fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kinderen in het ritme krijgen na de vakantie? Vijf tips!

Nog een weekje vrij en dan is bij ons de zomervakantie afgelopen. Zes lange, lome weken hebben we achter de rug. Twee ervan brachten we door op een camping, de andere vier thuis. Leven met de waan van de dag. Geen stress ’s ochtends. Geen broodtrommels die gevuld moeten worden. Geen kinderen die niet vooruit zijn te branden. Geen race tegen de klok. Die vakantieochtend ga ik straks het meest missen.

Zeker op mooie zomerse dagen, waarvan we er dit jaar iets minder hebben gehad, gaan mijn mannen laat naar bed. De een slaapt de volgende dag dan uit, de andere heeft een biologisch klokje dat om zeven uur afgaat, ongeacht hoe laat hij is gaan slapen. Dat hij dan nog niet helemaal wakker is, of ergens op de dag instort, maakt het niet. Het is tenslotte vakantie.

Lees ook: 3 tips om jouw uitgaven na de zomervakantie weer in control te krijgen

Maar over een week is het dus klaar en moeten we weer met z’n vieren aan de bak. Om ervoor te zorgen dat dat een beetje soepel en gezellig gaat, heb ik wat tips en adviezen verzameld. Die ik graag deel omdat ik ervan overtuigd ben dat het in andere gezinnen net zo wennen is om weer in het ritme te komen als bij ons.

  1. Begin in de laatste week van de vakantie de bedtijd weer een beetje terug te draaien. Gingen je kinderen tijdens de vakantie om half tien naar bed, breng ze dan steeds een beetje eerder naar bed. En als ze dan nog niet kunnen slapen, dan helpt even lezen misschien.
  2. Sluit de vakantie af. Maak van de laatste dag een gezellige. Doe wat leuks met het gezin, bak een stapel pannenkoeken voor het avondeten, ga het bos in met een picknickmand of bezoek een zwembad met zijn allen. Maak er een spetterende laatste dag van en praat nog gezellig na over de vakantie.
  3. Het is niet handig om de eerste schoolweek helemaal vol te plannen met speelafspraken. Laat kinderen rustig in het ritme komen. Zo’n eerste week is enorm vermoeiend omdat ze weer van alles moeten.
  4. Sta de eerste schooldag eerder op dan normaal zodat je rustig kunt opstarten en de kinderen kunt helpen schoolklaar te maken.
  5. Leg de avond ervoor vast kleding klaar en smeer het brood. Dat scheelt veel tijd.

En na die eerste week gaat alles weer als een geoliede machine. Wedden?

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook