fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mara deed mee aan Dry January: “Voor de eerste keer luisterde ik naar het engeltje”

Noem het een drankprobleem, noem het Gooise gezelligheid of noem het ouderwets bourgondisch; eigenlijk elk weekend dronk ik op vrijdag en zaterdag flink wat wijn. Niet om ’te zuipen’ of dronken te worden, maar simpelweg omdat ik verliefd ben op de smaak en het gevoel er omheen. Gezelligheid met vrienden, goed eten en genieten waren voor mij onlosmakelijk verbonden met – je raadt het al-, wijn. En hoewel ik al sinds mijn zestiende eigenlijk elk weekend zonder nadenken een paar glazen (of zeg maar gerust flessen) achterover sloeg, heb ik dat de afgelopen afgelopen maand juist niet gedaan. Voor het eerst deed ik mee aan Dry January en dat beviel me beter dan gedacht.

Eerste Dry January

Mijn eerste zogeheten Dry January kwam niet geheel uit de lucht vallen. Waar ik er de afgelopen jaren nooit aan meedeed omdat ‘een maandje niet drinken toch niks voor je doet op de lange termijn’, stond mijn besluit op 1 januari 2022 meer dan vast. Na weken gevuld met kerstfeestjes, winterborrels en andere momenten waarop veel wordt gedronken, liep ik ietwat brak over de hei. Tijdens mijn wandelrondjes luister ik graag naar podcasts en luisterboeken en het toeval wil dat ik precies op die dag het boek ‘Sinds ik niet meer drink‘ van Evi Hanssen luisterde. En waar ik dit boek tijdens de voorgaande luistersessies vooral grappig vond, nam het op 1 januari ineens zeer inspirerende vormen aan. Sterker; het zette mij ertoe aan om per direct mee te doen aan Dry January (in Nederland ook wel bekend als ‘Ik Pas’).

Etterende tweestrijd

Natuurlijk waren het niet alleen de mooie worden van Evi die mij over de spreekwoordelijke nuchtere streep trokken; het zaadje was al vele maanden eerder geplant. Al sinds afgelopen zomer woedde er een soort etterende tweestrijd in mijn hoofd: enerzijds geniet ik van de smaak, de gezelligheid en het gevoel dat het drinken van wijn met zich meebrengt. Anderzijds wist ik natuurlijk dat alcohol écht heel ongezond is. Hoe verenig ik mijn wens om gezond oud te worden, met het feit dat ik week in, week uit, meer drink dan goed voor me is? En hoewel ik wel wist dat ik volgens de officiële richtlijnen van de Gezondheidsraad te veel dronk, won mijn positieve associatie met het concept alcohol drinken het keer op keer weer. Waarom kon ik die vier glazen op vrijdag en vier glazen op zaterdag niet gewoon loslaten?

Het engeltje tegen het duiveltje

Ik voerde behoorlijk wat discussies met mezelf. ‘Vier glazen, twee dagen per week is veel te veel. Je bent misschien niet stomdronken, maar het blijft slecht voor je gezondheid’, zei het engeltje om mijn ene schouder. Het duiveltje op mijn andere schouder ging daar steevast hard tegenin: ‘ach, je moet niet zo principieel doen. Geniet gewoon van het leven. Je moet uiteindelijk toch ergens aan doodgaan.’ De discussies tussen het engeltje en het duiveltje laaiden steeds verder op en op 1 januari was ik het zat. Na de inspirerende woorden van Evi besloot ik voor de eerste keer in mijn leven voor in ieder geval één maand naar het engeltje te luisteren.

Dry January

Zo zat ik er vroeger maar al te vaak bij…

Bring it up

Door het duiveltje voor één maand van mijn schouder af te duwen en ruimte te maken voor de stem van het engeltje, hoopte ik de hevige discussie met mezelf gedurende januari even helemaal stil te leggen. De afgelopen 15 jaar heb ik op het gebied van drinken altijd kant van het duiveltje gekozen. Nu was het tijd voor het engeltje om haar manier van denken een kans te geven. Dry January, bring it up!

Geen kater meer

Waar ik in het begin dacht dat een hele maand (die ook nog eens vijf weekenden heeft) niet drinken moeilijk zou worden, kan ik niet anders zeggen dan dat het mij honderd procent is meegevallen. Ik vond niet alleen dat het makkelijker was dan gedacht, ik ontdekte ook nog eens heel wat voordelen van een leven zonder alcohol. Met stip op één staan de katerloze zaterdag- en zondagochtenden. Na vier glazen dacht ik altijd dat ik geen kater had; maar als je echt even helemaal niet drinkt, voel je je toch absoluut een stuk frisser en energieker.

Niet klaar voor het duiveltje

Mijn zaterdag- en zondagochtenden zou ik voorheen hebben omschreven als ‘rustig’, ‘lekker lui’ en ‘loom’. Tegenwoordig passen ‘energiek’, ‘opgeladen’ en ‘levenslustig’ er veel beter bij. In plaats van koffietjes drinken in bed, ren ik nu een rondje over de hei. En waar ik voorheen vooral bezig was met het plannen van het etentje (en de bijbehorende wijnen), neem ik nu de tijd om met de kinderen naar het bos of de speeltuin te gaan. De versie van Mara zonder drank ik zo veel leuker, krachtiger en productiever. En stiekem ben ik helemaal niet klaar om het duiveltje weer toe te laten op mijn schouder…

Tomatensap of gemberbier

Dat is dan ook de reden dat ik mijn Dry January nog even doortrek. Geen idee hoe lang ik de kurk nog in de fles zal laten, maar op dit moment heb ik er helemaal geen behoefte aan. Vier weken geleden dacht ik nog dat ik op 1 februari een fles champagne zou opentrekken omdat het mij gelukt was, vandaag de dag maak je mij een stuk blijer met een tomatensap of gemberbiertje. Wie had dat ooit gedacht?

Heb jij meegedaan aan Dry January? Hoe is het bij jou gegaan? Heb jij net als ik een andere kant van jezelf ontdekt of realiseer je je dat je eigenlijk niet zonder alcohol wil of kan? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Alcoholvrij genieten van een gin tonic? Dat kan met deze alcoholvrije gin!

Afgelopen januari deed ik mee aan Dry January. Ik had net het boek ‘Sinds ik niet meer drink’ van Evi Hanssen uit en was compleet geïnspireerd. Tijdens een lange wandeling op nieuwjaarsdag nam ik het besluit om heel januari de kurk in de fles te laten. Ik had verwacht er de grootste moeite mee te hebben. Als een vrouw van het goede leven is de stap van een glas Bourgogne naar een kop brandnetelthee op de vrijdagavond een hele grote. Maar geloof het of niet; ik vond het heerlijk om niet te drinken. Het beviel me zelfs zo goed dat ik mijn Dry January doortrok in de eerste twee weken van februari. Een leven zonder alcohol is heerlijk én er zijn zo veel lekkere alcoholvrije manieren om te genieten. 

Alcoholvrije gin

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik inmiddels weer compleet ben gereïntegreerd in de wijnwereld. Die zes weken zonder alcohol bevielen me goed, maar om nou te zeggen dat ik voor altijd zonder wijn zou kunnen? Daar ben ik nog niet. Wél heb ik tijdens Dry January ontdekt dat alcohol geen vereiste is tijdens een borrel of etentje. Ik experimenteerde met alcoholvrije wijn, alcoholvrije champagne en alcoholvrije cocktails. Dat experimenteren stond even op een wat lager pitje, maar dankzij een nieuwe ontdekking ben ik weer back in alcohol-free business. Namelijk: alcoholvrije gin!

Lees verder!

Reageer ook