fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kun je daten met de ex van je vriendin?

Laatst deelde Damespraatjes een video met instructies voor vrouwen die een man willen veroveren die nog in een relatie zit. Daar waren heftige reacties op gekomen. Onlangs kreeg ik een dilemma voorgeschoteld over de vraag of je kunt daten met een ex van je vriendin. Stel je komt hem tegen en hij vraagt je mee uit. Doe je dat dan? Goede vraag, waar ik even over na moest denken. In mijn beleving is er namelijk niet één antwoord op mogelijk, maar heeft het met verschillende zaken te maken.

Hechte band?
Het hangt samen met de band die je hebt met die vriendin. Is het een hechte of een oppervlakkige vriendschap? Als jullie gewend zijn om allerlei romantische verhalen met elkaar te delen, wordt het op zijn minst gezegd ongemakkelijk als het nu zou gaan om een man met wie je vriendin zelf ook die ervaringen heeft gehad.

Duur van de relatie
Daarnaast heeft het te maken met de duur en de soort relatie die je vriendin met haar ex had. Is ze met hem getrouwd geweest, heeft ze kinderen met hem of was het een kortere relatie met minder impact in haar leven? Als ze bijvoorbeeld de opvoeding nog samen doet met haar ex, realiseer je dan wat dat gaat betekenen als het daten met die man uitmondt in een vaste relatie.

Hoe en wanneer geëindigd?
Verder speelt natuurlijk mee hoe en wanneer de relatie tussen je vriendin en haar ex is geëindigd. Is het nog vers, dan zal het eerder pijn doen dan dat het al jaren geleden is. Maar soms kan zelfs een breuk van lang geleden nog pijnlijk zijn als die voor haar heel heftig is geweest. Je kunt elkaar ook, als het goed uit is gegaan, weer al het nieuwe geluk in de wereld gunnen. Toch kan dat soms makkelijker als je er niet zelf getuige van hoeft te zijn.

Leuk genoeg?
Hoe fijn het ook kan zijn als een man je mee uit vraagt, het allerbelangrijkste is uiteraard of je hem zelf leuk of aantrekkelijk genoeg vindt om tijd mee te besteden. Soms ben je geneigd om de ander meteen te willen belonen met een ja vanwege het ontvangen compliment. Of je wilt hem niet afwijzen en denkt ‘we zien wel wat het wat wordt. Misschien op zijn minst een gezellige avond’.

Afwegen
Naar mijn mening is die vrijblijvendheid in dit geval wel anders. Je hebt immers af te wegen of je deze man het waard vindt om je vriendschap met je vriendin te laten beïnvloeden. Is deze man voor jou mogelijk de ware, dan zal je er misschien eerder gehoor aan willen geven. In dat geval kun je er ook voor kiezen om aan je vriendin voor te leggen hoe het voor haar zal zijn als jullie een date met elkaar zullen hebben. Er op een gegeven moment achter komen dat het is gebeurd is veelal schadelijker voor de vriendschap dan vooraf een gevoelige vraag te bespreken. Afhankelijk van haar reactie is het dan nog aan jou om te bepalen wat je ermee doet.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Als je het nog niet zo weet met die man, en je vindt je vriendschap belangrijk, dan is het vast makkelijker om gewoon nee te zeggen. Zeker als je je ook kunt afvragen wat haar ex werkelijk wil met een date met jou. Gaat het hem echt om jou of wil hij misschien je vriendin nog dwars zitten? In dat geval zou ik er al helemaal geen aandacht aan besteden. Er komen ongetwijfeld weer meer kansen voorbij.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

Reageer ook