fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kim: “Mijn man geeft mij de schuld van de slechte cijfers van onze zoon”

Kim en haar man Henrik hebben een zeer traditionele rolverdeling thuis. “Wij doen het net zo als onze ouders. Henrik vertrekt elke ochtend vroeg naar zijn werk en ik blijf thuis om voor de kinderen en het huishouden te zorgen. Jarenlang heb ik dat vol liefde en toewijding gedaan, zonder er iets voor terug te verwachten. Maar nu Henrik mij de schuld van de slechte cijfers van onze zoon Philip geeft, begin ik te twijfelen aan onze verdeling. Was dit wel zo’n slim plan…?”

Geen liefde op het eerste gezicht

Liefde op het eerste gezicht was het niet tussen Kim en Henrik. “Ik was net klaar met mijn studie rechten en ging aan de slag bij het advocatenkantoor waar Henrik al vijf jaar werkte. Hij mocht mij wegwijs maken en begeleiden. In het begin vond ik hem een arrogante kwal, maar tijdens een van de vele avonden overwerken sloeg toch de vonk over. We kregen een relatie, gingen samenwonen, stapten in het huwelijksbootje en kregen onze eerste zoon.”

Thuis

Waar veel vrouwelijke collega’s na het krijgen van kinderen gewoon doorwerken, besluiten Kim en Henrik dat zij het anders gaan doen. “Wij zijn allebei opgegroeid in een gezin waarbij de moeder thuis was en vonden dit heel prettig. Ik kon altijd bij mijn moeder terecht en ik heb die jaren thuis als heel veilig en warm ervaren. Bij Henrik was dit net zo en dus was het zo klaar als een klontje: we wilden één ouder thuis voor de kinderen. De vraag was alleen: Henrik of ik?”

Geen makkelijke beslissing

Na een jarenlange studie en slopende uren op kantoor, wil Kim haar werk niet zomaar opgeven. “Vroeger was het de vrouw die thuis bleef, waarom nu niet de man? Henrik en ik hebben daarom alle voors en tegens tegen elkaar afgewogen. ‘Ik verdien meer en ben verder in mijn carriere. Is het niet logisch, ook financieel, als ik blijf werken?’, zei hij. Ik heb er toen mee ingestemd dat ik de thuisblijfouder zou worden. Dat was geen makkelijke beslissing. Het voelde als falen en opgeven…”

Nooit verveeld

Wanneer eerst Philip en twee jaar later Ewoud worden geboren, verdwijnt het gevoel van falen als sneeuw voor de zon. “Ik vond het moederen heerlijk! Elke dag plande ik gezellige activiteiten, ging heel wat dagjes naar het strand en de dierentuin en vond deze tijd met de kinderen zo waardevol. Ook toen ze allebei naar de basisschool gingen, zat ik niet stil. Ik meldde me aan als klassenmoeder, luizenmoeder, voorleesmoeder en ging aan de slag in het schoolbestuur. Later kwamen hier het geven van de hockeytrainingen en vrijwilligerswerk op de club nog bij. Ik heb me al die jaren nooit verveeld.”

Ach, boeie

Op de school doen Philip en Ewoud het erg goed. “Ewoud zit in groep zeven en Philip gaat sinds dit schooljaar naar de eerste van het gymnasium. Het is een slimme jongen, maar momenteel is de motivatie ver te zoeken. Hij heeft geen zin om te leren en is geregeld aan het spijbelen. Zijn mentor belde ons voor de meivakantie om te vertellen dat Philip op deze manier niet op het gymnasium kan blijven en volgend jaar dus naar een andere school moet. Daar zijn Henrik en ik heel erg van geschrokken, maar Philip leek het niks uit te maken. ‘Ach boeie, na het atheneum kan ik toch nog steeds naar de uni’, was zijn reactie.”

Verschillen van mening

Kim is het deels met haar zoon eens. “Het atheneum is ook hartstikke knap! Als hij daar beter op zijn plek is en meer plezier krijgt in school, moeten we wat mij betreft daar op inzetten. Henrik is het daar helemaal niet mee eens. ‘Als die jongen ook maar één uur per dag aan zijn huiswerk zou zitten, haalt hij het jaar met twee vingers in zijn neus’, is zijn mening. Dat geloof ik ook, alleen vind ik dat deze motivatie uit hem zelf moet komen. En daar verschillen mijn man en ik behoorlijk in van mening…”

Gebrek aan begeleiding

Henrik vindt dat Kim elke middag met Henrik aan zijn huiswerk moet. “Jij bent thuis met de kinderen, dus jij moet ze begeleiden. Dat Philip slechte cijfers heeft komt door jouw gebrek aan begeleiding. Stop lekker met al dat vrijwilligerswerk op de hockeyclub en zet je eens wat meer in voor de schoolresultaten van je zoon. Je bent niet gestopt met werken om vrijwilligerswerk te doen”, zegt Henrik. “Dat vind ik heel moeilijk om te horen en ik ben het niet met hem eens. Philip is 12 jaar oud en moet leren dat als hij iets wil, hij er zélf voor moet gaan. Als hij dat niet doet, dan gaat hij naar het atheneum. En volgens mij is daar nog niemand slechter van geworden.”

