fb
Damespraatjes Damespraatjes

Advies gevraagd: “Mijn verstandelijk beperkte dochter heeft een kinderwens”

verstandelijk beperkte dochter wil een kind

Een kind kunnen krijgen en het daadwerkelijk grootbrengen zijn twee verschillende dingen. Al jaren is er een discussie over of bepaalde vrouwen wel moeder zouden moeten worden. Een hele moeilijke, pijnlijke en vaak ook verdrietige discussie. Wie ook tegen deze discussie aanloopt, is Janneke. Haar twintigjarige dochter Lisanne heeft een verstandelijke beperking en wil graag moeder worden. Janneke is op zoek naar jullie adviezen. 

Praten en zindelijk

“Toen Lisanne drie jaar oud was, begon ons op te vallen dat haar ontwikkeling steeds verder achterbleef op leeftijdsgenootjes. Waar de kindjes van haar crèche inmiddels goed begonnen te praten, lukte het Lisanne net om ‘zinnen’ van twee woorden te maken. Ze zei dingen als ‘Lisanne eten’ in plaats van ‘mama, ik heb heb trek’. Ook het zindelijk worden lukte maar niet.”

Goede begeleiding

“Na behoorlijk wat onderzoeken blijkt dat Lisanne inderdaad een verstandelijke beperking heeft. Voor ons een opluchting, want nu konden we haar beter helpen en ging ze vanaf groep 1 al naar een speciale basisschool. Door de goede begeleiding die Lisanne en wij altijd hebben gekregen, heeft ze een mooi leven voor zichzelf weten op te bouwen. Zo heeft ze momenteel een part-time baan in een restaurant, waar ze zelfstandig naartoe loopt.”

Eigen huis in de tuin

“Lisanne heeft altijd de wens gehad onafhankelijk te zijn. Hoewel het voor haar niet mogelijk is om helemaal op zichzelf te wonen, wilde ze toch graag haar eigen plek. We denken hier thuis altijd in mogelijkheden en hebben het tuinhuis omgebouwd tot woonruimte voor haar. Hier heeft ze een eigen slaapkamer, badkamer en woonkamer. Koken kan ze niet en eten doet ze dus gezellig bij ons.”

Vriendje

“In haar eigen kamer heeft Lisanne graag mensen over de vloer. Haar zussen komen vaak theedrinken en sinds kort heeft ze een vriendje, Olaf, die ze heeft ontmoet op haar werkplek. Ook Olaf heeft een verstandelijke beperking en woont nog thuis bij zijn ouders.”

Kinderwens

“Een tijdje geleden gebeurde hetgeen waar mijn man en ik al vaak over hebben gesproken: Lisanne en Olaf vertelden dat ze een kinderwens hebben. Geredeneerd vanuit hun beperking is dit nagenoeg onmogelijk, maar dit zo uitspreken is lastig en moet op de juiste manier. Lisanne weet dat mijn man en ik altijd in mogelijkheden proberen te denken en zij verwacht dit nu ook van ons.”

Oplossingen

“Lisanne kan niet koken, niet zelf boodschappen doen, kan nauwelijks lezen en schrijven, kan risico’s niet goed inschatten, heeft moeite met vooruitdenken en plannen en heeft het denkvermogen van een kind van een jaar of acht. Iedereen weet dat zij dus geen kind kan opvoeden. Toch denkt Lisanne dat ze er met onze hulp wel uitkomt. ‘Jij kan toch gewoon boodschappen voor ons doen?’ of ‘de baby kan bij jullie in huis slapen’, zijn oplossingen die zij voor onze bezwaren aandraagt. Alleen al uit deze oplossingen blijkt dat het een erg slecht idee is.”

Mening van andere ouders

“Mijn man en ik willen met Lisanne in gesprek blijven en haar niet zomaar vertellen dat het niet gaat gebeuren. Ik ben bang dat het verbieden juist averechts werkt. We willen dat ze zelf inziet dat ze nooit voor een kind zou kunnen zorgen. Maar hoe pakken wij zoiets aan? Ik ben heel benieuwd naar de mening van andere ouders.”

