fb
Damespraatjes Damespraatjes

Linde: “Mijn vriendinnen verdienen meer dan ik en ik baal daarvan”

Als tiener wist Linde het zeker: van geld word ik niet gelukkig. “Dat idee heeft bij het maken van keuzes altijd in mijn hoofd gezeten. Van het kiezen van een studie tot het zoeken naar een eerste baan: ik heb altijd gekeken naar waar ik blij van word. En dus niet naar wat ook een beetje goed verdient. Daar heb ik sinds ik moeder ben, spijt van als haren op mijn hoofd…” 

Kans op een goede baan

Het valt Linde tijdens de middelbare school op dat veel klasgenoten heel doelgericht met hun toekomst bezig zijn. “Ik zat op een behoorlijke kak-school en daar was het heel normaal om na te denken over je toekomst. ‘Mijn opa was advocaat, mijn vader is advocaat en dus word ik ook advocaat’, zei een klasgenoot bijvoorbeeld altijd. En als onze mentor ons vroeg wat we graag wilden gaan studeren, zei minimaal de helft van de klas dat het ze niet zo veel uitmaakte, als het maar de kans op een goede baan zo groot mogelijk maakte.”

Toerisme-opleiding

Linde kijkt daar heel anders naar. “Ja, ik was slim en zat op het vwo. Maar goed over mijn toekomst nadenken? Dat deed ik niet. Ik denk dat het iets is was ik vanuit huis heb meegekregen. Mijn moeder werkte als verkoopmedewerker in een bakkerij en mijn vader was buschauffeur. Zij zeiden altijd: ‘geld maakt niet gelukkig. Kies dus niet met je hoofd, maar met je hart’. Dat is wat ik heb gedaan. Na mijn middelbare school heb ik een toerisme-opleiding gevolgd op het hbo.”

Internationale stages

De studie past goed bij Linde. “Wij maakten vroeger geen verre reizen in de vakanties. Dankzij de internationale stages bij mijn studie, heb ik op Curacao, in Spanje en in Thailand gewerkt. Hier maakte ik de gekste dingen mee en het heeft mij echt gevormd als persoon. Ik kon er zo van genieten als ik na een lange dag werken met een cocktail op het strand kon zitten. Mijn vriendinnen hadden het een stuk minder leuk op hun studies rechten, geneeskunde en bedrijfskunde. Ze waren altijd jaloers op mij. Maar dat is nu wel anders.”

Meer dan twee ton per jaar

Linde haar vriendinnen hebben allemaal doorgezet en hebben bijna allemaal een goede baan. “Zo werkt één voor een groot advocatenkantoor, heeft de ander een succesvolle cosmetische kliniek en ga zo maar even door. Bijna al mijn vriendinnen verdienen meer dan een ton per jaar. De meeste zelfs meer dan twee ton. Daardoor kunnen ze in mooie huizen wonen, rijden ze een dikke bak en gaan ze op leuke vakanties. Ze hebben het goed voor elkaar! Natuurlijk gun ik ze dat, maar het maakt wel heel duidelijk dat het bij mij anders is.”

Geld maakt wel gelukkig

Voor haar gevoel heeft Linde het een stuk minder goed voor elkaar. “Ik werk als food and beverage manager bij een hotel in Amsterdam. Dat is best leuk, maar een lekker salaris heb ik niet. Mijn man werkt ook in de horeca en we moeten het dus doen met een paar duizend euro per maand. Daar is niks mis mee, we komen heus wel rond. Maar ik kom wel terug op het idee dat geld niet gelukkig maakt.”

Anders nu ik moeder ben

Sinds Linde moeder is, kijkt ze anders naar geld. “Als moeder wil ik mijn kind het beste geven. Ik wil dat ze naar een goede crèche kan, waar tussen de middag warme biologische maaltijden worden geserveerd. Het doet pijn om te zien dat mijn vriendinnen hun kinderen alles kunnen geven en ik niet. Wij moeten echt de afweging maken: we kopen nieuwe schoenen voor onze dochter of we gaan naar de kinderboerderij. Mijn vriendinnen hoeven niet te kiezen en doen het gewoon allebei. Het geld lijkt niet op te kunnen.”

Afspreken zonder mij

Ook merkt Linde dat haar vriendinnen regelmatig dingen afspreken zonder haar. “Zo gaan ze deze winter met al hun gezinnen op wintersport. Ze verblijven in een duur oord en slapen in een luxe hotel. Ook zie ik op Instagram vaak foto’s in de meest hippe restaurants. Ze drinken dan mooie wijnen en de hele tafel staat vol eten. Eerst vroegen ze mij ook mee op dit soort momenten, maar omdat ik altijd zei dat ik het niet kon betalen, zijn ze daarmee gestopt. En dat snap ik best.”

Spijt van keuzes

Steeds vaker heeft Linde spijt dat ze vroeger geen andere keuzes heeft gemaakt. “Hadden mijn ouders maar gezegd: kies voor een studie waardoor je een goedbetaalde baan kunt vinden. Dan had ik dat waarschijnlijk gedaan en had het er nu anders uitgezien. Ik heb steeds gekeken naar wat ik leuk vond en waar ik op dat moment gelukkig van werd. Ik heb me alleen nooit afgevraagd waar ik op latere leeftijd gelukkig van zou worden.”

Andere studie

Linde is intelligent en heeft het vwo succesvol afgerond. “Ik speel regelmatig met het idee om toch nog een universitaire studie te gaan doen. De afgelopen maanden heb ik gekeken naar ander werk, maar met mijn hbo-bachelor toerisme kom ik niet heel ver. Het is nooit te laat om het roer om te gooien en andere keuzes te maken. Mijn vriend vindt dat ik het moet doen. De vraag is echter: waar kies ik voor? En wat laat ik nu leidend zijn: geld of plezier?”

Afbeelding: Unsplash+

1 reactie

Joris -

Tja, keuzes hebben consequenties; jij hebt gekozen naar (het ongetwijfeld goedbedoelde advies van) je ouders te luisteren én gekozen voor een opleiding in een sector die niet als heel goed betalend bekendstaat. Los daarvan zijn er procentueel maar héél weinig mensen die (in loondienst) een salaris van meer dan 100k hebben. Jouw vriendinnen zijn de uitzondering óf ondernemer. Maar wellicht maken ze ook véél meer uren dan jij… Geld maakt niet gelukkig, maar een gebrek aan geld kan wel ongelukkig maken. Het staat je vrij een opleiding te volgen. Kijk even wat dat je kost (in collegegeld, inkomensdaling én in tijd) en bepaal of dat het waard is. Overigens lijkt 100k veel, maar daar kan je echt niet per definitie een dik huis, dikke auto en dikke vakanties van betalen.

Reageer ook