fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lizzy: ‘Ik wil beslist niet bij mijn schoonouders logeren’

niet logeren bij schoonouders

Elke keer als Lizzy met haar man Karel en kinderen naar haar schoonouders gaat, ziet ze alweer op tegen het afscheid. “Mijn schoonmoeder Geurtje vraagt telkens of we blijven slapen bij ze, maar dat wil ik niet. Karel wil dat eigenlijk wel en dus ben ik steeds degene die ‘nee’ zegt. Ik voel mee daar zo schuldig over.”

Tien jaar geleden leerde Lizzy Karel via een datingsite kennen. “Was hilarisch want we woonden bijna honderd kilometer bij elkaar vandaan. Ondanks dat mijn stelregel was dat ik alleen mannen wilde ontmoeten die niet verder dan vijfentwintig kilometer van mijn woonplaats woonden, maakte ik een uitzonder voor Karel. Op de chat grapten we erover dat het toch niets tussen ons zou worden, de afstand was te groot. We besloten vriendschappelijk te appen en zo begon het aanvankelijk ook. Maar op de app vertelden we elkaar alles en langzaam aan kregen we allebei vlinders zonder dat we elkaar ooit hadden ontmoet.”

Elke maand naar Friesland

Dus moest het er toch maar eens van komen, vond Lizzy. Karel reed vanuit Friesland naar haar toe en ze hadden een heerlijke dag. “Ik liet hem mijn stad zien, we zaten op terrasjes, dronken wijn, gingen naar musea en hadden het zo leuk.” Die nacht blijft Karel bij Lizzy slapen en vanaf dat moment zijn ze onafscheidelijk en worden ze ouders van Juul en Thomas, nu zeven en vijf jaar. Karel trekt bij Lizzy in en elke maand gaat het gezin naar Friesland om opa en oma te bezoeken. “Op de eerste zondag van de maand gaan we naar mijn schoonouders en dat is altijd hartstikke gezellig. We zijn er een groot gedeelte van de dag en blijven er ook eten. Abe en Geurtje zijn schatten van mensen en dol op de kinderen.”

Ach, blijf lekker logeren

Sinds kort vraagt Geurtje steeds bij het afscheid of ze niet liever willen blijven slapen. “Geurtje vindt het gezellig als we er zijn en weet dat Karel en ik allebei van een borreltje houden.  We spreken af wie de bob is, maar liever ziet ze dat we een nachtje logeren. Ik moet daar dus echt niet aan denken. Ik ben dol op Abe en Geurtje maar hun hoeve is een beetje smerig. Geurtje is niet bepaald een Miep Kraak en dat maakt me op zich niet uit, maar wel als ik daar blijf slapen. De badkamer vind ik vies en er is geen slot op de deur dus privacy is er niet. Ik ben opgegroeid in Amsterdam Zuid en mijn ouders zijn heel proper en ik heb in mijn ouderlijk huis een eigen badkamer. Ik weet dat dat superluxe is, maar als je dat eenmaal bent gewend, is met minder doen lastig.”

Alles zit onder de hondenharen

Daarnaast hebben Abe en Geurtje twee grote honden en die mogen overal zitten en liggen. Het gevolg is dat het hele huis is vergeven van de hondenharen. Bovendien stinken de honden en komen ze altijd bij Lizzy zitten. “Gelukkig gaan de kinderen graag wandelen met de honden, dus dat komt mooi uit.” Ook heeft Lizzy het koud als ze in de boerderij van Abe en Geurtje is. “Het is een prachtige Hoeve, maar nauwelijks geïsoleerd. Nergens dubbele ramen en dat merk je. Het is er een beetje onbehaaglijk. Mijn schoonouders hebben het altijd warm, waarschijnlijk hebben zij ander bloed.”

Tenslotte draagt de rommel die overal in huis ligt, ook niet bij aan een comfortabel gevoel voor Lizzy. “Ik ben een net persoon, op het hysterische af en heb afgeleerd er bij anderen iets over te zeggen. Maar dat houdt in dat ik me nooit echt helemaal op mijn gemak voel.”

Geurtje begrijpt het niet

Karel vindt het jammer dat Lizzy niet wil blijven logeren bij zijn ouders, hij heeft het er naar zijn zin. Houdt van het water, van de Hoeve waar hij is opgegroeid en voelt zich thuis in Friesland. Hij heeft goede herinneringen aan zijn jeugd. “Karel zou het heel leuk vinden om een paar nachtjes met mij en de kinderen er te logeren. Dat begrijp ik maar ik wil dat absoluut niet. Maar de druk als we erheen gaan, wordt steeds groter. Geurtje begrijpt niet waarom ik niet bij haar wil logeren en ik kan het niet over mijn hart verkrijgen haar de waarheid te zeggen. Ik zou haar op haar ziel trappen en dat is wel het laatste wat ik wil. Ik kan het gewoon niet. Wat moet ik doen? Wat moet ik zeggen zonder Abe, Geurtje maar ook Karel pijn te doen?”

Hoe zou jij dit aanpakken? Wat zou je tegen je schoonmoeder zeggen als ze almaar vraagt of je blijft logeren? De waarheid? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Rafael Barros via Pexels

Katinka wil niet op haar kleinkinderen passen: “Ik wil me daar niet door laten beperken”

wil niet op kleinkinderen passen

Niet elke opa of oma wil op de kleinkinderen passen. Zo ook Katinka, die moeder van drie kinderen en oma van vier kleinkinderen is. “Ik ben een van de weinige oma’s uit mijn vriendinnengroep die niet op haar kleinkinderen past en daar heb ik hele goede redenen voor….. Verder lezen

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Lydia -

Een pakje hygiëne doekjes mee, maak daar jullie slaapkamer mee schoon en ook de wastafel en w.c in de badkamer, teenslippers mee om te douchen. Neem je eigen kussen mee, je kan zeggen dat je niet lekker slaapt op een ander kussen. En je eigen slaapzak. Dan moet het toch lukken voor een nachtje of misschien meer. En met een oaar drankjes zie je de lol er misschien wel van in, een soort kamperen.

Ella -

Je man en je kinderen daar laten slapen, zelf na het eten vertrekken omdat je ‘andere plannen’ hebt gemaakt. Zo is je man blij én zijn ook je schoonouders blij.

Sanderien van Mul -

Nou Prinses Op De Erwt met hysterische Smetvrees, leuk leven zul je lijden (pun intended). Als je je niet voor één of twee nachtjes aan andermans huishouden kunt overleveren (en ook overleven), dan moet je inderdaad maar in je eigen kraakheldere huis zonder rommel en ziel en leven blijven zodat je je kunt wentelen in de chloor en schoonmaakazijn. Laat je man en kinderen dan wel even los zodat zij wel op zo’n mooie stek in Friesland kunnen verblijven en als ze weer terugkomen, zet je ze onder de tuinslang en daarna in een emmer in de week. Veel plezier!

Fiene -

Ik denk dat je gewoon je tanden op elkaar moet houden en accepteren dat een paar dagen daar logeren niet zoveel uit maakt.
Je kinderen hebben het erg naar hun zin en je man wilt het ook graag, dus waarom niet.
Je gaat er niet wonen, alleen paar dagen logeren.
En ik denk dat je eerlijk tegen je schoonouders moet zijn erover, ze hebben het recht om te weten waarom je niet daar wilt slapen (als enige)

Reageer ook