fb
Damespraatjes Damespraatjes

Magister Vini

Sinds ik in september dit jaar gestart ben met de Magister Vini opleiding aan de Wijnacademie te Maarn heb ik vrijwel geen tijd meer om al mijn sociale media bij te houden. Veel facebookberichtjes lees ik pas dagen na dato! Ja, de actualiteit is er dan zeker vanaf… Nieuwe volgers bij Twitter vergeet ik te bedanken en op Linkedin kom ik  bijna nooit meer.

Maar eerlijk is eerlijk, natuurlijk komt het zeker niet alleen door de MV studie. Nee,  mijn Wijncoachingbureau trekt heel veel nieuwe klanten voor zakelijke maar ook prive aangelegenheden en de tweede Food&Wine cursus die  in januari start zit al weer bijna vol. In april gaat daarom de derde cursus van start!

Terug nu naar de opleiding voor Magister Vini.

“Is het een echte Master?” vroegen mijn hypergestudeerde juristen broers, “Staat het gelijk aan “Master of Wine?” vroegen mijn vriendinnen. “Wat stoer” zeggen mijn studenten van de Business School. Nee, natuurlijk is het geen Master, natuurlijk word ik (nu nog) geen Master of Wine, maar het is enorm intensief en ontzettend inspirerend.

Iedere maandag lesdag start met een ‘proefcollege’ van Frank Jacobs! Je proeft een x-tal wijnen en daarom heen zijn verschillende

casussen gebouwd. Niet makkelijk kan ik verzekeren, beslist niet eenvoudig. Naast de casus waar je mee bezig bent, moet je tevens nadenken over de wijnen die je proeft. Alleen proeven volstaat niet, want ….. de mooie wijnen kunnen veranderen in je glas! Ze evolueren soms in sterke mate. Bij het bespreken van de wijnen, zo’n anderhalf uur later, ontstaan dan Babylonische spraakverwarringen over diezelfde wijnen. En waar we zo zeker van wisten dat het pinot gris uit de Elzas was, blijkt toch echt riesling te zijn….uit de Pfalz!

Iedere middag is er een college van een andere wijnautoriteit. Hebben we nu twee keer Stan Beurskens gehad, wordt deze de volgende keer ingewisseld voor Gerhard Horstink, de wijnproefkunde specialist uit Brabant. Zijn voorbereidende opdrachten hebben we inmiddels thuis ontvangen. Net zoals de sheets over “biologische wijnbouw en loofwandbeheer” van Stan. Van hem leerden we over de impact van een goed snoeimethode beleid en discussieerden we over de loofwanden in de Bordeaux bij de Cabernet Sauvignon en de druif solaris op Texel.

Alles wat ik nu bestudeer, implementeer ik onbewust weer in mijn eigen cursussen, die daardoor sterker worden. De Food&wine cursus die 12 januari van start gaat is nog leuker, nog interessanter. Er komen weer mooiere proefseries aan bod en er zullen nog bijzonderdere wijn-spijs combinaties de reveu passeren.

Als alles normaal verloopt ga ik over twee jaar afstuderen. Naast de benodigde kennis – en toepassingstoetsen, zal ik een onderzoek moeten doen.

Ik ben erg benieuwd wie mijn mentor gaat worden. Mijn onderzoek, hoe kan het ook anders, gaat natuurlijk over Food & Wine! Het moet een voorloper worden van mijn boek over al het lekkers op deze wijnwereldbol! Voorlopig dus maar goed oefenen met Food&Wine colums voor Damespraatjes en voor het blog van het Wijncoachingbureau.

Marja van Beek
BuyYourWine.com

Marja van Beek (1959) stapte in 1989, van een mooie carrière als hotelmanager bij de hotelketen Accor, over naar een eigen bedrijf. Met haar man Marcel nam zij de monumentale boerderij ’t Hoogje over in de beroemde oude Kerkebuurt van Soest. Hierin was al een klassiek georiënteerd restaurant gevestigd, gericht op de Franse keuken en kon zij zich geheel gaan toeleggen op haar passie voor wijn en spijs. Het samenstellen van een mooie wijnkaart zorgde voor heel wat wijngenot bij haar gasten en gaf haar veel plezier.

In 1997 vroeg de Business School Notenboom haar, als vinologe, om de lessen over wijn en spijs aan HBO hotelstudenten voor haar rekening te nemen.  Vandaag de dag geeft ze met veel plezier les op drie vestigingen met een door haar zelf ontwikkelde wijnmodule, waarin zij veel aandacht schenkt aan de combinatie van wijn en gerechten.

Naast haar werk als wijndocent, is zij eigenaresse van Wijncoachingbureau Marja van Beek, waarbij ze horecamedewerkers begeleidt en traint op het gebied van de wijnverkoop, partner van de webwinkel  BuyYouWine.com   en schrijft ze het blog byWine.nl

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook