Over het huishouden doen zijn de meningen in ons land sterk verdeeld. Niet alleen heeft een groot deel van de bevolking er een hekel aan, er is ook een groot deel van de bevolking die het simpelweg nooit doet. Deze groep laat het wassen, strijken, koken en schoonmaken gewoon door zijn/haar partner doen. Niks mis mee, mits er goede afspraken over gemaakt zijn en beide partners hier tevreden over zijn.
Hoe gaat het bij mij thuis?
Bij mij thuis zijn de taken vrij ’traditioneel’ verdeeld. Dit komt niet doordat Ward geen zin heeft in het huishouden, maar simpelweg doordat ik het eigenlijk best wel heel leuk vind om ons huis mooi en netjes te houden. Toch is het niet zo dat Ward helemaal niks doet. Hij doet steevast de helft van de was, zet het vuilnis buiten, loopt met de honden, haalt regelmatig een tas boodschappen én kan ook nog eens heel lekker koken. Voor dat laatste is meestal wat weinig tijd, dus komt het doordeweeks vaak bij mij te liggen. Maar ook in dit geval: vooral omdat ik het leuk vind om te doen, anders zouden we het anders verdelen.
Onderzoek Sociaal Cultureel Planbureau
Goed, het is duidelijk dat het huishouden in ieder huis anders verdeeld is. Natuurlijk zijn er wel trends te herkennen en ook dat vind ik leuk om te zien. Het Sociaal Cultureel Planbureau deed onderzoek naar de taakverdeling bij LHB-stellen (lesbienne’s, homo’s en biseksuelen), waar vandaag een rapport over verscheen: Gelijk verdeeld? Een verkenning van de taakverdeling bij LHB-stellen.
Uit het rapport blijkt dat de taakverdeling bij LHB-stellen anders is dan bij heterostellen. De verdeling in het doen van het huishouden is eerlijker en ook de hoeveelheid betaald werk en (on)betaalde zorgtaken worden beter over de partners verspreid. Wat verder opvalt, is dat vooral samenwonende vrouwen de huishoudelijke taken beter verdelen dan traditionele stellen.
Verder lezen we op NU.nl: “De benaderde lesbiennes, homo’s en biseksuelen (LHB) hebben progressievere opvattingen. Ze zien moeders bijvoorbeeld graag iets meer uren werken en vinden het belangrijk dat beide partners de helft van het inkomen verdienen. Vrouwen met een vrouwelijke partner werken per week zeven uur meer dan vrouwen die samenleven met een man. Maar ook deze vrouwen hebben nog vaak een deeltijdbaan en werken minder dan mannen.”
Hoe zou dit komen?
Waarom denk jij dat LHB-stellen de huishoudelijke taken beter verdelen? We zijn heel benieuwd hoe jij hierover denkt! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel!