Elke ochtend sta je onder de douche met weer een dos haar in je handen. Jouw staart is allang niet meer wat het geweest is, en merk je op dat er steeds minder haar overblijft. Je volle bos slinkt met de dag en blijven er veel haren in je borstel hangen. Het internet staat vol met trucjes om je haar dikker of gezonder te krijgen. Vaak zijn het fabeltjes, want dikker of gezonder haar krijg je niet door alleen door het gebruik van alleen producten of remedies. Maar hoe dan wel? Om haaruitval tegen te gaan moet je eerst achter de oorzaak komen.
Oorzaken van haaruitval
1. Haaruitval door stress
Dit is de meest voorkomende soort haaruitval bij vrouwen en wordt telogeen haarverlies genoemd. Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam op een vorm van stress, maar kan ook opduiken door verandering in de hormoonhuishouding van het lichaam. Door langdurige stress kan je veel meer haren op een dag verliezen dan normaal. Hoe dit proces precies werkt, leggen we hieronder uit. Onder normale omstandigheden gaat je haar door drie fasen heen. Dit zijn de groeifase (anageen), de overgangsfase (katageen, hierbij stopt verdere groei van haar in de hoofdhuid) en de rustfase (telogeen, waar het haar uit de hoofdhuid valt). Dit proces is ook nog eens te zien op de afbeelding hieronder.
Bij gezond haar bevindt 90% zich in de anagene fase. Dit betekent dat je haar meestal aan het groeien is. Het kan voorkomen dat een hoog percentage van je haar overgaat in de katagene fase (overgangsfase). Haren stoppen dan met groeien en zullen vervolgens ongeveer vier maanden later door langdurige stress allemaal tegelijk uitvallen (telogeen).
Bij haaruitval wat veroorzaakt wordt door stress wordt de hormoonbalans verstoord. Deze verstoring zorgt ervoor dat het collagene weefsel rondom het haarzakje wordt verhard. Door deze verharding kunnen er onvoldoende voedingsstoffen bij het haarzakje komen, waardoor de haargroei slechter wordt. Wanneer dit proces een lange tijd aanhoudt, kan er (acute) haaruitval optreden. Er is echter goed nieuws: langdurige stress kan ervoor zorgen dat de haren uitvallen maar de haarzakjes sterven niet af. Er zit dus nog een haarzakje onder de hoofdhuid die gestimuleerd kan worden en weer een gezonde haar kan produceren.
2. Onevenwichtige voeding
Naast speciale shampoo’s, veelbelovende lotions en natuurlijke haarverzorgingsproducten kan haaruitval ook afgeremd worden door gezonde voeding, en dat is iets wat vaak vergeten wordt. Een goede bloedcirculatie in de hoofdhuid en gezond eten spelen een niet te onderschatten rol op het vlak van het hoofdhaar en de hoofdhuid. Daarom is het belangrijk om voldoende vitaminen, eiwitten en ijzer in je voeding op te nemen. Een tekort aan ijzer en eiwitten kan leiden tot een verminderde haargroei. Let er dus goed op of jij gezond en gebalanceerd eet. De juiste bouwstof voor gezond haar is keratine. Keratine bestaat uit het eiwit cysteïne en dat werkt tegen haaruitval. Bovendien zijn ook vitamine C en Vitamine E erg belangrijk voor de haargroei.
Wat eten tegen haaruitval?
- Producten waarin veel zwavel zit, zoals oa., spinazie, kool, tomaten, broccoli, asperges, knoflook, spruiten en uien.
- Voedingsmiddelen met veel eiwitten zoals vis, noten, vlees en eieren.
- Voedingsmiddelen met ijzer, zoals: lever, eieren en bladgroenten.
- Daarnaast zijn vitamine B, vitamine C en vitamine E essentieel voor een gezonde voeding voor het haar
Om het haar nog meer te versterken kan je vitaminen ook in de vorm van supplementen innemen. Op die manier geef je je lichaam een boost met gezonde voedingsstoffen en wordt de kans op haaruitval nog kleiner.
3. Haarverlies door stylingtools
Niet iedereen is gezegend met een volle bos krullen, waardoor je snel afhankelijk bent van de krultang. Om snel het haar glad te strijken, grijpen we vaak naar de stijltang. Toch zijn deze styling tools de grote boosdoeners, aangezien het haar sneller zal afbreken. Je zult vast hebben opgemerkt dat je haarpunten erg dun worden als je vaak de krul- of stijltang gebruikt. Een haar gaat in de groeifase ongeveer twee tot vijf jaar mee, maar zal afbreken wanneer styling tools gebruikt worden. Je haalt dus haren weg, voordat er nieuwe zijn bij gegroeid. Dat is zonde, aangezien dit uiteindelijk zal resulteren in dunner wordend haar. Daarnaast kan je haar door het te vaak te kleuren en wassen ook beschadigen. De haren worden dan broos en zullen sneller afbreken, waardoor het kan lijken of je kaal wordt als je de plukken haar in je borstel terugvindt.
Schommelingen in de hormoonhuishouding
1. Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap hebben je hormonen aardig wat te verduren. De verandering van dit proces heeft invloed op je lichaam, aangezien je hormonen in de war zijn. En dat zie je ook terug aan je haren. Sommige vrouwen zullen merken dat ze last krijgen van haaruitval tijdens de zwangerschap. Normaal verlies je zo’n 100 haren per dag, tijdens je zwangerschap kunnen dat er al gauw 200 zijn. Haaruitval kan in elk stadium voorkomen. Zo heb je haaruitval bij prille zwangerschap maar kan is het mogelijk dat het pas later optreedt. Ook komt het voor dat vrouwen pas enkele maanden of zelfs een jaar na de bevalling last krijgen van haaruitval. Voor al deze problemen is er een oplossing. In de meeste gevallen zal de haargroei zichzelf weer herstellen en dikker worden, maar een shampoo als booster gebruiken wordt aangeraden. Hierdoor versnel je het proces en zal je minder lang last hebben van de haaruitval. Voor dunner haar tijdens je zwangerschap zal een anti-haaruitval shampoo wonderen doen. Deze shampoo focust op het bestrijden van dunner wordend haar, waardoor het haar uiteindelijk weer voller wordt.
2. Haaruitval door anticonceptiepil
Naast stress kan haaruitval ook liggen aan de anticonceptiepil. Als je begint met de pil of stopt met de pil, kun je voor een (korte) tijd last hebben van haarverlies. Mocht dit bij jou het geval zijn, dan is het beste om een anticonceptiepil te gebruiken met alleen progestageen. Dit kun je gemakkelijk bij jouw huisarts informeren.
3. Haarverlies door medicatiegebruik
Bij de meeste medicijnen die haaruitval veroorzaken, zal dat in de bijsluiter vermeld staan. Wanneer een medicijn haaruitval kan veroorzaken, gaat het in de meeste gevallen om matig versterkte haaruitval. Bij bijvoorbeeld de anticonceptiepil, verschillende soorten antibiotica, antidepressiva, chemotherapie en bètablokkers voor een hoge bloeddruk is het bekend dat deze voor haarverlies kunnen zorgen. Wanneer je meer last hebt van haaruitval door een bepaald medicijn, kan je je arts vragen een ander medicijn voor te schrijven.
