fb
Damespraatjes Damespraatjes

De man van Julia loopt de krantenwijk van hun zoon: “Ik vind het een houding van niks”

Veel Nederlandse kinderen hebben vanaf jonge leeftijd een bijbaan. Zelf heb ik jarenlang strijkwerk gedaan, zowel bij mijn moeder als bij bekenden. Voor een paar euro per uur werkte ik al het strijkgoed keurig weg en ging vervolgens met ‘gevulde’ zakken weer naar huis. Hoewel het natuurlijk om kleine bedragen ging, waren ze voor mij wel heel waardevol. Zo kon ik zelf make-up kopen en in het weekend met mijn vriendinnen naar de kroeg. Na zo’n weekend was het meestal allemaal op, maar gelukkig lag er die week weer veel strijkwerk voor me klaar. En zo begon het riedeltje weer opnieuw! Heel leuk vond ik het strijkwerk niet, maar omdat ik het geld nodig had en ik wist dat er mensen op mij rekenden, deed ik het altijd volgens afspraak. Bij andere tieners gaat dit wel eens minder soepel… Zo ook bij Mick, de 17-jarige zoon van Julia. 

Gaan met die banaan

“Een paar jaar geleden vroeg Mick ons of hij meer zakgeld mocht. Hij is dol op gamen en dat is best een dure hobby”, vertelt Julia. “Wij vonden dat hij genoeg geld van ons kreeg en zeiden dat als hij meer geld wilde, hij een bijbaan moest zoeken. Zo gezegd, zo gedaan; Mick vond een krantenwijk en ging één middag per week aan de slag.” Mick vindt het werk leuk en gaat met goede moed aan de slag. “Muziekje op en gaan met die banaan. Zelfs bij slecht weer liep hij zonder zeuren zijn ronde. Mijn man Patrick en ik waren best trots op hem.”

Wijk erbij

Als Mick en zijn vrienden besluiten op vakantie te willen, neemt hij er nog een wijk bij. “Hij kreeg de smaak te pakken en vraagt een ochtendronde aan. Patrick en ik vroegen nog of hij het zeker wist; hij moest voor zijn nieuwe shift echt wel heel vroeg op. Maar hij wist het zeker en wilde geld verdienen voor zijn reis.” Maar als Mick terugkomt van vakantie en school weer begint, merkt Julia dat hij steeds vaker klaagt over zijn vroege wijk. “Waar hij vóór zijn vakantie altijd meteen zijn wekker uitdrukte en aan de slag ging, hoorde ik hem na de zomer wel tien keer snoozen. Uiteindelijk liep ik dan naar zijn kamer en gaf hem een schop onder zijn kont.”

Krantenwijk overnemen

Julia heeft aanvankelijk het idee dat de wijk misschien wat zwaar is in combinatie met de start van het schooljaar. “Maar het werd alleen maar erger. Zo erg, dat Mick steeds vaker zei dat hij zich niet lekker voelde en de krant niet kon bezorgen. Patrick heeft toen een keer aangeboden het voor Mick over te nemen en dit is het begin van het einde geweest…” Nadat Patrick de wijk één keer voor Mick heeft overgenomen, loopt Mick de kantjes er nog verder vanaf. Hij is steeds vaker te moe of niet lekker en keer op keer neemt Patrick het over. “Ik vind het echt een houding van niks. Niet alleen van Mick, maar ook van Patrick. Welke volwassen man met een fulltime baan neemt nou de krantenwijk van zijn puberzoon over?”

Steunen

Julia heeft al meerdere keren tegen Patrick gezegd dat Mick zijn eigen zaakjes moet leren regelen. “Dan wordt hij maar ontslagen, zeg ik dan. Maar daar is Patrick het niet mee eens, hij vindt dat we Mick moeten steunen. Ik ben met hem eens dat we onze zoon moeten steunen, maar absoluut van mening dat het niet oké is als zijn vader structureel zijn krantenwijk voor hem loopt. Dat lijken me toch twee heel verschillende dingen.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

19 reacties

Max -

Pubers hebben meer slaap nodig, dat is niet eens lui of zwak, zo werkt hun brein nu eenmaal. Kortom een ochtendwijk is niets voor deze jongen. De baas bellen en netjes afmelden.
https://www.hersenstichting.nl/nieuws/goede-nachtrust-is-belangrijk-voor-het-geheugen-van-pubers/#:~:text=Tijdens%20de%20puberteit%20raken%20de,ochtends%20vroeg%20op%20school%20verwacht.

