Nachtelijk zweten komt echt niet alleen voor bij vrouwen die in de overgang zijn. Dat dacht ik eerlijk gezegd wel. Ik hoorde akelige verhalen van vrouwen die badend in het zweet wakker werden en een nieuw pyjamaatje konden aantrekken of zelfs hun hele bed konden verschonen. Onlangs las ik een artikel waarin werd aangegeven dat niet alleen vrouwen in de menopauze enorm kunnen zweten ’s nachts.
Wie zweten er dan nog meer ’s nachts?
Nachtzweten komt veel meer voor dan wij denken en dik kans dat jij er ook wel eens last van hebt. Op zich is het iets heel onschuldigs, maar soms ligt er wel een medische reden aan ten grondslag en dan is het wel goed om te weten, omdat je dan naar de dokter moet.
Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van nachtzweten
1. Je bed en je kamer zijn goed geventileerd. Het kan natuurlijk zijn dat het gewoon veel te heet is in je slaapkamer. Zorg dat je lekker ventileert en zet de verwarming ’s nachts zo laag mogelijk. Je bed kan ook een bron van warmte zijn. Niet alleen een synthetisch matras kan voor broeierigheid zorgen, je matras kan ook de oorzaak zijn van te veel warmte in je bed. Houd hier zeker rekening mee bij de aanschaf van je bed en je dekbed.
2. Te warm pyjamaatje. Draag zoveel mogelijk kleding van katoen en vermijd synthetische en broeierige materialen.
3. Stress en angst. Zit je niet zo lekker in je vel en ervaar je overdag veel stress? Dik kans dat je hier ’s nachts ook mee bezig bent. Zelfs in je slaap. Doe lekker wat relaxende oefeningen voordat je je bed instapt en kijk vlak voor het slapen gaan niet meer op je telefoon of computer. Maalt er van alles door je hoofd van wat je morgen nog moet doen? Stap je bed uit en maak een lijstje van de acties die je de volgende ochtend onmiddellijk gaat ondernemen.
4. Medicijngebruik. Bepaalde medicijnen hebben bijwerkingen, check op de bijsluiter of dat ook bij jouw pillen het geval is. Heb je veel last van het zweten als gevolg van je medicatie, bespreek dan met de huisarts of er een alternatief is. Medicijnen waar je van kunt gaan nachtzweten zijn:
- Aspirine
- Paracetamol
- Anticonceptiepil
- Antidepressiva
- Viagra
- Insuline
- Prednison en prednisolon
5. Intensief sporten voor het slapen gaan. Ben je intensief wezen sporten en na het douchen vrij snel naar bed gegaan? Dan heb je je lichaam niet voldoende tijd gegeven om het “uit te zweten” en dit proces zal zich dan ’s nachts voltrekken. Heb je echt veel last van het zweten na het sporten, zorg dan dat je 4 uur voor het naar bed gaan niet veel meer doet.
6. Gekruid eten en alcohol. De een is hier wat meer bevattelijk voor dan de ander. Ik kan zelf met gemak een bord super gekruide nasi eten en vervolgens heerlijk slapen. Van wijn ga ik ook niet zweten, maar word ik wel vaak veel vroeger wakker en kom dan niet meer in slaap.
7. Hormonale schommelingen. De overgang bij vrouwen is het moment bij uitstek voor schommelingen in de hormoonhuishouding. Veel vrouwen in de menopauze klagen over nachtzweten. Is het echt heel erg, overleg dan even bij de huisarts of je er iets aan kunt doen.
8. Koorts. Heb je een onschuldig griepje dan is het natuurlijk helemaal niet erg dat je een keer ’s nachts ligt te zweten. Maar soms kan het zweten een indicatie zijn van een andere ziekte. De volgende ziektes kunnen de reden zijn van nachtzweten:
- Slaapapneu
- Diabetes
- Tuberculose (TBC)
- Besmetting met het HIV-virus
- Hypofyse aandoeningen
- Schildklier aandoeningen
- Ziekte van Hodgkin
- Aandoening aan de bijnieren
Vertrouw je het niet, overleg dan zeker even met je huisarts. Gelukkig zal het meestal zo’n vaart niet lopen, maar beter iets te vaak naar de huisarts dan te weinig!
Heb jij wel eens last van nachtzweten?
Heb jij er ook wel eens last van? Wat was bij jou de reden van het zweten? We zijn heel benieuwd. Leuk als je het ons laat weten in de comments hieronder.
Jessie -
Mijn zoontje dronk heel veel en zweette zo in bed dat ik om 11 uur zijn lakens stond te verschonen. Consultatie bureau zei: veel drinken is goed, en huisarts wist het ook niet. In de loop van de jaren meerdere keren gecontroleerd maar dat was het niet.
Totdat ik, toen hij 5 was, probeerde een periode geen toegevoegde suikers en kleurstoffen te geven. Binnen een week was de onlesbare dorst weg en ook het nachtzweten. Inmiddels ontdekt dat oersuiker (ongeraffineerd, natuurwinkel) geen probleem oplevert, evenals snoep uit natuurwinkel gezoet met maisstroop. Vraag me niet waarom, ben blij dat het werkt.