Een borreltje op zijn tijd, kan dat kwaad?

Ruim 80% van de Nederlandse bevolking geniet wel eens van een alcoholische consumptie. De één drinkt enkel op gelegenheden, de ander drinkt graag dagelijks een wijntje bij het eten. Het geeft velen een prettig, ontspannen gevoel. Hoe meer u drinkt, hoe sterker het effect wordt. Maar alcohol kent ook nadelen; het levert veel calorieën en kan de organen aantasten. Hoe kunt u op een gezonde manier van alcohol genieten?

Voedingswaarde van alcohol

Alcohol bevat geen voedingsstoffen, maar wel calorieën. Daarom worden deze ook wel ‘lege calorieën’ genoemd. Wanneer u aan de lijn bent, kunt u deze het beste vermijden door weinig of geen alcohol te gebruiken. Het aantal calorieën verschilt per drank en heeft ook te maken met de hoeveelheid suiker die een drank bevat. Zo bevat een glas zoete witte wijn 96 kilocalorieën, terwijl de droge variant er slechts 67 bevat.

Effect van alcohol op de organen

Matig alcoholgebruik kan in de meeste gevallen geen kwaad voor de gezondheid. Wanneer er echter veel gedronken wordt, tast dit uw organen aan. Overmatig alcoholgebruik kan onder andere hersenbeschadiging, hart- en vaatziekten en een verstoorde leverfunctie tot gevolg hebben. Ook kan de voedselopname verstoord raken door beschadiging van de maag, darmen, alvleesklier en lever. Dit is nadelig voor de opname van vitamines tijdens de vertering. Het Voedingscentrum raadt aan niet meer dan matig alcohol te gebruiken. Dit houdt in:

  • Vrouwen niet meer dan 1 glas per dag
  • Mannen niet meer dan 2 glazen per dag

Alcohol en vitamines

Overmatig alcoholgebruik zorgt ervoor dat vitamines en mineralen minder goed opgenomen worden. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan, met name aan vitamine B1. Daarnaast schijnt dat mensen die regelmatig teveel drinken, vaker een eenzijdige voeding gebruiken dan mensen die weinig drinken. Zo kunnen tekorten aan verschillende vitamines en mineralen ontstaan. Gevarieerd en gezond eten zorgt ervoor dat u voldoende vitamines binnen krijgt. Wanneer u veel alcohol drinkt, kan u baat hebben bij een goede multivitamine.

Gezond genieten doet u dus door matig alcohol te gebruiken. Toch een keer teveel gedronken? Drink dan veel water erna. Dit beschermt uw lichaam tegen uitdroging en vermindert de kater!

Krijgt u voldoende vitamines en mineralen binnen? Doe nu de FitForMe voedingstest! 


Reageer ook