Teddy cares -

Zolang zoonlief zijn verdiensten afdraagt aan vader en netjes dankjewel zegt. Als je vlak van te voren vrijneemt moeten je collega’s ook je werk overnemen. Maar niet bezorgd is geen geld. Simpel als dat

Ethan -

Vader zonder ruggengraat en een zoon die te lui is om te werken .. Echt en dan die reacties ; ‘ wat goed dat de jongen werkt en wat zijn vader doet .’ Please . Je loopt de luiheid van je zoon te faciliteren , die woont met 35 nog thuis met zo’n instelling .

Joke -

Het is mij ook weleens overkomen dat ik teveel hooi op mijn vork nam. Wat lief dat zijn vader hem nu helpt. Even aanzien of hij na het wennen op school toch lukt om deze krantenwijk erbij te houden of af te zeggen.
Je heb een zoon die een opleiding doet én een krantenwijk heeft.
Je hebt een man die hem nu even ondersteunt met 1 van de 2 krantenwijken.
Er zijn jongeren die heel wat minder doen. Er zijn ook vaders die minder doen voor hun kinderen. Wees trots!
En als jij er moeite mee hebt hoe vader en zoon dit oplossen, ga dan het gesprek aan.
Eerst het flinke initiatief van je zoon zien om te willen werken naast school. De liefde van je man zien, die nu dapper vroeg opstaat en aan de slag gaat om je zoon te helpen. Jezelf afvragen wat jouw probleem nu werkelijk is en dat rustig bespreken.

J -

Ik had dit niet hoeven doen bij mijn ouders
En als mijn ouders al een keer mee liepen
Omdat we dan eerder op vaakntie konden ofzo omdat ze op mij moesten wachten.
Dan moest ik ze betalen 🙈

Geer -

Ik zou haar zoon adviseren, om contact op te nemen met het bedrijf en de ene krantenwijk er weer af te laten halen, zodat hij er weer gewoon een heeft, op het latere tijdstip. Dat moet kunnen. Hij heeft geleerd, dat een tweede teveel is en op een veel te vroeg tijdstip en dat dit niet combineert met school. Hier leer je net zo goed van, en het heeft niets te maken met zwakheid.

Angelique -

Ik vindt ook dat deze jongen zelf zijn wijken moet lopen anders geld van ochtend wijk inleveren na ontvangst nu Zijn vader hem loopt ik moest vroeger ook altijd zelf doen hij moet leren verantwoordelijk heid heel veel succes 🍀🌸👍👍

Ingrid -

Onze zoon is begonnen met folderwijk, was 13 jaar. Wij hebben vaak geholpen maar nooit overgenomen. Met 15 ging hij vakkenvullen, met 17 jaar auto’s voorwassen bij wasstraat.
Wij hebben altijd gezegd baantjes zijn niet alleen geld verdienen, je leert omgaan met collega, leidinggevende. Je leert plannen, afspraken na komen. Leren omgaan met feedback- kritiek.
Stoppen met die ochtendkrant als hij het niet zelf doet. Zou ook ander baantje adviseren waar hij om moet gaan met collega’s.
Die vader hiudt zijn zoon uit de wind, bedoeld het vast goed maar doet het juist verkeerd. Levenslessen noemen wij dat.

Bouke -

Mijn moeder liep voor mij iedere zaterdag mijn krantenwijk.dit was een dagblad die ik doordeweeks trouw iedere dag zelf liep. Omdat ik in het weekend de polder in ging bij een kwekerij te werken en ik mijn krantenwijk doordeweeks ook wou behouden deed mijn moeder dit voor mij.
Ik wou zelfs mijn moeder hier wel voor betalen, die wou dit echter niet omdat ze al veel te trots was dat ik wat wou doen voor mijn centjes. Voor mijn zusje deed mijn moeder overigens hetzelfde. Wat ik in dit stukje lees gaat te ver, papa neemt straks ook ooit de fulltime job waar of zoonlief staat iedere maand met zijn hand op bij de gemeente.