Op respectvolle wijze je mening geven en meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

Jessica is ontevreden over haar verlovingsring: “Hij had er wel wat meer aan mogen uitgeven”

verlovingsring-te-goedkoop

Niet zo lang geleden ging de vriend van Jessica op één knie en vroeg haar ten huwelijk. Het was iets waar ze altijd al van droomde, maar het werkelijke aanzoek viel haar enorm tegen. Jessica baalt er zelfs zo enorm van, dat ze zich afvraagt of ze überhaupt wel met Max wil trouwen … Lees verder.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

37 reacties

Miriam -

Ik werk zelf met mensen met een verstandelijke beperking. Nu hebben wij een stel bij ons wonen die ook een kinderwens hebben. Wij zelf vinden dit gezien hun beperkingen geen goed idee maar benoemen dit niet zo naar hun. We proberen ze te laten inzien wat er bij komt kijken bij het opvoeden van een kindje. Dit doen wij door met ze in gesprek te gaan zonder oordeel of mening en we hebben een real life babypop die ze moeten verzorgen als een echte baby. Deze pop huilt als het honger heeft of verschoond moet worden en kan zo ingesteld worden dat het zowel een baby van een paar dagen oud kan zijn als een baby van een paar maand met alle uitdagingen die daarbij komen. Nu is zo’n babypop erg duur maar wij hebben binnen onze instelling de mogelijkheid om deze soort dingen te lenen bij buro innovatie. Wellicht is dit ook mogelijk via andere instellingen. Als men ervaart wat het echt is om een baby te hebben word het misschien duidelijker waar het moeilijk word.

Rieneke -

Ten eerste rap iets aan blijvend betrouwbare anticonceptie gaan doen bij je dochter.
Daarnaast in gesprek blijven en zo’n pop geven die ze in Amerika veel inzetten.Die kan je niet uitzetten en kunnen ze het ervaren.
Misschien is een oppas kindje voor haar leuk alhoewel jij dan natuurlijk de verantwoording draagt. Maar zo kan ze het een keer een flesje geven en als je gaat wandelen kan zij mee en de kinderwagen duwen.

Agnheta -

Wat een goede tips allemaal al! Ik ben begeleidster geweest van mensen met lvb. Ik weet dat een oud collega ooit een stel met kinderwens heeft op laten passen op haar baby. Ook ’s nachts! Ze zijn zelf tot de conclusie gekomen dat het niet haalbaar is voor hun. Heel veel succes, zijn moeilijke onderwerpen!

Kelly Mans -

Nou ik zou zeggen, dochter lief ook laten stoppen met werken

Ze kan zoveel zogenaamd niet volgens moeders lief

Maar werken in een restaurant als parttime baan kan zogenaamd wel???

Hoe kunnen mensen dit überhaupt serieus nemen???

Ik heb zelf een lichte verstandelijke beperking, maar zie dit als een zware belediging wat deze vrouw eigenlijk doet voor alle mensen met een lichte verstandelijke beperking vind ik het een regelrechte belediging

Heeft moeders lief überhaupt in de gaten, dat je tegenwoordig geen afgekeurde uitkering meer krijgt van het UWV???

En dat sinds iedereen op de VVD stemt, wij een partij hebben, die alleen maar wil dat iedereen zichzelf red, en een zo normaal mogelijk leven zal leiden???

Dat is immers juist de reden, dat mensen met een beperking dat ook steeds meer zouden willen maar wie ben ik???

Wil je dat mensen minder snel denken van ik kan dat alles ook allemaal net zo goed als een ander

Dan zal de overheid moeten stoppen, met ons “Verstandelijk Beperkten” ook te benaderen voor trajecten en noem het op

Wij licht verstandelijk beperkten, vallen ook tevens tegenwoordig onder de Gemeente via de Bijstand de Participatiewet

Waarom denk je dat mensen zoals ik? (Want ik heb ook een lichte verstandelijke beperking)

Nooit maar dan ook echt nooit, begeleid zullen gaan wonen of dagbesteding zullen gaan doen, of aan bewind gaan (sowieso niet op die manier gezien, dat de samenleving/maatschappij dat zowat van ons eist en het zo ziet alszijnde dat is nodig)

Ja maar om Britney Spears te QUOTEN

Je vind dat die mensen zo moeten leven, maar werken kan alsnog wel zogenaamd???

Moet dan ook niet meer kunnen, KAP DAAR DAN OOK MEE!!!

