fb
Damespraatjes Damespraatjes

Maak je tuin in de winter zomerklaar

Ook al is het hartje winter, er is geen betere tijd om na te denken over je tuin dan nu! Want voor je het weet fluiten de vogeltjes vrolijk en komen de bloemen en de bijtjes weer tevoorschijn. Tuinieren in de winter klinkt weliswaar niet zo verleidelijk, maar het kan helpen om een frisse en kleurrijke bloementuin te creëren tegen de tijd dat de zon weer begint te schijnen. Hieronder vind je tips om jouw tuin in de winter op de juiste manier voor te bereiden op de zomer.

Ruim de tuin op

Begin met een schone lei en zorg ervoor dat je tuin helemaal opgeruimd en zo leeg mogelijk is. Dat betekent: verwijder de bladeren die van de boom zijn gevallen, takken en oude planten en objecten die in je tuin staan. Wanneer de lente komt, zul je blij zijn dat je dit al gedaan hebt. Je kunt natuurlijk ook de hulp van een lokale tuinman inschakelen om je te helpen bij het opruimen.

Maak een nieuw plan

Als je in de zomer van kleurrijke bloementuin wilt genieten, moet je vroeg beginnen met plannen. Denk na over de komende zomer en kies wat je wilt laten groeien. Van seizoensgebonden bloemen tot planten en bomen. Maar zorg er ook voor dat je bijvoorbeeld je terras opnieuw inricht. Misschien overweeg je wel een terrasoverkapping of een mooi en functioneel zonnescherm. Klik hier om de beste optie te vinden voor jouw terras.

Bescherm de planten

De winter is de juiste tijd om planten en struiken in je tuin te beschermen. Van het snoeien tegen verzakking, tot het afdekken van planten tegen de vorst. Bedek ze met een dikke laag compost om te voorkomen dat de wortels bevriezen. Het geeft ook belangrijke voedingsstoffen aan de planten. Zorg ervoor dat je je planten goed behandelt, zodat ze tijd hebben om in de winter te herstellen voordat de lente weer aanbreekt.

Blijf de tuin onderhouden

Maak niet de fout door te denken dat je in de winter geen werk hoeft te doen. Het is juist van belang om de zorg voor jouw tuin voort te zetten. Geef de planten en tuin de nodige “winter beurt” door geregeld het blad op te ruimen, het gazon te maaien en het onkruid te verwijderen. Deze zorg in de winter is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van een gezonde, mooie tuin.

Het is nooit te vroeg om je tuin voor te bereiden op de zomermaanden. Met de juiste planning en onderhoud in de winter zul je gegarandeerd een kleurrijke en mooie tuin hebben voor de zomer. Begin nu met het voorbereiden van jouw tuin en beleef een prachtige zomer. Veel succes!

Hoe is dat bij jou?

Ben jij ook in de winter aan het werk in de tuin of wacht je liever op het voorjaar? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig :-).

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

 

Reageer ook