fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kolfruimtes slecht geregeld op kantoor: wat zijn de meestgebruikte alternatieve plekken?

Tijdens mijn zwangerschap nam ik me voor mijn kindje borstvoeding te geven. Gezien mijn geringe kennis van borstvoeding, besloot ik hier in Amsterdam een cursus te volgen. Samen met Ward fietsen we er naartoe, in de hoop er heel wat wijzer van te worden. Het bleek één grote tegenvaller. De ruimte was meer dan 30 graden (niet echt prettig voor zwangere vrouwen), de cursusleidster gaf onjuiste informatie (dat je onvruchtbaar zou zijn wanneer je borstvoeding geeft en dus geen voorbehoedsmiddelen hoeft te gebruiken) en er waren niet genoeg stoelen voor alle deelneemsters. 

Ondanks de slechte cursus-ervaring wilde ik toch borstvoeding geven. Het is de beste voeding voor je kindje en het leek mij prachtig om te doen. Helaas liep het toch wat anders… Mijn melkproductie was erg laag en ik ben uiteindelijk overgestapt op flesvoeding. Gelukkig doet ze het goed met deze voeding, maar jammer vind ik het wel. Hoewel ik baal van het niet geven van borstvoeding, zie ik ook wel een voordeel: ik hoef niet te kolven op kantoor. Wij hebben de leukste werkplek op aarde, maar een kolfruimte is er niet… En ons kantoor is niet de enige waarbij dat niet goed geregeld is.

Recht op te kolven

Na je zwangerschapsverlof heb je in Nederland het recht om je moedermelk af te kolven of je kind op het werk te voeden gedurende de eerste 9 maanden na de geboorte. Een werkgever moet dat te faciliteren. Door te zorgen voor een ruimte die rustig is, dicht kan en waar niemand naar binnen kan kijken. Er moet een stopcontact zijn, bij voorkeur stromend water, een comfortabele stoel of bank, het moet er behaaglijk zijn en tochtvrij. Dit alles om borstvoeding, de meest gezonde voeding voor een baby, te stimuleren. En: lukt dat op de werkvloer? Nee, zo blijkt uit onderzoek van Ouders van Nu onder ruim 1200 vrouwen.

Waar kan ik kolven?

78% van de ondervraagden heeft gekolfd op kantoor. 67% deed dat niet in een ruimte die voldoet aan de wettelijke eisen, omdat deze ruimte niet aanwezig was. Slechts 33% had wel beschikking over een kolfplek die voldeed aan de eisen zoals die in de wet zijn opgenomen. De kwaliteit van deze aangeboden kolfruimtes is redelijk, ze worden gemiddeld gewaardeerd met een 6,8.

De zorgsector scoort slecht

De ruimtes die, bij gebrek aan een kolfruimte, als alternatief worden aangeboden krijgen een waardering van 5,3. Vooral in de zorg, horeca en onderwijs blijkt het lastig om op vaste tijden en plekken te kolven en zoeken werknemers vaak iedere dag opnieuw naar een leegstaand kantoortje of vergaderruimte.

Top 5 alternatieve kolfplekken

1.Leegstaand kantoor of vergaderruimte
2. De serverkast of kopieerhok
3. Opslaghok of archiefruimte
4. Eigen werkplek
5. (Invaliden)toilet

Ook ‘in de auto’ komt regelmatig voorbij. Hilde Tholen, hoofdredacteur Ouders van Nu: ‘Er worden allerlei maatregelen genomen om borstvoeding te stimuleren. En ook een eerlijkere verdeling tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt staat al jaren op de politieke agenda. Het feit dat bij veel werkgevers een kolfruimte ontbreekt draagt niet bij aan deze twee doelen en de cijfers zijn daarom dan ook best verontrustend.’ Overigens zijn Nederlandse vrouwen geen opgevers. 50% kolfde, ondanks de slechte voorzieningen toch langer dan 6 maanden, slechts 0,5% stopte binnen een maand.

Deze cijfers en een fotoserie over kolven op de werkvloer gemaakt door Floor Fortunati staan in Ouders van Nu die vanaf vandaag in de winkel ligt. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook