fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lory: ‘Mijn beste vriendin komt opeens met afdankertjes bij mij aanzetten’

afdankertjes

Al jaren zijn Lory en Frans super gelukkig met elkaar, ook al hebben ze het niet breed. Ze hebben een schattig huis in een eenvoudige buurt, Lory werkt parttime en Mats en Lisa van 7 en 9 jaar zijn hun alles. “Ik doe er alles aan om ervoor te zorgen dat de kinderen elke dag fris gedoucht en in schone kleren naar school gaan. Dat mijn beste vriendin Veronique laatst met een grote zak kleding aankwam, raakte me echt snoeihard.”

Natuurlijk zou Lory meer geld willen, maar dat is nou eenmaal niet zo. “Van mijn ouders heb ik geleerd de tering naar de nering te zetten en ik heb daar totaal geen problemen mee. Ik zou fulltime kunnen werken maar dan zie ik Mats en Lisa veel minder en dat wil ik niet. De kinderen zijn mijn alles en ik wil ook graag voor ze zorgen. Nou ja, en dan kunnen we niet naar een pretpark, so what? Thuis kan ik het ook gezellig maken en we hebben het hartstikke goed met z’n viertjes.” Dat haar kinderen niet in de laatste mode lopen, vindt Lory niet erg. “Merkkleding kan ik niet voor ze kopen, maar ze talen er niet naar. Mijn beste vriendin Veronique waarschuwt me steeds dat dat heus wel komt. Ik denk dat dus niet. Vooralsnog is de kleding die mijn schatjes dragen schoon en nooit kapot.”

Ik heb wel mijn trots

Kennelijk denkt Veronique heel anders over de kleding van de kinderen van haar vriendin, want laatst bracht ze een hele zak vol met kleding mee. Allemaal afdankertjes van haar eigen kinderen. Broeken, truien en zelfs schoenen nam ze mee voor Mats en Lisa. “Het is ongetwijfeld lief bedoeld van Veer, maar ik moet je zeggen ze raakte me. Ook al hebben we niet veel geld te besteden, we hebben wel onze trots. Het is voelt bijna vernederd om een zak kleding van je beste vriendin te krijgen. Ze had het niet eens overlegd, ongevraagd stond ze met een vuilniszak vol voor mijn deur. Is de kleding die mijn kinderen dragen soms niet goed genoeg?”

Dat staat toch patserig

Frans vindt dat Lory niet zo zwaar moet tillen. Hij vindt het een gewoon een leuk gebaar van Veronique en lief bedoeld. “Misschien heeft Frans ook wel gelijk, maar het voelt zo gek. Toen de kinderen op bed lagen, heb ik de zak leeggeschud en de kleding bekeken. Veer d’r kinderen lopen alleen maar in merkkleding. Ik moet toegeven dat het er goed uitzag, maar moet ik mijn kinderen dan opeens in dure kleding hijsen? Gaan ze naar school in dure shirtjes, ook al zijn het krijgertjes. Dat voelt een beetje gek. Dat staat toch heel patserig? Kinderen uit de klas van Mats en Lisa zien er ook niet heel fancy uit. Sommige komen gewoon in hun joggingbroek naar school.”

Ik wil geen afdankertjes

Lory weet niet wat ze er mee aan moet. Ze heeft de kleren nog niet laten zien aan haar kinderen. “Aan een kant is het inderdaad lief van Veer, maar ik ze heeft mijn trots een knauw gegeven. Ik overweeg om de kleding aan haar terug te geven maar Frans vindt dat ongepast en denkt dat ik de boel dan op scherp zet. Maar ik wil geen afdankertjes, niet van Veer niet van iemand anders. Het is toch gewoon goed zoals mijn kinderen gekleed gaan?”