Hoofdmassage
Een massage klinkt bij bijna iedereen als muziek in de oren, maar vaak vergeten we een hoofdmassage bij de salon toch bij te boeken. Wat dit te maken heeft met het krijgen van een volle coupe, schuilt ‘m in de groei. Dikker haar krijg je door haargroei te stimuleren en bevorderen. Volgens verschillende onderzoeken kan een hoofdmassage je haar dikker doen maken. Dit bevordert namelijk de groei en daarmee de haardikte. Mocht de complete massage niet binnen het budget vallen, niet getreurd! Er is namelijk een goed alternatief die je gewoon thuis kan gebruiken, namelijk de Foligain Dermaroller. Deze is speciaal ontworpen om een dikkere, gezondere haargroei te stimuleren door de absorptie van lotions tegen haaruitval te verbeteren. Daarnaast zorgt de dermaroller ervoor dat de hoofdhuid gezond wordt bevorderd wat indirect voor een betere haargroei zorgt. Het grootste voordeel van het gebruiken van een dermaroller is doordat het de dode huid verwijdert en de hoofdhuid verjongt. Hierdoor wordt de juiste omgeving gecreëerd voor een gezonde haargroei. Bovendien stimuleert het de natuurlijke genezingsproces van de huid en stimuleert de aanmaak van collageen, celvernieuwing en algehele verjonging.
De kracht van haar vitamines
Haarvitamines is de ultieme verzorging die je het haar van binnenuit kan bieden. Van binnenuit? Ja, dat lees je goed. Je haar verzorgen doe je namelijk niet alleen met shampoo’s en conditioners. Hiermee houd je je haar zacht en schoon, maar het is belangrijk dat je je haar ook voedt. Doordat je de werkzame stoffen inneemt in plaats van het alleen op je haar aan te brengen, wordt het haar ultiem verzorgd en gaan er geen stoffen verloren door bijvoorbeeld wind of water. Haarvitamines zorgen ervoor dat je alle vitamines binnenkrijgt die het haar nodig heeft om mooi en gezond te blijven. Het haar wordt namelijk vanaf de haarwortel weer sterker en voller. Tegenwoordig zijn er al een aantal haarvitamines op de markt gekomen en is het bij sommige meer of minder de moeite waard. Daardoor is het lastiger om de juiste keuze te maken. Of misschien toch niet..?
OASE Hair Vitamins zijn namelijk revolutionaire, vegan Soft Gums™ die bijdragen aan mooi, lang, gezond en glanzend haar. Deze gummies verkleinen bovendien het risico op haarbreuk. De haarvitamines zitten vol met natuurlijke ingrediënten voor een optimale en duurzame haarverzorging. Deze vegan gummie bevat vitamines A, C, D, E, B6, B12 en verschillende mineralen. Vitamine A zorgt voor een gezonde hoofdhuid waarbij het haar vanaf de wortel intens wordt gevoed, en vitamine B6 gaat haaruitval tegen. Het belangrijkste ingrediënt is biotine. Dit bestanddeel wordt gebruikt om de aanmaak van vetzuren in de hoofdhuid te stimuleren, die nodig zijn om de groei in de hoofdhuid te bevorderen. Je zult merken dat je haar er gezonder en mooier uit gaat zien, en de groei daardoor gestimuleerd wordt.
Net zoals bij alle andere haargroei pillen mag je na 3 maanden de eerste resultaten zien en na 6 maanden moet het echt duidelijk zichtbaar zijn. De wortels worden sterker en je hoofdhuid zal in betere conditie zijn. Hierdoor wordt haaruitval verminderd en zal het haar sneller groeien. Vergeleken met andere merken die gelatine en pectine gebruiken, smaken de Soft Gums™ beter, zien ze er mooier uit en blijven ze niet plakken aan je tanden. De Hair Vitamins zijn volledig vegan en halal. Mocht je nog niet zo bekend zijn met haarvitamines, geen paniek! Deze gummies bevatten in geen geval hormonen en beïnvloeden dus ook nooit de groei van lichaamshaar.
Benieuwd naar de beoogde effecten of wil je gewoonweg een kijkje nemen naar wat OASE Hair Vitamins nog meer te bieden heeft? Neem een kijkje op www.verbeterhaar.nl, de specialist als het gaat om de juiste haarproducten.
Ga jij deze vegan haarvitamine binnenkort uitproberen?