Flouwers -

Goede dag ik heb lvb ik wilde ook niks liever dan kinderen maar ben blij dat ik ze niet gekregen heb wat eerst super moeilijk was mijn tip blijf praten blijf luisteren misschien een keer oppassen bij klein nichtje of neefje met jullie op de achtergrond laat ze vooral ontdekken hoe moeilijk het is maakt het later makelijker om veder te gaan je hebt ook oefenen poppen en als ze iets willen bv uit gaan zeggen hoe zou je dat oplossen met baby ik heb bv moeite om bloed te prikken ben dan echt kind van 3 bij zeiden ze dan en wat nou dat je kindje moest zien of bij haar moesten hoe ga jij dat oplossen maar vooral blijven praten respecteren dat ze de wens hebben hoort wel bij leven succes

Magdalena -

Mijn dochter met LVB, die veel online is, kwam kennelijk deze vraag tegen en wees me erop, omdat wij het er ook wel eens over hebben. Geweldig toch. Ik zeg al jaren je kan pas voor een kind zorgen als je goed voor jezelf kan zorgen. Dan zegt ze dat ze dat snapt maar of ze het echt overziet….
Heb geen nieuwe tips toe te voegen, hieronder staan al zoveel goede. Wat fijn om te ervaren dat veel ouders met dezelfde dilemma’s worstelen, en tegelijkertijd verdrietig natuurlijk. Als iemand nog een forum weet voor ouders van kinderen met lvb houd ik me aanbevolen. Sterkte voor iedereen.

Mirthe -

Zo lastig! Ik ben het helemaal eens met de hierboven genoemde dingen. En wat betreft denken in oplossingen, wat maakt dat ze zo graag kinderen willen? Is het het beeld van een gelukkig gezin? Dan kun je laten zien hoe gelukkig een kinderloos stel in jullie omgeving is. Is het “het zorgen voor”? Dan is een kleinere stap als een vis, kat of ander huisdier ook mogelijk leuk! Is het omdat kinderen zó schattig zijn? Dan is oppassen of vrijwilligerswerk doen bij de basisschool ook een fijne optie misschien! Of is het om de seks? Hebben ze ergens gehoord dat daar een link ligt met kinderen en dat seks stoer/leuk/fijn is? Tenslotte adviseer ik absoluut ook om een professional in te schakelen! Als er iemand uiteindelijk moet gaan zeggen waar het op staat en jullie dochter moet kwetsen (I hope not!) dan kan het beter een professional zijn 🙂

Fleur -

Volgens mij gaat het haar om het ‘moeder’ willen zijn, het zorgen voor iets. Eventueel in de toekomst een huisdier?

Angelique -

Goedenavond, probeer contact op te nemen met een MEE organisatie in de buurt. Zij hebben ook ervaring met dit onderwerp en deze beperking en kunnen dit gesprek goed aan gaan met jullie dochter. Kijk op kinderwens. Er kunnen ook poppen ingezet worden die moeten eten en ook huilen om te ervaren hoe het is. Succes!

Eva.manintveld -

Hoihoi
Ik ben ook een dame met lvb had ook een kleine kinderwens maar door heel veel te praten en dingen te zien bij andere lvbers met kids wist ik dat opvoeden niet gaat lukken en heb ik op mijn 25ste besloten geen kids te willen wel werk ik met kids en ben ik trotse tante

Mariska -

Ik heb ooit eens gelezen dat een man een zusje had die ook lvb is. Zij had ook die kinderwens net als uw dochter. De broer van haar heeft toen hij zelf vader werd. Een deal gemaakt met de jongedame. Nml, zij zou voor een week alles doen wat kersverse ouders doen.. dat liep in de eerste nacht al fout. Ze wilde niet opstaan om de baby te troosten toen deze in de nacht begon te huilen.. Zo volgden nog meer ‘dingetjes ‘.
Uiteindelijk besloot zij dat ze het toch niet zo leuk vond.. En was de Baby wens vd baan. Misschien kun je iets met dit verhaal. Sterkte, ik heb een zoon met lvb Ik begrijp je dilemma..

Marie -

Wat ik hierop te zeggen heb is zo gauw mogelijk Uw dochter laten steriliseren omdat ze nu een vriendje heeft en je weet niet wat ze gaan doen als ze alleen zijn in haar slaapkamer.U zegt dat ze verstandelijk ongeveer 7a 8 jaar is dus ze begrijpt niet wat voor een operatie het is. Daarna kunt U vertellen dat ze geen kinderen kan krijgen.Klinkt hard weet ik maar wel de realiteit.

Miranda -

Misschien is zo’n oefenpop een idee, die ze in Amerika als opdracht een week geven aan de studenten. Die pop kan niet worden uit gezet. Ik denk dat dat wel inzicht geeft.