Wat vind jij? Ben jij van mening dat Lory dankbaar moet zijn en blij moet zijn met de prachtige merkkleding die ze van haar vriendin heeft gekregen? Of snap je dat Veronique door het geven van de kleding de trots van Lory krenkt? Wat zou jij doen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Elina Fairytale via Pexels

Advies gevraagd: “Mijn verstandelijk beperkte dochter heeft een kinderwens”

verstandelijk beperkte dochter wil een kind
Een kind kunnen krijgen en het daadwerkelijk grootbrengen zijn twee verschillende dingen. Al jaren is er een discussie over of bepaalde vrouwen wel moeder zouden moeten worden. Een hele moeilijke, pijnlijke en vaak ook verdrietige discussie. Wie ook tegen deze discussie aanloopt, is Janneke. Haar twintigjarige dochter Lisanne heeft een verstandelijke beperking en wil graag moeder worden. Janneke is op zoek naar jullie adviezen…. Verder lezen

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

21 reacties

Nadia -

De kleding afdankertjes noemen dat is pas zielig.
Ik kreeg vaak merk kleding van een vriendin die het beter heeft dan ik nou en.
Ik was er blij mee en mijn dochter ook.
En tegenwoordig kopen heel veel mensen tweede hand kleding rijk of arm.
Maak geen problemen hiervan.

Natalie -

Ik zou het niet zien als een belediging, het is heel normaal om kleding wat nog mooi en goed is om die weg te geven aan kinderen die nog daarin kunnen. Dat doen zoveel mensen, en andersom had je het misschien ook gedaan als haar kinderen jonger zouder zijn. En zie het als een voordeel dat het merk kleding is, zodra jou kinderen er uit zijn gegroeid kan je je vriendin vragen of ze het terug wil of dat je het mag verkopen op marktplaats etc, en met dat geld kan jij leuke dingen doen met je kinderen, ik zeg geniet er lekker van, en zie het positieve ervan in. Jouw vriendin doet dit niet om te laten zien wat je niet kan kopen maar ze wil je gewoon helpen, anders had ze de kleding aan iemand anders gegeven maar ze geeft het liever aan haar vriendin uit liefde. Zo zie ik het! Er is niets mis met 2de handse kleding en speelgoed, dat zijn geen afdankertjes tenzij het bevlekt en kapot zou zijn.

Danishia -

Gewoon op vinted zetten. Doe ik ook. En met het geld iets kopen naar jou zin.
Als je vriendin ernaar vraagt zeg je gegeven is gegeven.

corinne -

Ikzelf geef ook altijd de kledij van mijn zoon mee met mijn huishoudhulp. Haar zoon is twee jaar jonger en de kledij die hij graag ziet draagt hij en de andere geven zij ook gewoonweg door aan een vriendin die ze kan gebruiken. Mijn poetsvrouw en haar zoon waarderen dit enorm. Ik vraag het haar altijd, of ze het wel of niet kan gebruiken. Ze waardeert dit enorm.

Tien -

Besluit wat je met de kleding doet en bespreek dan met je vriendin gewoon je gevoelens. Bijvoorbeeld: “Hier is je kleding terug, ik voel me er niet goed bij om dat ongevraagd te krijgen en bovendien wil ik/willen wij ze zo lang mogelijk van dure merkkleding weg houden. Wil je nog een kopje koffie?” Of: “Je mag best weten dat ik er moeite mee heb om ongevraagd kleding voor de kinderen te krijgen, terwijl we ze bovendien zo lang mogelijk bij merkkleding weg willen houden. Sommige kleren willen ze zelf graag en het is jammer om nog goede kleding weg te doen, dus dank je wel. Mocht je nog een keer kleding willen geven, overleg je dat dan eerst even met mij? Dank je wel. Koekje bij de koffie?” Houdt het luchtig. Heeft ze er toch van alles over te zeggen, luister er dan naar, knik op de juiste momenten en ga ee zo min mogelijk op in. Op een moment kun je dan zeggen: “Ach ja, over sommige dingen hebben we opvattingsverschillen en dat hoort erbij. Zullen we het hierbij laten? Hoe is het eigenlijk met ….. ?”

