fb
Damespraatjes Damespraatjes

Leestip: Van je moeder moet je het hebben, van je dochter kun je het krijgen – Mayke Smit & Alice Altink

De band tussen moeder en dochter is een hele bijzondere. De eerste vijfentwintig jaar van mijn leven heb ik dit alleen als dochter mogen ervaren. Sinds bijna twee jaar, ook zelf als moeder. Het zelf moeder worden, heeft mij een hele nieuwe kijk op de band tussen moeder en dochter gegeven. Het laat mij anders kijken naar de band die ik met mijn moeder heb en ik kan oprecht zeggen dat onze band er sterker door is geworden. Het is iets wat mij blijft fascineren en ik was dan ook vereerd om als een van de eerste in Nederland het nieuwe boek van Mayke Smit en haar moeder Alice Altink te mogen lezen: Van je moeder moet je het hebben, van je dochter kun je het krijgen.

Met je moeder praten over seksualiteit, relaties en vrouw-zijn. Ik ken maar weinig mensen die het graag doen. Zelf deed ik het als jong meisje nauwelijks en ook bij mijn vriendinnen stond het geloof ik  niet hoog op de agenda. Een gemiste kans, want de band met je moeder is van grote invloed op jouw leven. Mayke Smit en Alice Altink weten dit als geen ander en gingen het gesprek wél met elkaar aan.

Flaptekst

“Een volwassen dochter vraagt zich af welk effect de intieme band met haar moeder heeft gehad op haar leven, seksualiteit en relaties. Dat is de aanleiding voor een spannende zoektocht op Ibiza die zij met haar moeder aangaat. Moeder en dochter begeven zich daartoe in soms schrijnend schurende, maar openhartige en intieme gesprekken in een week samen op het eiland van de liefde.”

Over de auteurs

Mayke Smit (1968) -de dochter- is senior trainer/systemisch coach en begeleidt professionals in hun persoonlijke groei en teams in transformatieprocessen. Ze debuteerde in 2014 met de roman Los én schrijft elke maand een blog voor Damespraatjes.

Alice Altink (1947) -de moeder- is individueel -, groeps- en relatietherapeut gespecialiseerd in EFT, TA en Verlieskunde. Eerder verscheen van haar hand Gedeeld Verlies.

IMG_0041

Samen een boek schrijven

In een vakantie van zeven dagen moet het gebeuren: het leggen van de basis voor het eerste boek dat dochter Mayke en moeder Alice samen zullen schrijven. Iets wat Alice al langer wilde, maar wat voor Mayke nog niet zo hoefde. Het keerpunt kwam tijdens de opleiding Relatiebegeleiding die Mayke volgde, waar er bij het thema Seksualiteit werd gesproken over de invloed van de moeder op de seksuele ontwikkeling van de dochter. Het is tijdens een familievakantie in Frankrijk dat Mayke Alice dat voorstelt waar haar moeder al jaren naar uitkijkt: “laten we samen een boek schrijven.”

Prachtige thema’s en kwetsbare openheid

Een boek over seksualiteit en de moeder-dochterband is niet iets wat je op een druilerige dinsdagmiddag even uit je mouw schudt. Dat hebben Mayke en Alice wel begrepen. Het is een verhaal waar voor gewerkt moet worden, voor gepraat moet worden en waar bovenal goed voor geluisterd moet worden.

In de zeven dagen op Ibiza komen er veel prachtige en indringende thema’s voorbij. Vrouw-zijn, dankbaarheid, weerstand, hechting, loslaten, eenzaamheid, grenzen en verdriet. Allemaal onderwerpen die verbonden zijn met de dialoog over seksualiteit. De gesprekken tussen Mayke en Alice raken me en brengen herkenbare gevoelens in mij boven. Gevoelens die – ondanks dat ze voor mij verbonden zijn met andere situaties – mij laten reflecteren op de band tussen mijn moeder en mij en op die tussen mijn dochter en mij. De kwetsbare openheid van zowel Mayke als Alice, doet mij veel. De gesprekken zijn op sommige momenten zo open en de gevoelens soms zo gecompliceerd, dat ik het gevoel heb dat ik stiekem mee zit te luisteren naar een gesprek dat niet voor mijn oren bestemd is. En juist dat maakt het zo mooi. Zo oprecht. Het is mij een eer dat ik van dit intieme proces heb mogen meegenieten.

Alle ruimte voor het proces

De opbouw van het boek is uniek en maakt het lezen aangenaam. Op chronologische wijze word je als lezer meegenomen in de zevendaagse zoektocht. Dit maakt overzichtelijk en geeft het boek alle ruimte om het proces dat zich destijds heeft afgespeeld, in de meest natuurlijke vorm op papier te zetten.

Wederzijds begrip

Van je moeder moet je het hebben, van je dochter kun je het krijgen is naar mijn idee een boek dat bij elke moeder en dochter op het nachtkastje zou moeten liggen. Niet alleen bij moeders en dochters die zelf al actief met elkaar in gesprek zijn over fundamentele elementen uit hun relatie en leven, maar ook juist bij moeders en dochters waarbij dit nog niet zo is. Het roept wederzijds begrip op, toont de kwetsbaarheid van een moeder en de afhankelijkheid van een dochter. Een mooie cadeautip voor moederdag, maar ook zeker een must-read op alle andere momenten.

Van je moeder moet je het hebben, van je dochter kun je het krijgen / Mayke Smit & Alice Altink / Uitgeverij de Brouwerij / 20 euro

Bestel het boek hier!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook