Drie dagen per week gaan mijn dochters naar de crèche en ik moet zeggen dat ik dat echt heerlijk vind. Ik kan dan ongestoord werken en dat geeft mij super veel energie. Aan het einde van de middag haal ik ze op, dan ben ik helemaal klaar met werken, en heb ik alle tijd een aandacht voor ze. Op de donderdag blijven de kids thuis, maar passen de opa’s en oma’s om de beurt op, zo heb ik mijn vierde werkdag. Goed geregeld, al zeg ik het zelf!
Zes dagen per week oppas
Maar het kan natuurlijk ook anders. Er zijn moeders die thuis blijven met de kinderen en moeders die fulltime werken. En dat is ook helemaal goed! Toch zijn er moeders die wel kritiek op hun ‘opvangbeleid’ krijgen, zoals de 43-jarige Kathy uit Haarlem. Ze werkt fulltime voor een bank en is hierdoor veel van huis. Ook haar man Job, die arts is, maakt lange dagen. Om deze reden gaan de kinderen vijf dagen per week naar de opvang, worden ze gebracht en gehaald door de au pair en past de au pair ook de hele zaterdag op de kinderen op.
Financieel zorgeloos leven
“Zonder de hulp van de opvang en de au pair zouden wij het niet redden met ons werk” vertelt Kathy. “Job is arts en werkt veel onregelmatige diensten en ik maak lange dagen als bankier. We hebben hard gestudeerd en gewerkt om te komen waar we nu zijn. Dat heeft voordelen: we hebben een financieel zorgeloos leven, wonen in een prachtig huis, maken geweldige reizen en kunnen onze kinderen later de beste studiemogelijkheden bieden. Maar de nadelen zijn er ook. Ik kan me de laatste keer dat ik meer dan vijf uur geslapen heb niet meer herinneren, Job en ik hebben al maanden geen seks gehad en we zien de kinderen eigenlijk alleen op zondag.”
Volle dag
Doordeweeks en op zaterdag runt de au pair het huishouden en doet de kinderen. “Ik sta om 5:30 uur op, ga een uur hardlopen, spring onder de douche en ben om 7:15 uur de deur uit en onderweg naar kantoor. Serena, onze Filipijnse au pair, maakt de kinderen klaar en brengt ze naar school en de opvang. Rond 20:00 uur stap ik op kantoor in de auto en rijd naar huis. Als ik om 20:45 thuiskom liggen de kinderen al in bed, eet ik wat en sla dan vaak mijn laptop nog even open. Job is dan soms wel en soms niet thuis, een beetje afhankelijk van zijn dienst.”
Zaterdag voor zichzelf
Op zaterdag hebben Kathy en Job allebei een dag voor zichzelf. “Ik ga vaak naar de sauna, lunchen met vriendinnen, winkelen of sporten. Tussendoor zie ik de kinderen wel, maar het is echt de bedoeling dat ik die dag helemaal tot rust kan komen. Job werkt soms op zaterdag, maar als hij vrij is gaat hij meestal met vrienden op stap of gaat naar de tennisclub. De kinderen hebben altijd een leuke dag met Serena. Ze neemt ze mee naar een pretpark, gaan bowlen of naar de dierentuin. We proberen op zaterdagavond altijd met z’n allen te eten, maar dat lukt niet altijd.”
Zondagen zijn heilig
Als je het zo leest lijkt het alsof Kathy en Job de kinderen nooit zien. “Ik snap dat het zo lijkt, maar we zien ze natuurlijk wel. De zondagen zijn heilig, Serena is dan vrij en wij doen leuke dingen als gezin. We doen altijd ontbijt op bed en de rest van de dag kijken we wel waar we zin in hebben. Job en ik hebben dan ook een ‘offline day’. Onze telefoons blijven uit. Voor noodgevallen kunnen mensen ons bereiken op de vaste lijn. En dat is zo lekker!”
Lekker moederen
Op maandag begint het feest weer opnieuw en draagt Kathy alles weer over aan Serena. “Ik vind het soms moeilijk, maar ik geloof dat mijn werk mij ook een betere moeder maakt. Op de zondagen ben ik honderd procent aanwezig en heb ik alle tijd voor ze. De kinderen vinden het ook niet altijd leuk. Gelukkig zijn ze dol op Serena en genieten ze intens van de zondagen. Er komt een dag dat we genoeg geld hebben en Job en ik allebei kunnen minderen. Dan ga ik wel lekker moederen. Maar wel wetende dat ik alles uit mijn carrière heb gehaald.”
Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de comments onder dit artikel.
Volg jij ons al op Instagram? Hier krijg je een kijkje achter de schermen van Damespraatjes én in ons privé leven!
Marit -
Wat mij stoort is dat een Filipijnse au pair dus structureel 6 dagen in de week werkt! Dat klopt niet met de arbeidstijdenwet, moderne slavernij.