fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mara eet part-time veganistisch en valt 6 kilo af: “Ik eet 8 boterhammen per dag”

Tijdens mijn zwangerschap ben ik 20 kilo aangekomen. Binnen een week na mijn bevalling was ik 8 kilo kwijt en toen stopte het. Helaas is het geven van borstvoeding mij niet gelukt en hierdoor liep ik deze perfecte post-baby afvalmethode mis. Ik moest het dus op ‘eigen kracht’ gaan doen. En ik kan je vertellen: dat is best lastig als kersverse moeder. 

12 babykilo’s

Acht maanden na mijn bevalling zitten die 12 babykilo’s er nog steeds aan. Verschrikkelijk. Het roer moest om en ik besloot dus meer te gaan sporten. Sinds twee maanden loop ik nu twee keer per week hard en ga één keer per week zwemmen. Een voedingsdeskundige vertelde me ooit dat ook bij afvallen de 80/20 regel opgaat. 80 procent is voeding, 20 procent beweging. Niet alleen moest ik dus meer bewegen, vooral gezonder eten was belangrijk.

Al een tijd worstel ik met hoe we met onze aarde omgaan. Je hebt misschien in een aantal eerdere artikelen al gelezen dat onze vlees- en zuivelconsumptie een enorme belasting voor onze planeet is. Langzaam maar zeker merkte ik dat ik geen zin meer had in hamburgers, biefstukken en kaas op mijn brood. Zonder enige moeite at ik doordeweeks veganistisch. En dat heeft niet alleen gevolgen voor onze planeet, maar ook het getal op de weegschaal.

Afvallen met een part-time veganistisch dieet

In twee maanden tijd ben ik 6 kilo afgevallen met een part-time veganistisch dieet. Dit houdt voor mij in dat ik van zondag tot en met donderdag geen vlees, vis, zuivel, boter, honing en andere dierlijke producten eet. Op vrijdag en zaterdag doe ik dit wel, maar met mate. Het gekke is dat ik meer ben gaan eten, me beter verzadigd voel en toch in een aardig tempo kilo’s afval. Hoe ziet mijn dagmenu er ongeveer uit?

Ontbijt (483 calorieen)

 • 4 volkoren boterhammen met muhammara, spinazie en komkommer
 • 1 kop koffie
 • 1 groot glas water

Tussendoor (144 calorieen)

 • Nakd cashew reep
 • 1 kop koffie

Lunch (508 calorieen)

 • 4 volkoren boterhammen met hummus, spinazie en komkommer
 • 1 groot glas water

Tussendoor (219 calorieen)

 • Shake met 250 milliliter ongezoete amandeldrink, 1 banaan, 3 eetlepels havermout en 2 handjes spinazie
 • 1 groot glas water

Diner (349 calorieen)

 • Gegrilde maïskolf
 • Witlofsalade met appel, een klein handje walnoten en balsamico

Alles bij elkaar levert dit 1703 calorieen op. Dit dagmenu bevat 230 gram koolhydraten, 53 gram eiwitten en 55 gram vet. Ik heb geen trek en heb voldoende energie om lekker te sporten en hard te werken. Daarnaast is het ook nog vele malen beter voor onze planeet 🙂

Veganistisch voor normale mensen

Je ziet: veganistisch eten is ook voor ‘normale’ mensen zoals ik mogelijk. Je hoeft niet uren in de keuken te staan, je hoeft geen dure superfoods te kopen en je kunt gewoon koolhydraten blijven eten. In het weekend eet ik soms wel wat vlees en zuivel, maar probeer me wel aan die 1700 calorieen te houden. Voor mij werkt het perfect.

Let op: ik ben geen arts of diëtist en mijn menu is ook niet samengesteld door één van deze mensen. raadpleeg voordat je op deze manier gaat eten zelf een expert om te kijken of het goed bij jou past.

Reageer ook