Het is zover: Jasmijn, de dochter van Lydia en Jan-Kees, gaat studeren. “Zo ongelofelijk leuk! Ze gaat geneeskunde doen in Amsterdam. Dat is haar zeker niet komen aanwaaien. Ze had een loodzwaar vakkenpakket, studeerde zich suf en heeft haar sociale leven het afgelopen schooljaar zo goed als on hold gezet. Heel knap, en dankzij dit harde werken mag ze aan de studie tot arts beginnen. Alleen vraag ik me af of ze die goede flow vast weet te houden als ze eenmaal in Amsterdam woont.”
Is dat wel verstandig?
Veel vriendinnen van Jasmijn hebben zich ingeschreven bij studentenverenigingen. “En Jasmijn dus ook. Ze kent bijna niemand in Amsterdam en slechts één van haar vriendinnen gaat ook daar studeren. Om snel een leuk sociaal netwerk op te bouwen, leek het Jasmijn leuk om bij een studentenvereniging te gaan. Ik vraag me alleen af of dat wel verstandig is…”
Ook lid
In het nieuws zijn er al jaren veel slechte verhalen over studentenverenigingen. “Echt heel verontrustend, zeker die ontgroeningen. Ik moet er echt niet aan denken dat er zo met onze dochter wordt omgegaan. Jasmijn is heel lief en gevoelig; zo’n harde en denigrerende cultuur past absoluut niet bij haar. Jan-Kees is vroeger ook lid geweest. Hij heeft er veel vrienden en een mooi netwerk aan overgehouden. Dat is positief! Maar ik hoor ook verhalen over vechten, extreem drankgebruik en een zeer ouderwetse en kleinerende houding tegenover vrouwen.”
Ik ook niet gedaan
Lydia ligt al maanden wakker van het avontuur van haar dochter. “Ik denk dan: bij haar studie maakt ze ook vriendinnen. Waarom per se lid worden? Ik heb dat ook nooit gedaan, en ik heb ook veel vriendinnen voor het leven gemaakt. Daarnaast heb ik mijn studie zonder vertraging kunnen afronden en had ik snel een goede baan. Jan-Kees heeft er door zijn corporaal avontuur een stuk langer over gedaan.”
Zal ervoor moeten werken
Omdat je tegenwoordig niet meer eindeloos over je studie mag doen, maakt Lydia zich zorgen. “Geneeskunde is een zware studie. Je kunt de kantjes er niet vanaf lopen. Als Jasmijn dan ook nog heel veel verplichte sociale activiteiten met de vereniging heeft, ben ik bang dat ze het niet gaat redden. Haar toelating is haar echt niet komen aanwaaien; ze heeft er keihard voor moeten werken. Ik hoop zó dat ze alsnog afziet van die studentenvereniging en gewoon lekker de focus op haar studie legt.”
Dispuutsgenoten
Jan-Kees is het niet met zijn vrouw eens. “Hij vindt het prachtig dat zijn dochter lid wordt! Laatst waren er een paar dispuutsgenoten bij ons op bezoek en het ging alleen maar over de ‘goede oude tijd’ en hoe mooi Jasmijn het gaat hebben. Niemand heeft het over studiepunten halen en de focus op de juiste zaken leggen.”
Niemand kijkt er zo naar
Lydia vindt het lastig dat zij de enige is met zorgen. “Ik zou er graag met iemand over praten, maar niemand kijkt er zo naar als ik. Gek, want er zijn toch echt hele nare verhalen in de media geweest. Het lijkt niet binnen te komen dat onze dochter straks op zo’n plek terecht gaat komen. Ik kan er werkelijk al maanden niet van slapen.”
Joris -
Goh, Vivienne, dat iemand een tandje bij moet zetten om het vwo te halen (of met hogere cijfers te halen vanwege iets als een loting) zegt niet dat de daaropvolgende opleiding te zwaar zal zijn. Iets waar je expliciet voor kiest kan interessanter zijn en je daarmee makkelijker afgaan dan iets wat randvoorwaardelijk is. De wo bachelor-opleiding geneeskunde is qua niveau hetzelfde als de wo bacheloropleiding informatica.