Mark -

Ik begrijp haar kinderwens, ergens vanuit haar onderbewustzijn wil zij toch ook graag het moederschap. Echter is het in deze tijd moeilijk om een goede man te vinden en te behouden. Dit ook zeker (niks naar deze dame toe) als je een beperking hebt. Het advies wat ik kan geven, of 1 een zaaddonor en de hulp begeleiding van haar ouders/familie bij het grootbrengen van het kind. Of optie 2 probeer een man te vinden die 1000% voor lisanne en zijn kind gaat. Niemand is perfect in het leven we kunnen alleen proberen zo perfect mogelijk voor elkaar te zijn. Denk in oplossingen.

Groet Mark

Jpf -

Laat je dochter haar tekortkomingen erkennen. Doe dit via professionele hulp. Dit scenario is gedoemd te mislukken helaas.

Jpf -

Laat je dochter haar tekortkomingen erkennen. Doe dit via professionele hulp. Dit scenario is gedoemd te mislukken helaas. Oke

Marion Hurkmans -

Beste Janneke,
Ik ben zelf moeder van een verstandelijk gehandicapte zoon van 20 jaar. Wij hebben ook voor dit dilemma gestaan. Mocht je hulp nodig hebben uit de ervaringshoek, kijk eens op mijn website. Groetjes Marion Hurkmans

L -

Zoek professionele hulp; bijvoorbeeld een AVG ( arts verstandelijk gehandicapten) bij jullie in de buurt. Dit kan via de website van http://www.nvavg.nl. Ik ben zelf AVG in opleiding. Regelmatig krijgen wij met dit soort vragen en dilemma’s te maken. Vaak werken wij samen met orthopedagogen die ook mee kunnen denken.
Heel veel succes!

LTT -

Professionele hulpverleners erbij betrekken en proberen door middel van een oefenbabypop te ervaren hoe het is. Uitleggen dat jullie er niet altijd zullen zijn en ook ouder worden en dus niet altijd het kind kunnen verzorgen. Mijn schoonzus is verstandelijk beperkt en daarbij ook zeer eigenwijs. Zij raakte zwanger en zei toen tegen ons dat ze het gedaan had zodat ze een woning met urgentie zou krijgen. Ze functioneert ongeveer op het niveau van een twaalf jarige schatten wij in. Kindje heeft vijf jaar bij haar gewoond en is toen uit huis geplaatst door de rechter omdat zij de zorg niet goed kon geven. Het kind had de ouderrol thuis en moest bijv zijn moeder uit bed halen als hij naar school moest en zijn eigen eten regelen. Nu blijkt dat hij ernstige hechtingsstoornis heeft en is laat hij ontzettend moeilijk gedrag zien. Kinderen van dit soort ouders zijn altijd de dupe en het is hartverscheurend om te moeten zien. Er zou wetgeving moeten komen om dit soort schrijnende toestanden te voorkomen. In Nederland moet je voor allerlei dingen papiertjes halen (caravan, brommer) maar een kind mag iedereen maar zo maken. Kijk de docu moederliefde over cynthia maar eens.

Ada -

Mijn dochter heeft ook een beperking. Met een denk vermogen van een 12 jarig meisje. Zij is 27 jaar. En zij kan absoluut geen kind opvoeden. Ga in gesprek met gynicoloog om te praten over een spiraal, of een steralisatie.

Louise -

Wat ingewikkeld voor jullie! Werk zelf met mensen met een verstandelijke beperking en heb goede ervaringen met de methode Kijk op Kinderwens, speciaal ontwikkeld om mensen met een LVB inzicht te geven in wat een kind allemaal vraagt en nodig heeft. Professionele ondersteuning hierin vragen kan ik zeker aanraden, dan kun je zelf ook meer uit de strijd blijven en in de rol van ouders ipv hulpverleners. Succes!

Hebrica -

MEE Friesland heeft een oefenbaby. Die kun je ook instellen op huilbaby. Andere MEE vestigingen waarschijnlijk ook. Dan kunnen ze ervaren hoe het is. En van daaruit het gesprek weer aangaan. MEE helpt ook bij dat gesprek.

Wilma -

Wij hadden een verstandelijk beperkt buurmeisje, zij trouwde een verstandelijk beperkte man. De ouders van deze man wilden hem laten steriliseren, dat mocht niet. Zij kregen een nog veel beperkter dochtertje. Het werd een drama

Inge -

Kijk eens naar het project: Nu niet zwanger. Verschillende zorgorganisaties en professionals werken hiermee en er worden goede resultaten behaald d.m.v. gesprekken en voorlichting. Succes!

