fb
Damespraatjes Damespraatjes

Louise Schoon over Het wijze Konijn

Veertien vrouwen, afkomstig uit 10 verschillende landen vertellen elkaar sprookjes van vroeger en deze verhalen zijn nu gebundeld in een prachtig uitgave: Het wijze konijn. Het doel van het boek is om meer begrip en waardering voor de ander en zijn cultuur te krijgen.  Damespraatjes sprak met Louise Schoon, die voor Het wijze konijn  meer dan 90 illustraties heeft geleverd en zorg heeft gedragen voor de productie van een luister-CD met 5 sprookjes en een kleurplaat.

 Wat is de boodschap die je wilt uitdragen met het boek?

“Verbinden is altijd een heel belangrijk woord geweest voor mij. En doordat ik met dit boek bezig was, kwam ik erachter dat verhalen verbinden. Het verbindt ouders met kinderen, het verbindt culturen met elkaar, het verbindt vrouwen met elkaar, het verbindt mannen met elkaar. Door verbinding word je nieuwsgierig naar elkaar. Ga je op een andere manier nadenken.
Voorbeeld: de verhalenvertelster uit Servië las het verhaal uit Kosovo en zei: Wat gek, we wonen naast elkaar en ik hoor dit verhaal voor het eerst, terwijl het een heel bekend sprookje is in Kosovo. Dat betekent dat je je af gaat vragen: hoe is het mogelijk dat we naast elkaar wonen en zo weinig van elkaar weten.”

Wie zijn de schrijvers van de verhalen? Heb je zelf ook contact gehad met de vrouwen? Kun je daar ook iets meer over vertellen?
“De schrijvers van de verhalen zijn dus de vertelsters van de verhalen. Zij hebben de verhalen verteld, ik heb dat opgeschreven, Nicolette Vosmeer heeft de redactie gedaan. Ik realiseerde me dat als ik in het buitenland gewoond zou hebben en iemand zou aan mij gevraagd hebben om een Nederlands sprookje uit mijn jeugd te vertellen, ik niet zou weten welk sprookje. Want was is nou een Nederlands sprookje of verhaal? Verder realiseerde ik mij dat ik eigenlijk niet meer aan verhalen dacht. Ik ging nadenken wat was eigenlijk mijn lievelingssprookje? En wat vertelde dat verhaal eigenlijk.
Maar deze vrouwen wisten gelijk welk sprookje ze wilden vertellen. Het zijn voor ons onbekende sprookjes. Deze vrouwen zitten vol met verhalen. Verhalen die lessen zijn voor je leven. Deze verhalen zijn van onschatbare waarde voor onze cultuur. Voor onze samenleving. Deze verhalen verbinden. Door deze verhalen ga je misschien anders over het leven en over tegenslagen nadenken. En door deze verhalen ga je zien dat we allemaal verbonden zijn met elkaar.”

Welk verhaal vind jij zelf het meest bijzonder?
“Zelf vind ik het sprookje jeugd zonder ouderdom en leven zonder dood heel erg mooi.
Een jeugd zonder ouderdom is leeg. Juist de rimpels vertellen onze verhalen.
Een leven kan niet zonder dood. Juist de dood leert ons respect voor het leven.”

Heb je zelf ook contact gehad met de vrouwen? Kun je daarover iets meer vertellen?
“Ja, heel erg veel. Door dit project heb ik heel veel over vrouwen geleerd. Ik heb ze geïnterviewd. En verder veel contact over de sprookjes gehad. En naar een recept uit hun land gevraagd. Deze vind je bijvoorbeeld op de website, waar ook een hele korte samenvatting van het interview staat. Je kunt niet het hele interview erop zetten dat is veel te lang.
Volgend jaar ga ik verder de met de uitwerking.”

Wie hebben dit boek mogelijk gemaakt?

“Financieel is dit boek is mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Bussum, de Lions Naarden/Bussum, de Suzanne Hovinga Stichting.”

Kun je iets over jezelf vertellen en je werk vertellen?

“Ik ben geboren in 1959 en was een dromerig meisje. Kleuren en vormen zijn altijd al belangrijk geweest voor mij. Een houvast in een wereld die soms harder en kleurlozer is dan ik en menigeen met mij wenst. Door omstandigheden heb ik veel gezorgd voor anderen. Dat kon ik heel goed. Maar op een gegeven moment werd voor mij duidelijk dat dit niet mijn ware talent is. Soms zet je een bril op die niet door jezelf is uitgekozen. Door mijn hart te volgen en door gewoonweg te doen, heb ik nu mijn eigen bril uitgezocht.

Drie voor mij belangrijke woorden zijn: groots, meeslepend en verbinden. Als kind was ik altijd creatief bezig. Dit heb ik op latere leeftijd weer opgepakt. Ook in mijn creatieve werk zijn die drie belangrijke woorden op zijn plaats.
Op het moment dat ik zelf een kleur- en stijladvies kreeg, wist ik: dit wil ik delen met de wereld. Vooral omdat ik uit eigen ervaring weet dat het leven nog wel eens lelijk, gecompliceerd en verre van harmonieus kan zijn. Door dit advies heb ik mijn talent teruggevonden. En vooral bij een publiek dat gewend is in vaste kaders te denken kan ik met kleur en stijl (met kleur bekennen) een nieuwe invalshoek laten zien.”

“Ik heb een paar jaar geleden een gedicht geschreven. Over wat nou eigenlijk de kunst van het leven is:

“Levenskunst”

De kunst van het leven is doen.
Doen met een lach
doen met een zoen
doen met een traan
en door blijven gaan.
Doen in stilte
doen met liefde
doen met een schreeuw
en doe jouw deel.
De kunst van het leven is doen.

© Louise Schoon

“Ik vond vaak dingen eng. Maar door te doen heb ik heel veel geleerd.
“Life is not about waiting for the storm to pass. Life is about learning to dance in the rain”.
Voor mij betekent dat: DOEN.”

Is er iets wat je nog onder de aandacht wilt brengen?
“Ja, heel graag breng ik de vrouw onder de aandacht. Door bezig te zijn met het boek “Het wijze konijn”, doordat ik de vrouwen die de verhalen hebben verteld ging interviewen, heb ik heel veel geleerd over de vrouw. Ik ging heel anders naar mijn eigen rol als vrouw in de maatschappij aankijken en ging me beseffen dat wij heel belangrijk zijn voor de huidige maatschappij.

Dit gaat niet over emancipatie. Dat is geweest. Het gaat over gelijkwaardigheid, over samen.
In de wereld waarin wij nu leven is verbinden heel erg belangrijk. Daarvoor heb je een brede blik nodig. Vrouwen kunnen verbinden, kunnen creëren (letterlijk kunnen wij nieuw leven scheppen). Daarom is de vrouwelijke energie voor deze maatschappij heel belangrijk. Omdat ik als vrouw in dit werelddeel vrijuit kan spreken, heb ik een verantwoordelijkheid, heb ik een verplichting om te werken aan een bewustwording.

Daarom zou ik aan alle vrouwen willen vragen hun wijsheid op te zoeken en hun mannelijke energie te gebruiken om het in de wereld neer te zetten.
Daarom zou ik aan alle mannen willen vragen te gaan denken met hun hart met andere woorden: hun vrouwelijke energie aan te spreken.

Dus vrouwen, werk aan de winkel. Ga voor jezelf staan!”

Verder lezen en bestelinformatie

Website Het wijze Konijn
Website Louise Schoon
Bestel Het wijze konijn, boek en CD

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook