Katinka wil niet op haar kleinkinderen passen: “Ik wil me daar niet door laten beperken”

Toen we mijn ouders en schoonouders vertelden dat Ward en ik in verwachting waren, was het eerste wat ze allemaal zeiden: “mogen wij dan oppassen?” Hier waren wij natuurlijk super blij mee. Het is fijn dat we op deze manier geen betaalde opvang hoeven te regelen op die dagen, maar wij vinden het vooral leuk dat Sophia en Helena een goede band met hun opa’s en oma’s hebben. Wel hebben we één afspraak met onze ouders: als ze een keer niet kunnen of wat anders willen doen, dan moet hier altijd de ruimte voor zijn. Het moet voortkomen uit wederzijds plezier en niet als een verplichting aanvoelen. Dit werkt nu al jaren heel erg goed en we zijn onze ouders heel erg dankbaar.

Niet oppassen

Wij hebben dus enorm veel geluk met onze behulpzame ouders. Maar niet elke opa of oma wil op de kleinkinderen passen. Zo ook Katinka, die moeder van drie kinderen en  oma van vier kleinkinderen is. “Ik ben een van de weinige oma’s uit mijn vriendinnengroep die niet op haar kleinkinderen past en daar heb ik hele goede redenen voor.”

Teleurgesteld

Toen Katinka’s oudste dochter voor het eerst zwanger was, werd ze gevraagd om op een vaste dag op te komen passen. “Ik heb hier toen over nagedacht, de voors en tegens tegen elkaar afgewogen en mijn dochter laten weten dat ik het niet wil doen.” Katinka’s dochter was erg teleurgesteld toen haar moeder vertelde niet één dag per week bij hun te komen oppassen. “Ze had verwacht dat ik het gewoon zou doen.”

Spontaan weg

Ook wanneer Katinka’s tweede, derde en vierde kleinkind worden geboren, houdt ze voet bij stuk en gaat niet oppassen. “De reden? Heel simpel: ik heb jaren hard gewerkt en een leven vol verplichtingen gehad. Ik ben eindelijk met pensioen en wil mijn tijd lekker indelen zoals ik zelf wil. Spontaan met vriendinnen een borrel gaan drinken bijvoorbeeld. Ook speel ik elke vrijdagmiddag bingo en vind ik het heerlijk om vriendinnen in het buitenland te bezoeken. Mijn beste vriendin zit elke winter een paar maanden met haar man in Portugal. Ik ga daar ieder jaar een paar weken naartoe. Als ik zou moeten oppassen, zou dat niet meer allemaal zomaar kunnen.”

Logeren

Katinka’s zoon en dochter begrijpen het, maar vinden het jammer. “Om zich heen zien ze veel ouders die alles voor hun kinderen en kleinkinderen doen. Maar ik weet ook hoe veel sommigen er voor moeten laten. Daar is je oude dag toch niet voor? Ik wil me niet door al die vaste oppasmomenten laten beperken.” Toch is het niet zo dat Katinka helemaal nooit oppast. “Ik heb elke maand wel kleinkinderen die blijven logeren. Hartstikke gezellig! Dan liggen ze op luchtbedden in de woonkamer, soms zelfs met z’n vieren tegelijk. Vaak bakken we dan pannenkoeken. Het is altijd één groot feest. Voor mij is het gewoon veel leuker zo: niets moet!”

Meepraten over dit verhaal? Dat kan in de comments onder dit artikel. 

Lees ook: Hoeveel koppen gemberthee mag je maximaal drinken per dag?

27 reacties

Trees -

Iedereen moet dit zelf weten .
Ik pas wel op en vind het geweldig dat mannetje geeft me veel energie.
Rijk bezit .

Xxxc -

Ik.heb drie kleinkinderen heb nog nooit op ze gepast ze even bij geweest omdad ze in de breurt dat was 2 uurtje maar dat is 7 jaar geleden als ik vraag dat ik 1 wol passen bij me thuis zegen waren om.niet 2 zeg ik wil er een verwenen maar dan mag het niet

Albertine -

Ik ben het helemaal eens met Katinka.
Ook ik pas niet op mijn kleinkinderen. Die tijd hebben wij gehad, als je kinderen wil moet je dat zelf regelen.
Wel passen wij op bij calamiteiten ofzo, maar niet vast.

