Kerststress, ofwel hoe tussen alle drukte door nog iets lekkers te maken!

quiche-nanette.jpg
De komende periode zijn we allemaal druk! Laatste loodjes op het werk, op school of gewoon thuis. Met de kerstdagen in het vooruitzicht, de kado’s die nog gekocht moeten of het kerstdiner wat bedacht moet worden, het levert een hoop stress op.

Daarom nu een tweetal recepten die gewoon makkelijk zijn, erg lekker en samen met een soepje vooraf of een salade ook nog een prima maaltijd vormen.

De hartige taart!

Met hartige taart, of quiche kun je eindeloos varieren. Dus laat je zeker niet beperken door de receptuur, maar voeg toe of laat weg!

Het deeg voor de bodem laat zich moeiteloos vooraf maken, zelfs het voorbakken kun je al doen!
De basis is een bodem van patee sablee. Kortom korstdeeg.
Voor een ronde vorm van 24 cm doorsnee heb je het volgende nodig.

Het korstdeeg

200 gram bloem
100 gram koude boter, in blokjes
snuf zout
1 ei, losgeklopt met 2 eetlepels water.

Meng de bloem met de koude boter en het zout tot je een mengsel krijgt dat op grof zand lijkt. Dit kan met de hand, of in een keukenmachine met deeghaken/vlinder.

Meng er vervolgens het losgeklopte ei erdoor en kneed het snel tot een soepel deeg. Leg dit minstens een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180C.

Vet de vorm in en bestuif met bloem, rol het gekoelde deeg uit en bekleed de vorm hiermee en dek af met een laag bakpapier en vul dit met bonen, rijst, gedroogde erwten of bakknikkers (blindbakvuling).

Bak dit 15 minuten in de oven, en verwijder vervolgens het bakpapier en de blindbakvulling.

Laat de bodem nog vijf minuutjes bakken.
Terwijl de bodem voorbakt kun je de vulling maken.

 

Ingredienten voor de quiche Lorraine

1 pakje gerookte spekblokjes
250 ml slagroom, of creme fraiche
3 eieren
zout en peper naar smaak
250 gram geraspte kaas naar keuze : oude kaas, emmenthaler, gruyere, of een mengsel hiervan

 
Bak de spekblokjes licht uit. Stooi ze op de voorgebakken bodem. Klop de eieren samen met de room los en breng dit op smaak met zout en peper. Doe de helft van de kaas hierbij en giet dit mengsel over de spekblokjes. Strooi de rest van de kaas hierover en bak de taart 25 minuten in de oven! Eet de taart zoals je wilt, warm, lauwwarm of koud!

 
Ingredienten voor de spinazietaart

1 pak jong bladspinazie (diepvries)
50 gram pijnboompitten, licht geroosterd
3 eieren
125 ml creme fraiche
1 teemtje knoflook, geperst
150 gram feta of geitenkaas
zout en peper naar smaak
Halloumi of Talleggio (kaas)

Ontdooi de diepvriesspinazie, en druk het overtollige vocht eruit. Meng dit met alle overige ingredienten op de halloumikaas na.

Spreid dit mengsel uit over de voorgebakken bodem en bedek de bovenkant met dunne plakjes Halloumi of  Talleggio. Bak de taart 25 minuten in de oven.

Deze taart vind ik persoonlijk warm het lekkerst!

Samen met een groene salade is een hartige taart een prima snelle maaltijd

Succes de komende weken! Ditmaal een hartige kookgroet,

Nanette

 

Reageer ook