fb

De dappere strijd van Kim Moelands tegen de Taaislijmziekte

Als je te horen krijgt dat je Cystic Fibrosis (taaislijmziekte), een ernstige, erfelijke, chronische aandoening hebt, dan zijn de vooruitzichten over het algemeen niet best. Veel patiënten met deze aandoening weten dat ze niet ouder dan een jaar of 35 worden. Kim Moelands heeft Cystic Fibrosis en heeft een paar jaar geleden een dubbele longtransplantatie ondergaan. Ze heeft twee boeken, Ademloos en Grenzeloos, over haar ziekte geschreven. Kim schrijft ook thrillers. Weerloos verscheen al eerder en in november 2012 verscheen haar nieuwste boek Verdieping X.

Ademloos

Ademloos, het eerste boek van Kim Moelands over Taaislijmziekte, is het verhaal van grote liefde, van menselijke moed, doorzettingsvermogen en veel verdriet. Kim vertelt heel indringend hoe ze haar geliefde Ron verliest aan de ongeneeslijke ziekte Cystic Fibrosis, waaraan ze zelf ook lijdt. Ademloos is ook het verhaal van levenslust en humor, de twee ‘wapens’ waarmee Kim haar intense verdriet probeert in te dammen, terwijl ze zelf steeds zieker wordt. Gelukkig is er Balou, die malle hond uit Bosnië, die met haar eigen trauma’s worstelt maar Kim haar onvoorwaardelijke liefde schenkt. Samen gaan ze ervoor…

Het  boek beneemt je letter de adem en zeker als je er gevoelig voor bent zal er een traantje vloeien ….. Je wordt ook aan het denken gezet over het doneren van organen.

Het is bewonderenswaardig hoe Kim Moelands het voor elkaar heeft gekregen, ondanks de strijd die ze voor Ron en ook voor haar eigen gezondheid streed, zo’n aangrijpend verhaal op papier te zetten. Ze neemt je mee in de strijd tegen Cystic Fibrosis die werkelijk alles in haar leven bepaalt, maar ook naar de mooie liefdevolle en grappige momenten waardoor je zomaar spontaan met een glimlach op je gezicht zit te lezen. Een ontzettend mooi en relativerend boek!

Bestel dit boek voor € 5 op Bol.com

Bekijk hieronder het aangrijpende en zeer informatieve interview dat Kim destijds gaf bij Pauw en Witteman vlak na het verschijnen van haar boek Ademloos.

Grenzeloos, haar tweede boek over Cystic Fibrosis

‘Ik ben letterlijk op sterven na dood. Ik kan niet ademen. Als een pop lig ik in een ziekenhuisbed. Slangen in mijn lijf. Wachtend. Op dat verlossende bericht. Dat er donorlongen voor me zijn die me een tweede kans op leven geven.’ Ze geloofde er niet in, maar vier jaar na het overlijden van haar geliefde Ron vindt Kim een nieuwe liefde. Jan weet haar zo diep te raken dat ze alsnog besluit het onzekere traject voor een dubbele longtransplantatie in te gaan. Haar enige kans in het gevecht tegen de dodelijke taaislijmziekte. Haar gezondheid holt achteruit terwijl haar wil om te leven groeit. Lopen gaat nauwelijks meer, zonder zuurstofslang kan ze niet leven en ze krijgt de ene klaplong na de andere. En altijd is daar Jan, die Kim omringt met zijn liefde, optimisme en oplettendheid. Hij is tijdens de langdurige ziekenhuisopnames dag en nacht bij haar en gaat de strijd aan met ego’s en miscommunicatie. Uiteindelijk komt Kim op de ‘internationale hoog urgentielijst’ en zijn er net op tijd donorlongen. Maar hoe ziet het leven er na een transplantatie uit?

In Grenzeloos weet Kim Moelands haar kracht, pijn, wanhoop, hoop, liefde voor Jan en angsten bijna beangstigend goed te verwoorden. Zelfs na het lezen van haar vorige boek, Ademloos, grijpt dit boek je enorm aan. Als lezer kruip je in de huid van Kim waardoor je na het stuk over de geslaagde longtransplantatie weer opgelucht adem durft te halen. Geen boek waar je verdrietig van wordt. Integendeel, het geeft juist een gevoel van kracht tijdens het lezen.

Bestel dit boek bij Bol.com

Aanmelden Donorregister

In het Donorregister kun je vastleggen of je je organen na je overlijden wel of niet beschikbaar stelt voor transplantatie. Je kunt er ook voor kiezen je nabestaanden of één specifieke persoon te laten beslissen na je overlijden. Je kunt je beslissing vastleggen met het donorformulier.

http://www.donorregister.nl/

Foto Kim Moelands: Keke Keukelaar

Artikel: Charlotte Koopman en Sandra Blikslager

 

1 reactie

Reageer ook