Manon -

Hi, wat vervelend dat het zo voor je voelt.
Misschien is er op een ander moment weer iets waarin je er voor haar kan zijn. Afdankertjes klinkt zo negatief. Het lijkt mij moeilijk om niet alles te kunnen geven wat je zou willen aan je kinderen. Maar 2e hands en iets van een ander krijgen is toch juist heel mooi? Mijn ervaring is dat wanneer je kinderen krijgt dat mensen sowieso van alles geven. Zonde om steeds alles nieuw te kopen. Ik koop ondanks dat ik meer dan genoeg heb op dit moment kleertjes bij de kringloop omdat ik het zonde vind om steeds wat nieuws te kopen. Denk dat je keuze om meer tijd bij je kinderen te zijn veel belangrijker is dan kleren.. maar als er dan aan cadeautje je kant op komt zou ik het met liefde ontvangen en je eigen trots aan de kant zetten want je kan ook trots zijn dat je zo’n lieve vriendin hebt die je iets wil geven.

Henny -

Ze had het anders kunnen brengen. Als ik iemand wil verblijden met mijn nog mooie kleding, vraag ik.altjjd of zij iemand kent die er blij mee zou zijn……

Stephanie -

Het is een onzekerheid van haarzelf.
Wij doen dit onder elkaar de hele tijd. Voor mijn dochter te klein dan gaat het door naar kindje van men vriendin. Toch liever naar haar dan de container?

Lida -

Eerst vragen was aardiger geweest. Maar als het de kinderen past en ze vinden het leuk? Ik hoor het vaak van families of vriendengroepen die dit doen. Ze groeien hard genoeg, dat scheelt weer en het scheelt voor de afvalhoop.
Maar ik zou het wel met je vriendin bespreken en als je het écht niet wilt, kan zij er wel een andere plek voor vinden.

Anoniem -

Ik heb twee zoons, van 0 en 3, ik heb nog praktisch nooit nieuwe kleding voor ze gekocht. Er is al zoveel op de wereld, en vaak kun je duurzaam geproduceerde en lang mooi blijvende producten voor minder geld tweedehands kopen (of zelfs krijgen) dan waarvoor je kwalitatief mindere producten nieuw koopt. Deze enorm ouderwetse opvatting over tweedehands is wat de wereld kapot maakt, we moeten stoppen met produceren en consumeren. En dat is niet aan iedereen besteed, want inderdaad, mensen zijn te trots, ijdel en lui. Maar als maar een iemand dit leest en hierdoor van houding verandert over tweedehands, vind ik het top.

Sandra -

Voor ik kinderen kreeg had ik echt iets tegen tweedehands. En dan vooral kleding. Maar nu denk ik daar toch anders over. Ik zie bij heel veel ouders dat de kinderkleding en speelgoed opgeruimd worden als ze dit zijn ontgroeid. En vaak geven ze dit door aan ouders met kinderen die jonger zijn.

Kinderen groeien supersnel uit hun kleren. En die zijn dan vaak nog hartstikke mooi. Waarom weggooien? Ik vind het zelf ook altijd zonde dat ik de kleding niet door kan geven aan een gezin die dit nog zou kunnen gebruiken.

Misschien doet je vriendin dit niet eens omdat jullie financiële middelen wat minder zijn. Maar gewoon omdat jullie kinderen de lengte hebben om het nog aan te kunnen.

En zelfs al doet ze dit wel om die reden. Is toch hartstikke lief. Gebruik wat jullie en je kinderen mooi vinden.

Scheelt misschien toch weer wat geld. Misschien een leuk uitje 👍🏻

Janne -

Ik snap het probleem precies niet zo. In onze vriendengroep is het super gangbaar dat degene met oudere kinderen kledij doorgeeft aan zij met jongere kindjes. Scheelt toch een hoop geld en je gaat niet nodeloos de afvalstapel aan kledij in de wereld nog groter maken. Trakteer haar volgende keer op een drankje en door met je leven.

Monique -

Wij worden tegenwoordig zo snel beledigd door van alles!! Ook als het oprecht gemeend is en een mooi gebaar is. En dan nog op de koop toe beledigd zijn door de hulp van je vriendin. Dit vind ik ondankbaar!!!

