fb

Maja: ‘Mijn kinderen vinden Moederdag onzin’

De tweede zondag in mei is voor Maja elk jaar een bijzondere dag. “Ja, dan is het Moederdag, een heerlijke dag om je even te laten verwennen, toch?” De kinderen van Maja denken daarover heel anders en laten niets horen. “Zouden ze me nog wel waarderen?”

Zelf is Maja een enorme fan van Moederdag. “Ik vind het een bijzondere dag. Helaas is mijn eigen moeder vijf jaar geleden overleden en ik mis haar nog steeds, maar op Moederdag helemaal. Steevast ging ik op de tweede zondag van mei bij haar langs met een grote bos bloemen en haar favoriete geurtje. Daar dacht ik niet eens over na, dat deed ik gewoon. Ik heb mijn moeder altijd gewaardeerd, ze zorgde goed voor mijn zussen en mij en was een heel lieve vrouw. Ik vind dat je daar best één keer in het jaar bij stil mag staan toch? Kleine moeite en mijn moeder vond het altijd zo gezellig als ik langskwam met cadeautjes en taart. Ik ben blij dat ik het heb gedaan, want je hebt maar één moeder en je weet pas wat je mist als ze er niet meer is.”

Het was altijd zo gezellig

Haar eigen zoon en dochter denken heel anders over Moederdag. Vinden het maar een commercieel gedoe waaraan zij niet willen meedoen. Dat raakt Maja. “Vroeger kreeg ik van Sas en Jeroen aandoenlijke cadeautjes die ik nog steeds heb bewaard. Op school knutselden ze de liefste cadeautjes in elkaar: een bloemenvaasje van klei, een foto in een zelfgemaakt en versierd fotolijstje, dat soort dingen. Mijn man Jacob ging de dag voor Moederdag met ze de stad in en dan kochten ze van hun eigen zakgeld een leuke verrassing. Ik vond dat ontroerend en het maakte me blij als ze met een zelfgemaakt ontbijtje de trap opslopen en mij wakker maakten. Het was elk jaar een feestje en supergezellig.”

Ik had wel op ze gerekend

Na het ontbijt was het die dag Mama’s grote Verwendag, en deden de kinderen van Maja alles voor haar. “Niet dat dat nodig was hoor, maar ik genoot er van. Vond het zo lief als ze macaroni voor me kookten omdat dat het enige gerecht was dat ze konden maken. Te lief toch!” Maar tijden veranderen en kinderen worden groot. Saskia en Jeroen wonen allebei in Amsterdam waar ze studeren. “Vorig jaar was het voor het eerst dat ze op Moederdag niets lieten horen. Ik had er eerlijk gezegd wel een beetje op gerekend dat ze zouden langskomen, maar niet dus. Aan het eind van de dag, toen het echt zeker was dat ze niet meer zouden komen, was ik oprecht verdrietig. Voelde me naar en had het zo leuk gevonden als ze iets hadden laten horen.”

Je weet toch dat we van je houden?

In de week na Moederdag, begint Maja voorzichtig over hun afwezigheid op Moederdag. “Ze antwoordden allebei: ‘Mam, Moederdag is zo’n onzin. Je weet toch dat we van je houden?’ Ja, tuurlijk weet ik dat, maar het is toch goed om dat ook ’s hardop te zeggen? Ik doe nog steeds de was voor ze en als ze hier langskomen geef ik ze diepvriesbakjes vol lekker zelf gekookt eten mee. Vind ik helemaal geen moeite hoor, begrijp me niet verkeerd, maar toch.” Maja gaat op Moederdag altijd wel braaf mee naar de moeder van Jacob en zit dan op hete kolen omdat ze op tijd thuis wil zijn voor haar eigen kinderen.

Ze willen gewoon uitbrakken

“Maar dat hoeft kennelijk niet meer. Ze zeggen dan wel dat ze het een soort marketing truc van de winkels vinden, maar volgens mij hebben ze gewoon geen zin om helemaal met de trein naar Doetinchem te komen. Ik denk dat dat komt omdat ze op zaterdag gaan stappen en de zondag dan nodig hebben om uit te brakken. Ze voelen dan geen enkele behoefte om naar mij te komen.”

Joh, maak je niet zo druk

Haar man Jacob vindt dat Maja zich niet zo druk moet maken. “Jacob denkt dat ze wel weer bijtrekken en dat er heus wel een moment komt dat ze Moederdag gaan waarderen. Maar weet je wat het is? Ik vraag me af of ze mij wel waarderen. Het lijkt erop dat ik er niet meer zo toe doe in hun leven en dat maakt me onzeker. Ik heb altijd alles voor ze overgehad. Is het dan zo’n opgave om op Moederdag even een bakkie bij me te komen doen?”

Wat is jouw mening over Moederdag? Een commercieel gedoe of juist de dag om je moeder in het zonnetje te zetten? Snap je dat Maja onzeker wordt van de afwezigheid van haar kinderen op de 14e mei? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door RDNE Stock project via Pexels

Onze Moederdag top 5 van 2023 is bekend!

moederdag tips 2023

Wij verzamelden ook dit jaar weer vijf originele en leuke cadeautips voor Moederdag! Tips voor de moeder die graag kookt, leest, goed voor zichzelf zorgt en iets leuks met jou wil doen! Kijk je mee? Verder lezen 

 

 

 

2 reacties

Joris -

Ik vind dat je overdrijft. Ze waarderen je heus, anders zouden ze überhaupt niet zo nu en dan met de trein van Amsterdam naar f*cking Doetinchem reizen. Alleen doen ze dat dus op andere dagen.

Rieneke -

Ditxartikel heb ik hier vorig jaar ook gelezen of was dat ergens anders?

Reageer ook