fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kun je bamigroente uit een zak na de houdbaarheidsdatum nog eten?

Zonde vind ik het om eten weg te gooien. Maar meestal neem ik geen enkel risico en houd me aan de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat. Maar soms, heel soms wijk ik daar wel eens van af. Bijvoorbeeld als een product er nog zo lekker vers uit ziet. Bijvoorbeeld bij voorgesneden bamigroente in een zak. Kun je dat dan nog wel of niet veilig eten?

Als ik twijfel over iets dat met mijn eten te maken heeft check ik het meestal op de website van het Voedingscentrum. Volgens hen zijn voorgesneden groenten te gebruiken tot de houdbaarheidsdatum en daar niet meer. Is de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.

Lees ook: Zo krijg je voorgebakken aardappelschijfjes wel krokant

Datum staat er niet voor niets op

Op de meeste zakjes met voorgesneden groenten (bijvoorbeeld bamigroente)  staat een ‘te gebruiken tot’ datum (TGT). Deze datum staat er niet voor niks op: het is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken, mits de verpakking nog dicht is.

Bacteriën en ziekmakers zie je niet 

Al binnen 24 uur na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de voorgesneden groenten zitten. Je ziet, ruikt of proeft er niets van, maar je kunt er wel ziek van worden. Denk er aan dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt. Ingevroren kun je de groente wel een jaar bewaren.

Verpakt onder beschermende atmosfeer

Bij sommige zakjes voorgesneden groenten is de lucht in de verpakking vervangen door een aangepast luchtmengsel, bijvoorbeeld een mengsel zonder zuurstof. Hierdoor is de groente langer houdbaar. Deze verpakkingsgassen (die via E-nummers worden aangeduid E938 t/m E949) zijn veilig en goedgekeurd door de Europese Unie. Als een verpakking bol staat door die gassen betekent dit niet dat de groente niet meer goed is. Heel belangrijk is de datum op de verpakking aldus het Voedingscentrum.

Wat doe jij met bamigroente?

Eet jij wel eens producten die over de datum zijn? En doe je dat bijvoorbeeld ook met voorgesneden groentes, zoals bamigroente? Natuurlijk zijn we benieuwd naar jouw ervaringen. Leuk als je dit met ons deelt via de comments onder dit artikel!

 

Reageer ook