Maël -

Na het je verhaal te hebben gelezen heb ik thuis in een zelfde situatie gezeten. Ik heb een jonger zusje met een verstandelijke beperking. En wij kregen als broer en zussen allemaal verkering en gingen samen wonen. Zij wilde dat ook. Tot op een gegeven moment ze een jongen op de sociale werkplaats ontmoet en daar verkering mee krijgt. Zij wilden ook samen wonen. Met behulp van de familie kwamen ze terecht in een huurwoning bij mijn ouders in de buurt. Het verschil met jou verhaal is dat zij wel zelf kunnen koken en boodschappen en het huishouden kunnen doen. Daarin zijn zij de eerste jaren hetzij op de achtergrond wel in gestuurd door ons allen. Ook kwam het krijgen van een kindje ter sprake omdat ik en haar andere zusje kinderen kregen. Dit hebben wij ze wel uit hun hoofd kunnen praten. Zij zien alleen het lieve leuke babytje maar alles wat daarbij komt kijken dat zagen ze niet. Mijn eerste baby was een huilbaby en heb wel aangegeven dat dat ook kon gebeuren dat het babytje je de hele nacht wakker kon houden. Ze ging op een gegeven moment zelf inzien dat zij niet bekwaam genoeg was om een kindje op te kunnen voeden. Er is toen besloten om een spiraaltje te zetten. Zij geniet nu van de kinderen van haar broer en zussen om haar heen. Wel de lusten maar niet de lasten.
Ik zou zeer zeker dit met haar gaan bespreken. Er zijn nu instanties en professionele hulp genoeg om jullie daarin te steunen en te begeleiden.
Heel veel sterkte samen!

marion Swinkels -

Kijk eens op de site van Welmoed, orthopedagogisch adviesburo in Vianen. Welmoed is ook seksuoloog en haar specialisatie is werken met mensen met een verstandelijke beperking.

ES -

Hey Janneke, wat doen jullie het goed! Wat mooi dat Lisanne op zichzelf woont bij jullie in de tuin, een leuke baan en fijne mensen om haar heen heeft! Wat Lisanne aangeeft is niet zo gek, want als je verliefd bent dan moet je trouwen en kinderen krijgen.. dat beeld hebben velen van ons aangeleerd. Je kan inderdaad hulp zoeken bij verschillende organisaties in de gehandicaptenzorg om het gesprek met Lisanne hierover aan te gaan. Want wat betekent deze wens precies? Hoe ziet dat er bij Lisanne uit? Weet ze hoe baby’s gemaakt worden? En wat verstaat zij onder seks? En denkt zij hetzelfde als haar vriend? Soms lijkt de wens veel groter dan hij werkelijk is en betekent seks dat je elkaars hand vast houdt en zeg je dat je een baby wilt omdat dat bij verkering hoort, maar is er totaal geen behoefte om voor iemand anders te zorgen. Er valt nog veel te ontdekken en dat werkt het best door goed met elkaar in gesprek te blijven. Mocht er wel een echte kinderwens aanwezig zijn en Lisanne en haar vriend weten werkelijk hoe ze een baby kunnen maken, dan is het handig om ze te laten zien wat hier allemaal bij komt kijken. Stel duidelijke kaders ‘ouders moeten zelf voor hun kind kunnen zorgen’ en ‘je moet eerst voor jezelf kunnen zorgen voordat je voor iets anders kan zorgen’. Laat ze daar eerst maar goed mee oefenen.

Eva -

Ik zou inderdaad professionele hulp inschakelen, bijvoorbeeld bij stichting MEE (mee.nl). Zij hebben ook de ervaringsbaby pop te huur https://www.meegeldersepoort.nl/experts/ervaringsbaby/
En erover in gesprek gaan met je dochter en ook het onderwerp anticonceptie niet schuwen. Denk dat jullie als ouders verantwoordelijk zijn voor haar en uiteindelijk de keuze moeten maken. Ben bang dat het een traumatische ervaring wordt als ze zwanger wordt en uiteindelijk haar kindje moet afstaan. Hoop dat ze met de pop inzien dat een baby niet alleen maar leuk en schattig is, maar voor het leven 24/7 en dat ze hem niet zomaar bij jullie kunnen droppen als ze geen zin meer hebben.