De Ranter Luc -

Ik ben van.mijn 11 jaar vakantiewerk gedaan 2 maand..heb dit 8 seizoenen gedaan en ook tijdens Paas verlof ,(14 dagen)
Ik heb er zelf voor gekozen….
Wanneer die vader dat doet, neemt hij de verantwoordelijkheid van zijn af. De zoon is er mee begonnen dus als hij dat niet meer ziet zitten, moet de zoon maar zo eerlijk zijn om dit aan de werkgever te melden.
En zeker wanneer die vader dat blijft doen, is het geld voor de vader en niet voor de zoon….ik zou dit alvast niet doen…

Mvb -

Ik begrijp dit echt niet. Pa loopt de wijk en zoon strijkt op en dan nog zakgeld!! Dit is van de pot gerukt🤣

Babsie -

17………17………..17 jaar oud even serieus. Tijd dat meneer eens leert dat het geld niet aan de boom groeit. Watjes zijn het. Vader moeder en zoon.

Mar -

Vader moet stoppen met het kind steunen. Een kind moet leren verantwoording te dragen voor werk. Ook moet het kind leren dat als hij iets extra’s wil dat dit niet vanzelf gaat. Bijbaantjes is een geweldige manier om te leren om te gaan met geld en de bijkomende verantwoordelijkheden. Pa ontneemt hem nu beide kansen. Zonde. Zo leert de zoon het niet. ( gedragswetenschapper)

Sam -

De vakantie is over, dus voorlopig geen discipline meer om vroeg op te staan….
Dat had een goede voor mijn vader geweest met 10 x snoozen…
Na 2 x had ie denk ik al een emmer water in zijn bed gehad…
Niks, ik ga hem wel lopen voor hem te steunen, die lacht zijn eigen een ongeluk daar in zijn nest.
Als ze wat willen hebben in hun leven gaan ze er maar voor werken….
Je bent toch geen geldboom waar je alleen maar even aan hoeft te schudden…

Julia -

Als de zoon het niet meer ziet zitten om ’s ochtends een krantenronde extra te doen, is het NIET aan zijn vader om die van hem over te nemen. Zo geeft hij het verkeerde signaal aan zijn zoon. Die moet leren dat het niet nakomen van zijn engagement gevolgen heeft. Geen krantenronde, geen loon. En aan de vader, hou op je zoon te ‘STEUNEN’, door hem in bed te laten liggen en zijn werk voor hem op te knappen. Ik stel mij serieus de vraag wie hier een schop onder zijn kont verdient !?

Sandrine -

Als de vader de kranten ronddraagd zou hij ook het geld moeten houden denk dat de zoon dan 2x zal nadenken.

Yolanda -

Verschrikkelijk zo’n zoon en vader, als dit tegenwoordig bij de opvoeding hoort!
Luie kinderen worden gemaakt en niet geboren, met dank aan vaders zonder ruggengraat.
Dat je kinderen in nood helpt prima, maar daarna misbruik van jezelf laten maken door n luie snotneus, never.
Dit gaat straks ook n vent worden die te lui is ,zou hem vast inschrijven voor n uitkering.
Offf gaat pa straks ook bij de baas voor zoon lief werken ????

Anna -

Dan lijkt het mij simpeler om hem gewoon meer zakgeld te geven want nu hoeft hij ook niks te doen voor meer geld. Dan kunnen zoon en vader gewoon in bed blijven liggen.
Dit is dus wat men noemt de huidige prinsjes en prinsesjes generatie.

Joris -

Je zult toch 2 van die slappe zakken in je huishouden hebben; de een (zoontje) doet z’n eigen werk niet en de ander (pa) heeft geen ruggengraat. Het valt me wel op dat dat joch in een jaar tijd niet ouder is geworden. Zie https://web.archive.org/web/20230328080848/https://damespraatjes.nl/loopt-de-krantenwijk-van-hun-zoon/

Reageer ook