fb
Damespraatjes Damespraatjes

Komt een vriendin terug uit Cuba..

Onlangs kwam een vriendin terug uit Cuba. Ze had een prachtige rondreis van drie weken gemaakt en was laaiend enthousiast over het land. De cultuur, de authenticiteit, de overheerlijke mojito’s; ze vond het allemaal fantastisch. Ook vertelde ze dat ze er bewust voor had gekozen om juist nu naar Cuba te gaan. Doordat er in december van het afgelopen jaar een einde is gekomen aan het handelsembargo tussen Cuba en de VS, was ze bang dat Cuba snel haar authentieke charme zou verliezen. En met haar velen, zo las ik later in het Algemeen Dagblad.

Foto’s van een Cubaanse vrouw met sigaar

Mijn vriendin liet me foto’s zien van haar reis en ik voelde enige vorm van jaloezie opkomen. We stopten even bij een portret van een typisch Cubaanse vrouw met een sigaar in de mond. Wat zag die vrouw er toch krachtig uit! Ik vroeg mijn vriendin of ze zelf ook een Cubaanse sigaar had geprobeerd. “Nee, helaas niet. Eigenlijk wilde ik dat wel, maar ik had het gepland voor de laatste dag en dat was niet erg handig. De sigarenhandel waar ik goede verhalen over had gehoord, was gesloten en het was al te laat om nog op zoek te gaan naar een andere”, luidde het antwoord. Ik zag aan haar gezicht dat ze echt teleurgesteld was en stelde zonder twijfelen voor om samen in Nederland alsnog een Cubaanse sigaar te roken. Help, wat had ik nu weer gezegd?!

Het roken van de sigaar

Daar zaten we dan, met zijn tweeën in een klein, bruin cafeetje in Amsterdam. Beide zijn we geen echte rokers. Zelf heb ik in het verleden weleens een sigaret opgestoken op een feestje, maar daar ben ik niet bepaald trots op. Ik ben dan ook absoluut niet van plan om te beginnen met roken, maar een sigaar leek me toch wel een bijzondere ervaring. Vooraf zochten we op het internet naar informatie over Cubaanse sigaren voor beginners. We besloten voor een Romeo y Julieta sigaar te gaan en bestelden deze ietwat stuntelig in het kleine sigarencafeetje. We staken tegelijkertijd onze sigaar aan en begonnen giechelend met het nemen van een paar trekjes. Trek je te hard, dan wordt de sigaar te heet en verliest hij zijn smaak. Maar je moet ook weer niet te zacht trekken. Balans is dus het sleutelwoord, maar dat bleek behoorlijk lastig te zijn. Ik vond het roken van de sigaar erg bijzonder, maar denk dat je het vaker moet doen om de smaak echt te pakken te krijgen. Wel ben ik weer een hele ervaring rijker en voelde ik mij even als de Cubaanse vrouw van de foto’s!

Reageer ook