en moet ik het met left overs doen. Eefje weet mijn baas heel goed te bespelen en weet precies wat ze moet doen om hem over te halen of gunstig te stemmen. Ik vind haar vooral nog erg onnozel; ze moet nog veel leren maar doet net of ze het allemaal wel snapt. Het kostte me moeite om haar te helpen met mijn pitch nota bene. Uren en uren heb ik erin gestoken en hop, daar ging mijn project.”

Ja, laten we taart eten

Als er een grote taart op de afdeling wordt bezorgd, weet Meghan dat het is gelukt, dat de klant is binnen gehengeld. “Eefje werd bejubeld en mijn collega’s complimenteerden haar, vonden het echt zo goed dat het haar was gelukt. Ik verstopte me maar een beetje achter mijn laptop en probeerde me onzichtbaar te maken. Het is zo waardeloos als je alles voorbereidt, een perfect pitch hebt gemaakt en dat dan een of andere bimbo het van je afpakt en er de sier mee maakt. Ik heb daar echt moeite mee.”

Ze valt achteraf wel mee

Eefje heeft wel het fatsoen om met Meghan te praten. “Dat vond ik wel erg sterk van Eefje. Ze had in de gaten dat ik me nogal opgelaten voelde, kwam naar me toe en stelde voor om een wandelingetje te maken. Ze vertelde dat het binnenhalen van de klant niet haar verdienste was, maar de mijne. Dat vond ik heel sportief van haar.”

Er is iets geknakt

Het voorval heeft ervoor gezorgd dat ze op gespannen voet leeft met haar baas. “Eigenlijk komt het erop neer dat ik hem wel kan schieten. Ik heb oprecht een hekel aan hem gekregen en zie opeens de machtspelletjes die hij speelt. En dat autoritaire gedrag komt me mijn keel uit. Er is iets geknakt en voorgoed veranderd. Ik twijfel nu of ik daar nog wel wil werken en denk daar veel over na. Het antwoord is ‘ja’ ik wil er blijven omdat ik het werk echt heel leuk vind maar ik vrees dat ik het niet ga volhouden. Ik kan simpelweg niet meer door een deur met mijn baas. Die irritatie die ik voel groeit alleen maar. Een baan zoals ik nu heb, ga ik niet meer vinden, deze is me op het lijf geschreven. Ik pieker me suf, maar vind geen oplossing.”

Wat zou jij doen als je in Meghan’s schoenen zou staan? Je personal things pakken en vertrekken of zou je je gewoon op je werk storten? Of zou jij het gesprek met zo’n baas aangaan? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Edmond Dantès via Pexels

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Joris -

Daar blijven werken is absoluut gezichtsverlies. Heb je geen zelfrespect? Wie laat zich zo behandelen?

Jeanette -

Begin voor jezelf en neem Eefje mee

Reageer ook