Lizzy: ‘Ik wil absoluut niet bij mijn schoonouders logeren’

Elke keer als Lizzy met haar man Karel en kinderen naar haar schoonouders gaat, ziet ze alweer op tegen het afscheid. “Mijn schoonmoeder vraagt telkens of we blijven slapen bij ze, maar dat wil ik niet. Karel wil dat eigenlijk wel en dus ben ik steeds degene die ‘nee’ zegt. Ik voel mee daar zo rottig over.”

Tien jaar geleden leerde Lizzy Karel via een datingsite kennen. “Was hilarisch want we woonden bijna honderd kilometer bij elkaar vandaan. Ondanks dat mijn stelregel was dat ik alleen mannen wilde ontmoeten die niet verder dan vijfentwintig kilometer van mijn woonplaats woonden, maakte ik een uitzonder voor Karel. Op de chat grapten we erover dat het toch niets tussen ons zou worden, de afstand was te groot. We besloten vriendschappelijk te appen en zo begon het aanvankelijk ook. Maar op de app vertelden we elkaar alles en langzaam aan kregen we allebei vlinders zonder dat we elkaar ooit hadden ontmoet.”

Elke maand naar Friesland

Dus moest het er toch maar eens van komen, vond Lizzy. Karel reed vanuit Friesland naar haar toe en ze hadden een heerlijke dag. “Ik liet hem mijn stad zien, we zaten op terrasjes, dronken wijn, gingen naar musea en hadden het zo leuk.” Die nacht blijft Karel bij Lizzy slapen en vanaf dat moment zijn ze onafscheidelijk en worden ze ouders van Juul en Thomas, nu zeven en vijf jaar. Karel trekt bij Lizzy in en elke maand gaat het gezin naar Friesland om opa en oma te bezoeken. “Op de eerste zondag van de maand gaan we naar mijn schoonouders en dat is altijd hartstikke gezellig. We zijn er een groot gedeelte van de dag en blijven er ook eten. Abe en Geurtje zijn schatten van mensen en dol op de kinderen.”

Ach, blijf lekker logeren

Sinds kort vraagt Geurtje steeds bij het afscheid of ze niet liever willen blijven slapen. “Geurtje vindt het gezellig als we er zijn en weet dat Karel en ik allebei van een borreltje houden.  We spreken af wie de bob is, maar liever ziet ze dat we een nachtje logeren. Ik moet daar dus echt niet aan denken. Ik ben dol op Abe en Geurtje maar hun hoeve is een beetje smerig. Geurtje is niet bepaald een Miep Kraak en dat maakt me op zich niet uit, maar wel als ik daar blijf slapen. De badkamer vind ik vies en er is geen slot op de deur dus privacy is er niet. Ik ben opgegroeid in Amsterdam Zuid en mijn ouders zijn heel proper en ik heb in mijn ouderlijk huis een eigen badkamer. Ik weet dat dat superluxe is, maar als je dat eenmaal bent gewend, is met minder doen lastig.”

Alles zit onder de hondenharen

Daarnaast hebben Abe en Geurtje twee grote honden en die mogen overal zitten en liggen. Het gevolg is dat het hele huis is vergeven van de hondenharen. Bovendien stinken de honden en komen ze altijd bij Lizzy zitten. “Gelukkig gaan de kinderen graag wandelen met de honden, dus dat komt mooi uit.” Ook heeft Lizzy het koud als ze in de boerderij van Abe en Geurtje is. “Het is een prachtige Hoeve, maar nauwelijks geïsoleerd. Nergens dubbele ramen en dat merk je. Het is er een beetje onbehaaglijk. Mijn schoonouders hebben het altijd warm, waarschijnlijk hebben zij ander bloed.”

Tenslotte draagt de rommel die overal in huis ligt, ook niet bij aan een comfortabel gevoel voor Lizzy. “Ik ben een net persoon, op het hysterische af en heb afgeleerd er bij anderen iets over te zeggen. Maar dat houdt in dat ik me nooit echt helemaal op mijn gemak voel.”