Ammi -

Lieve Janneke,
Wauw, wat een moeilijke kwestie. Ik ben blij om te lezen dat jullie als ouders er in ieder geval over uit zijn dat een kind voor Lisanne géén goed idee is. Er is al veel goeds gezegd en geadviseerd. JE schrijft zelf dat je bang bent dat als je het verbied het dan averechts zal werken. De kunst is dan om het haar zelf te laten ontdekken/ realiseren. Dit lukt het best als je in gesprek gaat met haar en blijft door vragen. Bijv. ten aanzien van de boodschappen? En als ik ziek ben en de melk/ luiers zijn op? Antwoord: dan moet die en die het doen. En hoe ga je die bereiken? Antwoord. Bellen. En wat als die niet opneemt en je baby huilt heel hard omdat het honger heeft/ een vieze broek heeft? Net zo lang tot ze zelf inziet dat dit geen goed idee is…

Ik wens je heel veel wijsheid toe .

Groetjes

Uh -

Wat een dilemma… ik heb nog niet zo lang geleden een verhaal gelezen van een vrouw met een dochter met verstandelijke beperking, zij heeft haar dochter laten steriliseren ik weet dat dit nogal wat is… zoiets beslissen maar dit is wel een verstandige keuze, een kindje geboren laten worden in deze situatie is een heel slechte keuze, dat kindje zal waarschijnlijk door jeugdzorg weggehaald worden omdat ze niet in staat zijn om voor t kind te zorgen dat kindje komt dan in pleeggezinnen terecht dat is wel t laatste wat je moet willen, of jullie worden de “ouders” van dit kindje en moeten alle zorg dragen.. zou gaan kijken voor opties.. steriliseren of minder ingrijpend de prikpil.. het is voor de bestwil van je dochter..

MB -

Ik snap je gevoel helemaal, maar ze zal zelf moeten ervaren dat een kind een hele verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Anders heb je kans dat ze zich vanje af gaat zetten en je relatie met haar onder flinke druk komt te staan.
Mijn advies zou zijn, zoek een Arts voor Verstandelijk Gehandicapten in je buurt (www.nvavg.nl) en ga met hem of haar in gesprek met je dochter over hoe ze dat dan voor zich ziet. Vaak kennen zij de goed weg om mensen met een beperking ook bij dergelijke vragen te helpen of kunnen verwijzen naar een sexuoloog met ervaring binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg. Dit is zeker geen ongewone vraag voor hen.
(Ik ben ook AVG) Veel succes.

Anelies -

Wat een indrukwekkend verhaal. Zo’n situatie komt vaker voor. Is erbij jullie in de omgeving bij de ggd ook gestart met het programma ‘Nu NietZwanger’. Voor o.a. ditsoort situaties opgericht. Musschien kunnen zij mee denken.

JJ -

Wellicht kunnen jullie het proberen met een ’trainingsbaby’. Een soort robotbaby, die ook midden in de nacht gaat huilen etc. Dan kan ze aan de hand daarvan zien wat er allemaal op haar af komt en zo hebben jullie meteen een aanknopingspunt om te laten zien waarom het een slecht idee is. Op die manier krijgt ze zelf misschien ook het inzicht dat ze er niet met deze verantwoording om kan gaan…
Ik weet niet of je zoiets met professionele hulp of iets dergelijks kunt/moet aanvragen, maar dat is wel uit ze zoeken denk ik…

Anneke -

Er zijn levensechte babypoppen, die worden gebruikt om te laten zien hoe het is om verantwoordelijk te zij voor een baby

Ssv -

Neem eens contact op met de asvz. Zij hebben een kinderwenskoffer. In overleg met de psychologen wordt er gekeken welke onderdelen voor uw kind van toepassing zijn.

Itsme -

Pfoeh, ik snap je dilemma! Ik heb hier zelf geen ervaring mee maar ik zou inderdaad zeggen wat Pathuis aangeeft.
Verder is het wellicht een idee als jullie een kindje in de familie hebben om hem/haar eens een weekendje te hebben in jullie huis, om Lisanne zo inzichtelijk te maken hoeveel verantwoordelijkheid het hebben van een klein kindje is en wat ze allemaal niet zelf zou kunnen doen. Wellicht door het te ervaren wordt het ook makkelijker bespreekbaar. Sterkte!

Pathuis -

Hoi neem profesionele hulp daar in en probeer haar erin te steunen dat het voor haar een onmogelijke situatie creeert voor haar altijd instantie.s over de vloer krijgt en dingen voor haar nemen

Reageer ook