Afbeelding: Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

9 reacties

Peer -

Dat kind is zwaar minderjarig. Natuurlijk is het nauwelijks de erantwoordelijkheid van dat kind of het zijn huiswerk maakt. En deze moeder werkt niet eens, dus kan ze alsjeblieft wat energie steken in de toekomst van haar spruit?

En wat betreft het repareren van een auto. Drie YouTube filmpjes en je bent er als weldenkend mens. Dat geldt helaas niet voor beroepen die hoger opgeleiden beoefenen.

René -

Het is niet jouw verantwoordelijkheid dat je kind zijn huiswerk doet, dat is zijn eigen verantwoordelijkheid.

En wat een onzin over hoog of laag opgeleid in de reacties, over advocaten die een band kunnen wisselen maar automonteurs die geen pleidooi in de rechtbank kunnen houden.

Laat die advocaten dan ook gelijk even kleppen stellen en krukaslagers vervangen en oh ja, ook de vacuumpomp van de rembekrachtiger even vervangen, want als ze een band kunnen wisselen kunnen ze dat vast ook wel. Dat zijn toch onzin opmerkingen waarmee je die advocaat weer hoger neerzet dan een automonteur terwijl die advocaat waarschijnlijk zal moeten lopen zonder al die technisch geschoolde mensen.

Peer -

Ik ken heel veel advocaten die een band kunnen verwisselen en maar heel weinig automonteurs die een fatsoenlijk pleidooi kunnen houden in een rechtbank. Elk mens is even waardevol maar je kunt weldegelijk spreken van hoger en lager opgeleid, hoe nuttig ‘praktisch geschoolden’ ook mogen zijn.

Anna -

Persoonlijk vraag ik me altijd af waarom kinderen een “ hoge “ opleiding moeten hebben.
Dan lees ik in nieuwsberichten b.v. : deze school scoort erg goed. 80% van de kinderen heeft een HAVO / VWO advies gekregen.
Zijn kinderen met een MBO advies dan minder waard ?
Wel leuk al die hoog opgeleide mensen maar je hebt er weinig aan als je auto stuk is en een automonteur nodig

Peer -

De vader heeft volkomen gelijk. De tijd van spelen is voorbij. Hup! Van je luie ongetwijfeld inmiddels al veels te gezette reet af en aan de slag met dat kind. Atheneum is niet de laagste trede, daarna komt namelijk ook nog eens de Havo!

Petra van Dorp -

Lekker stom om je werk (inkomen en onafhankelijkheid) volledig op te geven. Had toch een parttime baan gezocht en je man ook, die zich trouwens als een tiran heeft ontwikkeld. Totaal geen kaas gegeten van een puber en denkt ‘mijn wil is wet’, en als kers op de taart zijn eigen vrouw (overal?) de schuld van geven. Lekker huwelijk. Schakel voor je zoon huiswerkbegeleiding en hulp van zijn mentor in, en als hij het dan nog niet inziet, mag hij zelf met de gebakken peren zitten. En pa mag ook wel eens een handje meehelpen in de opvoeding… oh nee, hij is de kostwinner en is dus De Baas thuis. Echt, wie voor deze achterlijke constructie anno 2024 kiest, is niet goed bij zijn/haar hoofd.

Jelle -

Zo lekker kortzichtig van man lief!
Puber dwingen werkt averechts. Als zoon niet wil of niet leuk vind dan kan je van alles proberen wat geen zin heeft, slaat hij ook niet op dan. Je kan wel inspelen op wat hij wil en waar hij wel gelukkig van wordt. En de vrouw de schuld ervan geven die er heel anders over denkt. Dus zoon en vrouw “Moeten” omdat vader lief het wil.

Joris -

Het meest logisch was geweest als zowel vader als moeder parttime zouden gaan werken. Dan had je de voordelen van zijn hogere salaris, had vader óók een rol in de opvoeding én had moeder nog een carrière gehad voor als de kinderen wat ouder zijn en moeder weer wat met haar studie wilde gaan doen.

Overigens snap ik niet dat als hij met de pet naar het gymnasium gooit het atheneum wèl zou lukken. Afzakken naar havo of vmbo ligt voor de hand. Dan is ‘de uni’ nog héél ver weg.

Fiene -

Ik geef je groot gelijk! Hij moet het zelf willen. Je hebt niets aan je zoon die chagrijnig voor je zit, niet oplet en zijn huiswerk niet wilt maken. Maar goed hij moet wel weten als hij er helemaal niets aan doet dat de tweede school ook wel moeilijk gaat worden (als het nu al moeilijk is) en een uurtje begeleiding daar hoef je toch niet je hele dagschema voor om te gooien?

Reageer ook