fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mara schrikt van het saldo op haar bankrekening

Dat kinderen duur zijn wist ik al, maar dat ze ook écht héél duur zijn, ontdekte ik ruim een jaar geleden. Op het moment dat ik in verwachting was van ons eerste kindje. Waar ik dacht  dat de kosten pas zouden komen als het kindje geboren was, bleek dit toch even anders… 

Peperdure aangelegenheid

Al gedurende het eerste trimester maakten we enorm veel kosten. Zo moesten we verhuizen naar een groter huis omdat we maar één slaapkamer hadden. Enorm dure aangelegenheid in Amsterdam, kan ik je vertellen. Iets wat ook peperduur was, was het uitvoeren van een NIPT zonder medische indicatie. Aan het einde van het eerste trimster waren we al duizenden euro’s verder en hadden we nog niks voor de baby.

In het tweede trimester kwamen er andere kosten om de hoek kijken. Mijn buik werd dikker en het was tijd voor een nieuwe garderobe met mooie zwangerschapskleding. Ook deden Ward en ik een bevalcursus en borstvoedingscursus. Weer een paar honderd euro lichter.

Schrikken van het saldo op je bankrekening

Maar, de échte kosten, die gingen we pas in het derde trimester maken. We kochten een complete babyuitzet, met meubels voor de babykamer, een badje, kleding en alle andere dingen op de lijst. Heel leuk om dit bij elkaar te shoppen, maar zeker iets minder leuk als je achteraf op je bankrekening kijkt…

Toch mag ik niet zeuren. Ondanks de grote hoeveelheid kosten die het krijgen van een kindje met zich meebrengt, is het het allemaal waard. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om het allemaal zo goedkoop mogelijk te doen. Er staan prachtige kinderkamers op Marktplaats, in tweedehands kinderwinkels vind je de schattigste kleertjes en ook verhuizen naar een huis met meerdere slaapkamers is gedurende de eerste paar maanden echt niet noodzakelijk.

Welke kosten staan je te wachten?

Hoewel je het dus zo ‘gek’ kunt maken als je zelf wilt, is het vooral belangrijk om op de hoogte te zijn van de kosten die je gaat maken. Je kende misschien de baby uitzetlijst al wel, maar wist je dat er ook zoiets als een financiële kraamlijst bestaat? Hier vind je een overzicht van de te maken kosten gedurende alle drie de trimesters en na de geboorte. Fijn om te weten wat je kunt verwachten!

Vraag de financiële kraamlijst aan

Wil je meer info over de financiële kraamlijst? Kijk dan hier: financiële kraamlijst!

Hoe doe jij het?

Wat zijn kosten die jij verwacht te maken? En zijn er ook dingen waar je misschien van plan bent om op te besparen?  We zijn heel benieuwd hoe jij dit doet! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig!

Reageer ook