Arlette -

Ik begrijp het zeker ook. Zelf had ik nooit merk kleding en taalde daar ook noet naar. Wat dat betreft is iedereen anders.
Even eerst vragen, was handiger en respectvoller gewees, hoe goed bedoeld ookt. Belangrijk is het gevoelwat dit geeft eerst uit te spreken met je vriendin.
Daarna kun je nog eens naar de kleding kijken. Met een beetje mix en match hebben ze er vast nog veel plezier van, zonder dat het te zeer opvalt. Succes!

Bianca -

Ben ik nou de enige die dit gevoel wel kan begrijpen? De vriendin heeft al eerder gezegd dat de kinderen vanzelf om merkkleding gaan vragen, dus blijkbaar vindt ze wat van de huidige kleding. Het is één ding om te overleggen en te zeggen “hey, ik heb de kasten leeggeruimd en een boel kleding in goede conditie over die mijn kids niet meer passen, doe ik jou daar een plezier mee? Het is nog te mooi om weg te doen” maar aan komen zetten met een vuilniszak afdankertjes is echt een beetje ongepast. Als je denkt dat het goed bedoelt is en het is een dierbare vriendin, dan kun je dit toch best bespreekbaar maken? Neem de zak kleren weer mee de volgende keer als je langs gaat en zeg “Bedankt voor de tweedehands kleding, maar je overviel me er een beetje mee. De kinderen hebben genoeg kleren, en ik ben tevreden over de manier waarop ik ze kleed, dus ik denk dat je er beter een ander een plezier mee kunt doen. Je hebt al eens eerder een opmerking gemaakt over het feit dat mijn kinderen geen merkkleding dragen, en het kwetst me een beetje. Je zal het vast goed bedoelen, maar ik wilde het wel even aangekaart hebben.”

Margreet -

Lijkt mij misplaatste trots, maar zo zie je maar weer iedere blik is anders. Ik kreeg van een vriendin een aantal blouses. Zij haalt vuilniszakken uit, geeft dingen weg aan de weggeefwinkel en nu was ik blijkbaar aan de beurt. Ze had het wel vantevoren gevraagd. Het meeste was hartstikke mooi, ben er blij mee. Zonde om veel geld aan kleren uit te geven.
En wat eerder is gezegd, misschien blijft er wel geld over voor een pretpark. Er schijnen speciale sites te zijn met kortingsbonnen.
De andere blik: je voelt je niet gezien “kijk eens hoe goed ik het doe, met weinig geld zijn ze toch allebei goed gekleed”? Als dat het is maak dat dan bespreekbaar. Maak van je hart geen moordkuil.

Hanneke -

Een belediging.

Fanny -

Is toch lief en handig het scheelt toch weer dan houdt ze misschien wel een keer geld over voor een pretpark. Het is ook nog eens heel duurzaam om kleding te herbruiken. Vind het een ondankbare rare reactie op een lief gebaar van iemand die het beste met haar voor heeft.

Fiene -

Het is wat je zelf ervan vindt natuurljk maar ik persoonlijk zou het super hebben gevonden.
Ik zelf doe het via Vinted en geef zelf ook kleding van mijn kids weg. Dat doe ik niet met de bedoeling van je hebt niet veel geld dus geef je kleding, maar meer van de kleding is goed dus misschien kan jij het nog gebruiken.
Ik mix dure en minder dure merken door elkaar.
Dure merken zijn mooi (blijven ook vaak goed).
Ik denk niet dat je meteen moet denken dat je kinderen van de snobs worden als ze dure kleding dragen. Voel je niet meteen beledigd als iemand je kleding heeft, wees blij en het is ook goed voor het milieu.

Monique -

Is nooit goed he!!!

Joris -

Nieuwe maar goedkope kleren of tweedehands dure kleren. Er is echt niets mis met tweedehands kinderkleding, behalve als je het framet als “afdankertjes” – dan label je het zelf negatief.

Reageer ook