fb
Damespraatjes Damespraatjes

Margarine versus roomboter: wat zijn de verschillen?

Een dikke boterham met hagelslag, een cracker met geitenkaas en honing of een bruine bol met humus en avocado: overal smeer ik een laagje margarine onder. Dit doe ik nog niet zo heel lang. In het verleden gebruikte ik altijd roomboter omdat ik dacht dat dit ‘natuurlijker’ en dus beter zou zijn. Na heel wat leeswerk kwam ik erachter dat dit niet het geval is… Wat zijn nou precies de verschillen tussen margarine en roomboter? Wij zochten het uit!

Verschil 1: dierlijk of plantaardig

Een groot verschil tussen roomboter en margarine zit hem in de samenstelling. Roomboter wordt gemaakt van melk (dierlijke vetten) en margarine wordt gemaakt van plantaardige oliën (plantaardige vetten). Margarine is hierdoor minder belastend voor het milieu dan roomboter, margarine heeft slechts 1/3e van de milieubelasting van roomboter. Niet alleen zorgt deze plantaardige samenstelling voor een mindere belasting van het milieu, het zorgt er ook nog eens voor dat margarine ook geschikt is voor veganisten en mensen die lactose intolerant zijn.

Er gaat nog weleens het gerucht dat margarine ‘van plastic’ gemaakt zou zijn, maar dat is dus niet waar. Benieuwd welke ingrediënten je in margarine terugvindt en hoe je zelf margarine kunt maken? Wij schreven er een artikel over: Zo maak je zelf margarine. Leuk om zelf te maken en om te ervaren hoe natuurlijk margarine eigenlijk is!

Verschil 2: vitamine D en E

Gebruik jij dagelijks liever roomboter dan margarine? Dan moet je erop letten dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt! Vitamine D is nodig om calcium uit voeding op te nemen en het is belangrijk voor je spieren en het immuunsysteem. Roomboter bevat veel minder vitamine D dan margarine en het is dan ook zaak ervoor te zorgen dat je het via een andere manier tot je neemt, waneer je geen margarine eet. Denk bijvoorbeeld aan speciale vitamine D druppeltjes of tabletten.

Naast vitamine D bevat margarine ook vitamine E. Vitamine E komt van nature voor in plantaardige oliën en beschermt de cellen, celmembraam, bloedbaan en weefsel.

Becel-5-760x506

Onze zelfgemaakte margarine!

Verschil 3: verzadigde vetten of onverzadigde vetten

Zoals omschreven in punt 1, is roomboter van dierlijke oorsprong en is margarine van plantaardige oorsprong. Dit heeft verschillende effecten op de gezondheid. Roomboter bevat veel verzadigde vetten, welke het cholesterolgehalte in het bloed verhogen. Margarine is rijk aan Omega 3 en bevat Omega 6. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die het cholesterolgehalte in je bloed op peil houden en daarmee goed zijn voor hart en bloedvaten. Een groot verschil dus!

Verschil 4: de smaak 

Over smaak valt niet te twisten en het is voor ons dan ook lastig om het verschil in smaak tussen roomboter en margarine aan te geven. De één smeert overal het liefste een lekker laagje roomboter op, de ander vindt margarine weer lekkerder. Zelf kies ik qua smaak het liefste voor margarine. Je kunt margarine met verschillende smaakjes maken en kopen, zoals margarine met walnootolie en margarine met kokosolie. Deze variatie maakt dat ik er liever voor kies dan voor roomboter. Maar zoals ik zei: over smaak valt niet te twisten!

Waar kies jij voor?

Je ziet: hoewel je het allebei op je brood kunt smeren, zijn er flink wat verschillen tussen roomboter en margarine. We zijn heel benieuwd wat jullie het liefste gebruiken! En zijn jullie door dit artikel anders over je keuze gaan nadenken? Wij zijn heel benieuwd!

Wil je meer weten over hoe het Voedingscentrum over margarine denkt? Lees dan hier verder!


Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

6 reacties

AN -

Roomboter is echt veel gezonder. De vetten zijn andere vetten dan beschreven worden. Ze blijven niet vastzitten in de aderen. De vetten zijn weliswaar verzadigde vetten maar worden veel sneller door het lichaam afgebroken.

Willem sodenkamp -

Margarine is de grootste troep die er is. Er zit palmolie in die verkregen wordt door bossen te verbranden en de oerang oetans en andere dieren levend verbranden. Er zitten transgene vetten in die zich vastzetten in je lichaam . Roomboter is Puur, ik maak ook altijd heerlijk geklaardeboter.

M.V. -

Groot gezond pluspunt van roomboter Is, dat de vetten NIET aan de aders kleven……..de cardiologen adviseren roomboter te gebruiken!!!!

M.V. -

Voordeel van roomboter Is, dat de vetten NIET aan de aders kleven……..groot pluspunt en de cardiologen adviseren roomboter!!!

Marie Sophie -

Nu de prijs van de roomboter Wel erg omhoog vliegt ( echt belachelijk) neem ik voortaan gewone boter.
Vroeger ging de boter voor 25 cent naar t buitenland en betaalden wij al teveel maar nu is t helemaal van de zotte. Meer dan 2euro voor n pakje van 250gram. Half jaar geleden nog 1, 20.

Adriana Vermeulen -

LS, Wat fijn dat ik nu eindelijk eens het verschil weet tussen romboter en margarine. Ik dacht dat Roomboter beter was en ik vind het ook lekkerder hoor. Ik koop het eigenlijk alleen met Pasn en Kerst. Verder dan maar bij margarine blijven. Hartelijk dank voor dit artikel.

Reageer ook