fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lisanne leest De zomer van toen van Maggie Mitchell

De korter wordende dagen, de grijze luchten en de naderende winterkou, doen mij terug verlangen naar die heerlijk lange zomer. Helaas de seizoenen draaien door en dus pak ik een boek van de stapel met de titel “De zomer van toen” van Maggie Mitchell. Misschien blijf ik dan een beetje in de sfeer van de zomer hangen.

Maar anders dan de titel doet vermoeden gaat het niet over een vrolijke lange zomer, maar over een verhaal van twee vrouwen, die op twaalfjarige leeftijd zijn ontvoerd en wekenlang werden vastgehouden in een kleine huisje in een dichtbebost gebied. Nadat ze ongedeerd zijn vrijgekomen, hebben ze hun leven weer opgepakt. De gebeurtenis moet worden doodgezwegen.

Het boek is opgedeeld in vier delen. In deel één maken we kennis met Lois Lonsdale en Carly May, alias Chloe, die vanuit hun perspectief hun huidige situatie beschrijven en in flashbacks terug kijken op hun ontvoering.

Lois, een dertigjarige docent Engels (Britse literatuur) aan een kleine universiteit in het noorden van de staat New York, wil liever niet herinnerd worden aan haar verleden, maar heeft wel onder het pseudoniem Lucy Ledger, een succesvolle thriller geschreven ‘Diep in het bos’.
Carly May, heeft haar naam veranderd in Chloe en probeert een carrière als actrice op te bouwen. Ze speelt in weinig bekende films, drinkt veel en lijkt een weinig hoopvolle toekomst te hebben. Ze gaat binnenkort de rol van rechercheur spelen, in de film die gebaseerd is op genoemde thriller.

De-zomer-van-toen-cover-c

De ontvoering was zorgvuldig voorbereid. De ontvoerder heeft maandenlang informatie verzameld over de twee meisjes. Hij heeft mappen in zijn auto liggen met foto’s van plaatsen waar ze veel komen, routes die ze volgen, thuissituaties en kenmerken. Ook in het huisje waar hij met ze verblijft, heeft hij alles goed voorbereid, er ligt kleding voor beide meisjes en er is een slaapkamer voor hen. Hij lokt eerst Carly May in zijn auto, ze is lang, slank, heeft lichtgouden krullen en saffierblauwe ogen. Later stapt ook Lois Lonsdale in. Ze is de intelligente van de twee, een ware spellingskampioen. Ze vertrouwt er op dat hij haar thuis brengt, als ze in de stromende regen op weg is naar haar ouderlijk huis. Ze is niet eens heel erg verbaasd als hij door rijdt. Ook Carly lijkt geen probleem te hebben met de situatie.

In deel twee wordt het ontvoeringsverhaal vertelt door de schrijfster Lucy. Ze heeft hierin haar eigen ervaringen verwerkt, maar voor een leek op onherkenbare wijze. Alleen Chloe herkent zich in het verhaal. De ontvoerder heet in het boek Zed.

In deel drie wordt de worsteling van Chloe met haar verleden en haar huidige situatie uit de doeken gedaan. Ze besluit wat eerder naar de locatie te vertrekken waar de film zal worden opgenomen, nadat ze het bericht heeft ontvangen dat haar vader is overleden.
Lois wordt lastig gevallen door een student, die zegt informatie te hebben over haar verleden. In eerste instantie vermoedt ze dat hij de zoon van haar ontvoerder is. Deze student gaat dicht op haar huid zitten, soms levert dat vervelende of zelfs bedreigende situaties op. Ze ‘ontvlucht’ haar appartement en vertrekt eveneens naar de filmlocatie in Canada.

Het laatste deel staat vooral in het teken van de ontmoeting tussen de twee vrouwen. Na een stroef begin, ontstaat er meer begrip voor de ander.

Het boek is vlot geschreven, wordt nergens echt heel spannend, soms is het zelfs een tikje voorspelbaar wat er gaat gebeuren. Toch is het een prima boek om op de bank te kruipen onder een lekker dekentje met naast je een grote pot thee, wat kruidnoten en een kaarsje aan, en om de grijze regenachtige middag buiten te sluiten.

Titel: De zomer van toen Maggie Mitchell
Auteur: Maggie Mitchell
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.

Prijs: € 17,95 en als e-book € 7,99
BESTEL DIT BOEK BIJ BOL.COM

Lisanne Teeuwen (53), moeder van twee volwassen dochters, leerkracht Taalklas op een basisschool, (inval)leerkracht basisonderwijs en daarnaast nog steeds op zoek naar die ene uitdagende, bij haar talenten passende baan. Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Marja -

Super hoe jij de boeken beschrijft, ga zo door, trots op jou, liefs Marja!

Marja -

Super, hoe je de boeken belicht, trots op jou!

Reageer ook