fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kun je de korst van de kaas eigenlijk opeten?

Meestal neem ik geen risico en eet de korst van de kaas niet op. Maar soms kan ik me niet bedwingen. Vooral als ik wijn heb gedronken, de kaas op is en er alleen nog wat restjes liggen die ik normaal weg zou gooien. Ik neem dan het gokje dat ik misschien ziek word, maar dat is gelukkig nog nooit gebeurd na het eten van kaaskorstjes. Ik ging op onderzoek uit om te achterhalen of je de kaaskorst kunt opeten.

In principe is de kaaskorst eetbaar, maar er zijn uitzonderingen las ik op AD.nl. Hieronder zal ik per kaaskorst aangeven of het wel of niet veilig is om de korst te eten. Daarbij wil ik opmerken dat voor zwangere vrouwen wel andere normen gelden, maar dit is sowieso al het geval bij bepaalde kaassoorten.

1. Schimmelkazen. In principe kun je blauwe schimmelkazen altijd helemaal opeten. Voor geitenkaasjes met een ‘witte vachtje’ geldt dat ook, die is namelijk van een ongevaarlijke gist gemaakt.

2. Zachte kaas zoals camembert en brie. De korst van deze kaasjes, die wordt gevormd tijdens het rijpingsproces, hoort bij de kaas, is bepalend voor de smaak en kun je gewoon eten. Is de kaas te hard, gaat hij naar ammoniakgeur ruiken of heeft hij zwarte schimmel, dan is het wel aan te raden om de korst eraf te snijden.

3. Askazen. Eén van mijn favoriete askaasjes op de kaasplank is de Morbier. Ook al ziet de korst van askaasjes er niet zo gezond uit, het tegendeel is waar. We lazen op AD.nl dat sommige apothekers de as verkopen als ‘medicinale kool’, die je bijvoorbeeld van je darmproblemen kan afhelpen. De as-korst zou gifstoffen uit je lichaam kunnen halen.

4. Kazen met een plastic korst. Bekende Nederlandse kazen als Gouda en Edammer hebben een korst van plastic die er voor zorgt dat de kaas niet uitdroogt tijdens het rijpen. Om schimmels te weren is deze vaak behandeld met een antibioticum. Het is niet zo gezond om dit binnen te krijgen en dat geldt natuurlijk ook voor het plastic!

Twijfel je of je de korst kunt eten, overleg dan even met je kaasspecialist!

Bron: AD.nl

Reageer ook