fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mara is verslaafd aan snoozen en wil er van af!

Voordat ik opsta, moet ik altijd nog even snoozen. Dit houdt in dat wanneer mijn wekker gaat, ik mijn wekker nog een keer zet zodat hij 9 minuten later pas weer afgaat. In deze 9 minuten sluit ik nog heel even mijn ogen en geniet van mijn warme bedje. Ik val weer lekker in slaap en wordt vervolgens wéér gewekt door mijn wekker. Het opstaan wordt er niet makkelijker op. Stiekem baal ik van mijn snooze-gedrag, maar ik ben het zo gewend, dat het lastig te doorbreken is.

Mijn vriend is er helemaal klaar mee

Wie ook van mijn gesnooze baalt, is mijn lieve vriend Ward. “Mara, als je om 6 uur op wilt staan, zet dan gewoon je wekker om 6 uur, in plaats van om 5:45!” roept hij licht (nou, zeg maar gerust flink) geïrriteerd door de slaapkamer. Hij kon nog 5 kwartier langer doorslapen en is (in tegenstelling tot mij) wél meteen wakker door zijn wekker. Mijn gesnooze beïnvloedt dus ook zijn slaapgedrag.

Hoe werkt slapen eigenlijk?

Mijn vriend heeft gelijk: ik moet stoppen met snoozen. En wel meteen. Het is niet alleen slecht voor zijn nachtrust, maar ook die van mezelf. Het menselijk lichaam reguleert enorm veel zelf. Wanneer het ’s avonds donker wordt, maakt het lichaam melatonine en adenosine aan. Deze twee stofjes zorgen ervoor dat je moe wordt en in slaap kunt vallen. Wanneer je eenmaal slaapt, ga je door een vaste slaapcyslus die bestaat uit vijf onderdelen: het sluimeren, de lichte slaap, de diepere slaap, de zeer diepe slaap en de droomslaap. De droomslaap wordt ook wel de REM-slaap (Rapid Eye Movement) genoemd. Normaal gesproken duurt een slaapcyclus 1,5 tot 2 uur en in een normale nacht ga je hem 4 tot 5 keer door. In de loop van de nacht neemt hoeveelheid lichte slaap en droomslaap toe en de hoeveelheid diepe slaap af. De eerste twee slaapcycli worden de kernslaap genoemd (en bevatten veel diepe slaap). De vierde en vijfde cyclus noemen we de restslaap (en bevatten weinig diepe slaap).

Wanneer je lichaam uitgerust is en klaar is om wakker te worden, maakt het ongeveer een uur voor het wakker worden cortisol en dopamine aan. Deze stofjes zorgen ervoor dat het lichaam wordt gestimuleerd en je op natuurlijke wijze wakker wordt. Wanneer je een wekker zet, kan het zijn dat je lichaam nog niet klaar is om wakker te worden en deze stofjes dus nog niet heeft aangemaakt. Je kan je dan verward, vermoeid en soms zelfs een beetje misselijk voelen. Het is dan ook heel belangrijk om op tijd naar bed te gaan, zodat je lichaam tegen de tijd dat je op moet, klaar is om wakker te worden.

Waarom is snoozen zo slecht?

Door bij het afgaan van de wekker op de snoozeknop te drukken, maak je het je lichaam niet makkelijker. Door weer in te slapen, start je weer een nieuwe slaapcyclus, wat ervoor zorgt dat de cortisol en dopamine levels weer afnemen en de melatonine en adenosine levels weer toenemen. Je ontspant, valt weer in slaap, start een nieuwe slaapcyclus… En dan gaat de wekker weer. De cortisol en dopamine zijn nu ver te zoeken, dus het opstaan wordt er alles behalve makkelijker door.

Wat je wel zou moeten doen, is op tijd naar bed gaan in een donkere kamer. Kijk een uur voor het slapen gaan geen tv meer en gebruik ook je laptop en smartphone niet. Zo stimuleer je het lichaam melatonine en adenosine aan te maken en lekker in slaap te vallen. Slaap net zo lang totdat je natuurlijk wakker wordt, dit is het aller lekkerste wakker worden. Moet je toch een wekker zetten? Zet hem dan op te tijd waarop jij op moet en ga direct je bed uit. Voel je je nog wat moe? Pak een kop koffie, blader door de krant en start dan je dag. Je zal zien: dit is héél wat fijner en effectiever dan die 9 minuten snoozen. Tot slot; ritme en regelmaat is alles. Door elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan, train je het lichaam om ook elke dag op dezelfde tijd wakker te worden. Zo kan je de bovengenoemde slaap- en ontwaakstofjes voor je laten werken en wordt inslapen en opstaan makkelijker dan ooit tevoren.

Mara moet het afleren

Als ik het zo lees, is het echt de aller hoogste tijd om mijn gesnooze aan te pakken. Niet alleen om mijn relatie te redden (haha!), maar vooral ter optimalisatie van mijn eigen ochtendritueel.

Ben jij een snoozer of sta jij altijd meteen op? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

carolien -

Neem een smart watch met wekker functie. Alleen tril signaal. Niemand last van en toch niet in één keer uit je bed hoeven springen.

Reageer ook