fb
Damespraatjes Damespraatjes

Veel vrouwen hebben last van urineverlies. Hoe ga je hiermee om?

last van urineverlies

Sinds wij een trampoline in de achtertuin hebben, kan ik precies zien welke moeder wél en welke moeder niet last heeft van urineverlies. “Mama, kom je er ook op?”, roepen de kinderen vaak naar hun moeder terwijl ze met rode wangen op en neer bouncen op ‘de trampo’. “Nee lieverd, dat is niet voor mama’s”, is dan een vaak gehoord respons. De moeder in kwestie en ik kunnen daar dan weer heel hard om lachen samen. “Na drie bevallingen is het niet meer wat het ooit is geweest, zullen we maar zeggen”, zegt ze grappend tegen mij terwijl ze een slok van haar koffie neemt. Tja, helaas hoort het er een beetje bij en dat is niks om je voor te schamen. 

Last van urineverlies

Ongewenst urineverlies wordt in veel gevallen veroorzaakt door de oprekking of verzwakking van de bekkenbodemspieren. Dit kan gebeuren door een zwangerschap/bevalling, door hormonale veranderingen, bij langdurig hoesten en door het ouder worden. Vroeg of laat krijgen behoorlijk wat vrouwen er last van en dat kan best vervelend zijn. Urineverlies is lastig maar kan in principe geen kwaad. Gelukkig zijn er wel manieren om er mee om te gaan!

Inlegverbandje of broekje

Heb je last van urineverlies? Dan is het zeker fijn gebruik te maken van een Tena Lady. Deze absorbeert goed (beter dan een inlegkruisje) en zorgt voor een droog gevoel. Is dit niet meer voldoende? Dan zou je ook de overstap kunnen maken naar een Tena Pants. Dit ziet eruit als een gewoon broekje, maar heeft een absorptievermogen van wel twee liter. Prettig als je last hebt van aanzienlijk urineverlies.

Bekkenbodem trainen

Daarnaast is het altijd goed om ook te proberen om de oorzaak van het urineverlies aan te pakken. Niet altijd is het mogelijk, maar in bepaalde gevallen kan het goed werken om je bekkenbodem dagelijks te trainen. Dit kan je zelf thuis doen of samen met een speciale bekkenbodem fysiotherapeut. In veel gevallen wordt dit gewoon door je zorgverzekering vergoed.

Andere mogelijkheden

Bespreek het tevens met de huisarts dat je last hebt van urineverlies. Bepaalde medicijnen kunnen namelijk urineklachten veroorzaken of verergeren. Samen met de arts kun je naar eventuele andere mogelijkheden kijken. Een andere factor die ook van invloed kan zijn op de mate van het urineverlies, is je gewicht. Ben je te zwaar? Dan is de druk op de bekkenbodem groter. Door wat af te vallen kan het urineverlies in sommige gevallen ook minder worden. Een ander trucje waar ik veel vrouwen over hoor, is dat ze op bepaalde momenten (bijvoorbeeld tijdens het sporten) een tampon inbrengen. De tampon ondersteunt via de vagina de blaas, waardoor het urineverlies soms minder is. Let op: dit is alleen voor af en toe en geen structurele oplossing. Tot slot zijn ook een pessarium of een bandje om de plasbuis mogelijke oplossingen.

Naar de huisarts

Heb jij last van urineverlies? We hopen echt dat de bovenstaande tips je gaan helpen. Doen ze dat niet voldoende, heb je aanvullende vragen of wil je persoonlijk advies? Maak dan altijd een afspraak met de huisarts. Urineverlies komt erg vaak voor en er zijn veel manieren om geholpen te worden. Gun jezelf deze hulp!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Karel van Koppen -

URinControl. Dé app voor vrouwen bij ongewild urineverlies en plasklachten. https://urincontrol.online/ Het universitair medisch centrum Groningen (UMCG) heeft dit speciale programma ontwikkeld. Voor jou, op maat, zonder kosten. Je kan meteen beginnen.

Joris -

Is dit artikel toevallig reclame?

Reageer ook