Geurtje begrijpt het niet

Karel vindt het jammer dat Lizzy niet wil blijven logeren bij zijn ouders, hij heeft het er naar zijn zin. Houdt van het water, van de Hoeve waar hij is opgegroeid en voelt zich thuis in Friesland. Hij heeft goede herinneringen aan zijn jeugd. “Karel zou het heel leuk vinden om een paar nachtjes met mij en de kinderen er te logeren. Dat begrijp ik maar ik wil dat absoluut niet. Maar de druk als we erheen gaan, wordt steeds groter. Geurtje begrijpt niet waarom ik niet bij haar wil logeren en ik kan het niet over mijn hart verkrijgen haar de waarheid te zeggen. Ik zou haar op haar ziel trappen en dat is wel het laatste wat ik wil. Ik kan het gewoon niet. Wat moet ik doen? Wat moet ik zeggen zonder Abe, Geurtje maar ook Karel pijn te doen?”

Hoe zou jij dit aanpakken? Wat zou je tegen je schoonmoeder zeggen als ze almaar vraagt of je blijft logeren? De waarheid? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Rafael Barros via Pexels

24 reacties

Louisa Maria van Beers -

Je hebt geen smetvrees, denk ik. Maar zet je over de ‘viezigherid’ heen. Je hoeft dit toch ook niet iedere week te doen?
En een camper of huisje vlakbij is héél wat anders: het gaat juist om het bij elkaar zijn de hele dag. En maar kijken wat er gebeurt. Je hoeft dan niet af te spreken hoe laat je er weer zult zijn voor de koffie.

Veel wijsheid gewenst en veel fijne tijd allemaal samen.

Kaatje -

Blijf bij je besluit! Je hebt de voors en tegens prima voor je zelf op een rijtje gezet. Ga je een keer proberen dan zit je er iedere maand aan vast. Het enige waarin je nog tegemoet kan komen is dat jij voortaan altijd de Bob bent.
(Ik herken je verhaal helemaal, ik sta erop dat iedereen doucht als we bij mijn schoonmoeder geweest zijn omdat de luchtjes van het huis en honden overal in zit)

Nelly Maag -

Vindt dat je daar niet perse hoef te slapen.
Als het nu zo goed gaat moeten je schoonouders eigenlijk accepteren dat je dat niet wil en je man ook.
Dan blijft het ook goed. Of camper, hotelletje in de buurt.

Caro -

Ik snap je helemaal, zou exact hetzelfde hebben en dit maakt je niet direct een diva.. ik sluit me aan bij de oplossing van Rieneke van 15-11. Met als toevoeging dat jullie natuurlijk ook met z’n allen een weekend ergens naartoe kunnen gaan, dus incl. Je schoonouders?

Willy van Stavel -

Gebruik je verstand en kijk er door heen,hoe moeilijk is dat,er komt een tijd dat je denkt had ik maar,dan is het te laat!!!

Liempde -

Zeg dat je moeite heb met de privacy van de douche, dan kan je er een briefje op hangen als je wil. Neem een slaapzak mee om te slapen. Zeg tegen hen dat je alleen kan slapen met je eigen spullen, als ze zo lief zijn zullen ze dat heus accepteren. En een beetje viezige janboel is goed voor de weerstand. Wees blij dat je zo goed met je schoonouders over weg kan. Zelf ben ik nooit geaccepteerd door mijn schoonfamilie.

mary -

Wie weet hoe leuk het is om daar te slapen met Man en Kinderen En voor de Kinderen ook erg leuk En dat de Badkamer niet op slot kan Nou en wij hebben hem nooit op slot Een keer half uur opgesloten gezeten in een hotel in de badkamer Dus bij ons nooit op slot En de kinderen vinden de honden ool erg leuk Nou en die haren Niet op alles zo letten en het gezellig maken voor hun en je gezin Je kan natuurlijk ook zegen tegen je Shoonmoeder Jullie hebben zo’n groot hus zullen we met elkaar is de keuken enz schoonmaken Maar je zou ook de kinderen is alleen daar kunnen laten logeren Ik denk dat je Man en hele fijne jeugd heeft gehad in een huis waar geleefd werd dan jij in je spic & span huis wat schoon moet blijven en je eigen badkamer Ach ja als jij je huwelijk goed wil houden is het geven en nemen Maar erg moeilijk voor jou Ik denk dat jij enigst kind bent en alles naar jou hand wil zeten Sterkte ermee

Hilde Vanderginst -

Misschien een beetje minder met jezelf bezig zijn. Je bent gewoon een verwend luxepersoontje. Ik denk dat je belang hecht aan de verkeerde dingen.in het leven. Koester de gezelligheid en de warmte. Je zal echt niet sterven van een beetje ‘vies’. Je hele gezin wil graag logeren. Het is niet omdat jij een probleem hebt …

Yda -

Ik snap het wel…ik ben ook een beetje vies uitgevallen.. Maar ik heb schoonouders waar ik niet zou willen blijven logeren al woonden ze in een hotel in Dubai.
Als deze mensen zo lief en gastvrij zijn, zo graag willen (logisch) dat hun zoon met zijn gezin af en toe nog een keer bij hen in het ouderlijk huis blijft logeren, HIJ zelf het ook graag wilt en de kinderen ook, hoe kun jij dan voor al die lieve mensen roet in het eten gooien?
Als ze er straks niet meer zijn of in een bejaardenflat wonen kan het niet meer en dan heb je spijt….voor hen, je man en je kinderen.
Een fijne tijd, mooie herinneringen, liefde en gezelligheid zijn wel wat opoffering waard.
Mijn advies: gewoon wel doen om iedereen (ook jezelf) blij te maken.
Maar er is niets op tegen een paar dingen naar je hand te zetten.
Een slot op de douche vanwege privacy kan iedereen snappen en dat kan je man vast wel regelen.
Neem stiekem wat schoonmaakspullen mee en maak de logeerkamer en douche/wc met hygiënische doekjes schoon voor jullie gezin.
Dan ben je al een heel eind.
En inderdaad: douchen en kleren wassen en het vuil is weg.
En anders dat huisje of caravan..
Een gezellige logeerpartij toegewenst!

Blegje -

Ieww ik heb een klein ongemakje. Hoe kan ik de rest van de wereld zich laten aanpassen aan mijn ongemakken? Weet je wat je er aan kan doen? Niet zo zeuren

Alexanne -

Karel kan toch ook alleen met de kinderen logeren bij zijn ouders?
Als straks de hoeve, de boerderij wordt verkocht, wil jij er dan ook niets van?
En haar sieraden, etc. Geld, etc., daar ben je dan ook vies van?
Misschien willen op een dag jouw kinderen ook niet bij jou logeren….

Marieke -

Ik ken het wel.
Maar dan omgekeerd. Hoewel ik keurig netjes ben opgevoed ben ik toch een sloddervos, is het bij ons niet spik en span. Als mijn pa komt met zijn vriendin krijg ik al buikpijn. En na een dag grote schoonmaak voelt het alsnog dat het allemaal afgekeurd zal worden. Neen ze is netjes maar subtiel keurt ze dingen af.
Af en toe logeren we bij mijn pa( 200 km verderop in België) toch altijd nog loop ik op mijn toppen want ; Hoe kan het nu dat je s ochtends niet douched, maar als je gezin douched ben ik bang dat we de badkamer niet kraaknetjes achter laten. Babydoekjes in de verpakking op tafel leggen is vies. En iedere kruimel aarde of nat van een schoen wordt demonstratief achter je komt opgedaan. Erg ongemakkelijk vindt ik dat
Toch probeer ik het probleem niet bij mezelf te houden…dit is waarschijnlijk de grootste les die hier te leren valt…maar toch.
Smetvrees bezorgt andere mensen zoals ik veel stress dus. En dan rij ik nog liever 400 km op één dag. Dan de afkeurende blik bij de ontbijttafel… Toch is mijn stiefmoeder in principe een lief mens, alsof ze er zelf niets kan aan doen… Haar grootste hobby? Strijken… Tja…
Stiekem ben ik een beetje jaloers op jou schoonouders dus 🙂

Marieke -

Ik ken het wel.
Maar dan omgekeerd. Hoewel ik keurig netjes ben opgevoed ben ik toch een sloddervos, is het bij ons niet spik en span. Als mijn pa komt met zijn vriendin krijg ik al buikpijn. En na een dag grote schoonmaak voelt het alsnog dat het allemaal afgekeurd zal worden. Neen ze is netjes maar subtiel keurt ze dingen af.
Af en toe logeren we bij mijn pa( 200 km verderop in België) toch altijd nog loop ik op mijn toppen want ; Hoe kan het nu dat je s ochtends niet douched, maar als je gezin douched ben ik bang dat we de badkamer niet kraaknetjes achter laten. Babydoekjes in de verpakking op tafel leggen is vies. En iedere kruimel aarde of nat van een schoen wordt demonstratief achter je komt opgedaan. Erg ongemakkelijk vindt ik dat
Toch probeer ik het probleem niet bij mezelf te houden…dit is waarschijnlijk de grootste les die hier te leren valt…maar toch.
Smetvrees bezorgt andere mensen zoals ik veel stress dus. En dan rij ik nog liever 400 km op één dag. Dan de afkeurende blik bij de ontbijttafel… Toch is mijn stiefmoeder in principe een lief mens, alsof ze er zelf niets kan aan doen… Haar grootste hobby? Strijken… Tja…

Joy -

Nou snap je wel hoor. Mij ook niet bellen..tevens vind ik eten bij anderen ook vreselijk en mijd ik dit ook het liefste…

Corry -

Huisje,hotelletje, camper huren in de voorjaars, -paas, grote, -herfstvakantie….
Niet moeilijk doen.

Annie -

Laat je Man en kinderen dan een keer logeren
Kun jij gewoon thuis blijven

Soraya -

Kan je het er voorzichtig met je man eerst over hebben? En dan van daaruit er verder over na denken hoe je het het beste aanpakt?
Je kan ook je man en kids daar een keer zonder jou laten logeren onder het mom van een afspraak o.i.d

Anna -

Kan je geen camper, caravan (of stacaravan met badkamer) op het terrein kwijt? Ben je bij je schoonouders in de buurt, maar toch op jezelf. En hou die gesloten voor de schoonouders en honden.

Cynthia Sirre -

Wat een gezeur zeg, je bent gewoon een verwend nest met luxeprobleem.
Zeg maar niets tegen deze lieve mensen die je alleen maar goed willen doen

W.A. -

Er zijn goede behandelingen tegen smetvrees. Pffff….wat een diva-prinsessengedrag.

Nadia -

Luxe probleem, je man zijn thuis en hij is er ook niet dood aan gegaan. Als je weer thuis komt, kleren in de was en onder de douche. Niks aan!

Enę -

Wat een gezeur om niks. Is het komkommertijd?
Gewoon iedereen het beetje naar de zin maken dan worden we allemaal tevreden mensen. Oh mijn god wat ben ik toch blij met mijn vriendin die niet gauw moeilijk doet

Joris -

Je kunt toch prima zeggen dat je het omwille van privacy niet wilt? Daar kun je weinigen mee kwetsen, me dunkt. Laat je gewoon achterwege dat de rotzooi en smerigheid ook niet bijdragen aan de wil.

Rieneke -

Als je schoonmoeder het weer vraagt dan zeg je we vinden het fijn en gezellig bij jullie maar blijven slapen doen wij niet omdat ik niet van het logeren bij anderen in huis ben.Ik voel mij daar gewoon niet fijn bij ookal zijn jullie mijn schoonouders ik heb dat gewoon bij iedereen. Misschien is het leuk dat wij in de meivakantie of in de zomer een huisje huren vlak bij jullie om vakantie te vieren. We kunnen dan elkaar wat vaker zien. Ook.leuk als het op fietsafstand is dan kunnen we s avonds zo op de fiets. (Plan dan ook een lang weekend weg o.i.d bij hun in de buurt en boek daar een huisje)

Reageer ook