Sisi -

Op het moment dat jij kiest om kinderen te krijgen dan is dat ook jouw verantwoording. Als jouw ouders/schoonouders ervoor kiezen om niet op te passen dan is dat hun goede recht.
Vaak gaat t niet eens om het oppassen maar om het feit dat ze dan 1 of meerdere dagen geen kdv of bso hoeven af te nemen.
En kom niet aan met het is zo duur. In de tijd dat mijn kinderen er naar toe gingen was het ook niet goedkoop.

Anneke -

Vindt het heerlijk om op te passen En het gaat heel soepel als wij niet kunnen geen probleem. Ik voel me weer jong jij die kleintjes

Rieneke -

Een goede band hebben met je kleinkinderen is voor iedereen zo belangrijk. Ik ken genieg mensen wawrvan ik denk “een leuke.opa of oma ben je echt niet” dat vind ik zo.jammer want ze missen leuke dimgen in elkaars leven.Ieder kind gun je gewoon een leuke.opa/oma..U doet dat door bijvoorbeeld logeerpartijen, geweldig! Ik snap dat u geen vaste oppasdag wil en lekker je vrijheid wilt behouden. Je bent er echt niet daardoor een minder leuke oma.

Lisa -

Prima natuurlijk, niets mis mee en je goed recht. Ik hoop alleen wel dat je straks ook begrijpt dat je kinderen zich niet willen laten binden door de verplichtingen van mantelzorg, als je dat nodig hebt. Je kunt dan uiteraard zelf zorg inkopen, zoals zij nu ook opvang inkopen.

Helmi -

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik kindvrij ben gebleven en daardoor ook geen kleinkinderen heb om op te passen! Heerlijk! Leve de vrijheid!

Emmie -

Heel normaal 👍
Een leuke band met je opa en oma krijg je niet perse van vaste oppasdagen… dat vind ik zo een bijzondere filosofie 😂

Roos -

Vergeet niet dat grootouders ook op steeds latere leeftijd kleinkinderen krijgen, dan is dat soms zwaar. En dat heel veel opa’s én oma’s gewoon nog werken. Dat was de generatie voor ons toch wel wat anders

Alie -

waarom zo katten hier tegen elkaar, dat is asociaal ! Gewoon oppassen als je het
fijn vindt (ik vind het de mooiste dag van de week) en vooral niet doen als je het niet wil (zielig voor de kinderen om bij een oma/opa te zijn die het eigenlijk niet wil(len)

Barbe debora -

Ik zie mijn kleinkinderen heel graag alle 5 maar heb aan mijn dochter gezegd u wou ze moet u ze ook groot brengen als je echt weg moet naar feestje of en trouw wil ik ze wel bij mij als ik het op tijd weet

Wilma Vork -

Ik pas al bijna 10 jaar op,eerst op onze oudste kleinzoon en een paar jaar later kwamen er 2 schatjes bij en inmiddels is nummer 4 er ook en pas nu 2 dagen in de week op. Zo leuk die band die je opbouwt met je kleinkinderen, ik heb dat zelf nooit zo ervaren met mijn eigen grootouders en mijn kinderen ook nie t met mijn ouders want die hadden er totaal geen zin in en ik heb me voorgenomen om het lekker anders te doen en dat bevalt mij prima !!! Het is een verrijking van mijn leven!!

Jos de Bleyser -

Op vaste dagen oppassen kan heel mooi zijn maar mag nooit “vereist” worden.
Zelf was ik in de omstandigheden om de eerste vier jaar van mijn kleinzoon een dag in de week op hen te kunnen/mogen passen.
In deze vier jaren bouwden wij samen een gouden relatie op die nu, na achttien jaar, nog vierentwintig karaats is.
Voor geen goud had ik dit willen missen maar sinds wanneer ben ik de maatstaf?
Katinka vult haar leven in zoals zij dat wil en daar heeft zij het volste recht op.
Leven en laten leven is geen slecht motto.

Nana oma -

Ik heb nu zes kleinkinderen daar is er eentje van.op het kerkhof dat ga ik daar bezoeken en mijn andere 5 heb ik met veel liefde en.plezier opgepast nu is er nog eentje opkomst en daar ga ik ook voor zorgen en die andere mogen mij ook nu dag en nacht bellen

Wendy -

Toen mijn dochter geboren werd hebben we ervoor gekozen om zelf dit apie mooi in de wereld te zetten, nooit onze gevraagd…
Zij daarentegen gingen het steeds meer aanbieden en toen deden we 1 dag in de twee weken, dus om en om…
En zelfs later boden ze aan om één week per jaar op te passen…puur uit vrije wil…
Was voor ons enorme luxe, maar voelde super goed omdat zij het zelf wilden…was een fijne tijd…
En voor mijzelf nu…ik ga ook niet een vaste oppassen als er kleinkinderen komen, maar een weekendje of weekje zou ik tegen die tijd best leuk vinden…

Mijntje -

Oma mist volgens mij niets. En wie is hier asociaal? Oma?? Ik denk eerder de kinderen, die van oma verwachten dat ze oppast. Ik heb er op zich geen probleem mee als kinderen aan hun ouders vragen om op te passen, maar het moet wel een open vraag zijn, waar ook met ‘nee’ op geantwoord kan worden. Prima als ouders beslissen om te gaan oppassen, maar dan wel omdat ze het willen, niet uit een misplaatst soort ‘plichtsbesef’. Ik heb om mij heen te vaak oma’s horen klagen, dat ze het te druk vinden, andere dingen zouden willen doen, maar dat niet tegen de kinderen durven zeggen.

Annemarie -

Martinee. Asociaal ?? Sinds wanneer ben je als oma / opa verplicht om op je kleinkinderen te passen ? Asociaal om daar als kind vanuit te gaan. En hoezo missen ? Alsof je je kleinkind dan nooit ziet. Rare manier van denken.

Martinee -

Wat mist deze oma veel en wat asociaal om zo te denken of doen. Opa en oma zijn belangrijk voor kleinkinderen en daar doe je alles voor

Ans -

Ik vind het heel goed dat er ouders zijn die nee durven te zeggen . Ze vinden het tegenwoordig gewoon een verplichting van de ouders.

Ria -

ik heb wel opgepast op mijn kleinkinderen.maar hoefde dat niet vaak.ik ging ze gewoon halen omdat ik het leuk vond .ik was met 39 jaar voor het eerst oma. ik heb nu 4 achter klein kinderen .als mijn kleinkinderen in nood zitten pas ik graag op .de kinderen vinden het leuk en ik ook.

Sophia -

Doe vooral wat je zelf leuk vindt !
Dat heb ik ook gedaan.
Ongeveer 14 jaar opgevat, waarvan ongeveer 8 jaar twee dagen in de week. Daarnaast eerst vier en later drie dagen gewerkt ! Wat een boeiende afwisseling.

De mooiste jaren van mijn leven. Zo’n fijne tijd met de kleinkinderen gehad. Bij mijn eigen kinderen vroeger was ik te druk bezig met het allemaal heel verantwoord en goed te doen.

Heerlijk genieten nu !

Ria bonenberg -

Ik pas ook niet op , ik ben jong aan kinderen begonnen om jong nog van het leven te genieten .Zij kopen een huis , over opa’s en oma’s rug denk ik dan .Ik ging ook s’avonds werken om wat bij te verdienen .

Math -

Wij hebben een kleindochtertje kunnen me snachs nog bellen

Ellen Schilperoord -

Mijn ouders wilden ook niet standaard oppassen, wel zo nu en dan. Het is hun goed recht. Mijn ouders hebben wel lang oppaskinderen van iemand anders in huis gehad nadat hun eigen kinderen wat ouder werden. Mijn schoonouders waren al wat ouder (generatie verschil met mijn ouders) en die hadden met hun oudste kleinkinderen dat allemaal al gehad. Met ons grote gezin was het ook logisch dat een van ons op gegeven moment thuisbleef. We kregen een tweede tweeling na onze eerste 3 kids.

Marieke -

Toen onze oudste werd geboren gaven mijn ouders aan dat ze niet structureel wilden oppassen en mijn schoonouders wilde dat wel.
Wij vonden dat de opa’s en oma’s er waren om van de kleinkinderen te genieten. Tot verdriet van mijn schoonmoeder ging onze oudste naar een gastouder. Maar toen we eenmaal een jaar verder waren vonden opa en oma het toch ook wel erg fijn als ze gewoon op vakantie konden wanneer ze wilden en wel regelmatig leuke dingen konden doen met de kleinkinderen. Nu zijn we 10 jaar verder en hebben ze allemaal een top band met de kleinkinderen.

Will -

Ik pas alleen op als het een keertje zo uit komt . En dat komt regelmatig voor.
Zou het ook niet willen missen. Krijg je een goede band met de kleinkinderen en kun je herinneringen maken.
Mijn enige kleinzoon komt regelmatig bij ons logeren en dat vind ik heel gezellig. Het is een lief en gemakkelijk kind die ik graag om me heen heb.
Maar ik snap die oma’s ook wel, die het niet willen, alleen zo ben ik niet.

Als de kleinkinderen maar af en toe bij je komen logeren, dan kun je ook herinneringen maken.

Reageer ook