fb
Damespraatjes Damespraatjes

11 tips om te shinen in een Karaoke Bar (ook al kun je niet zingen)

Heel veel respect heb ik voor de mensen die gewoon op een podium gaan staan en met een enorme flair de longen uit hun lijf zingen. En dan ook nog het publiek mee trekken in hun enthousiasme. En om dat publiek mee te krijgen hoef je echt niet de beste zanger of zangeres te zijn.

Ik heb het laatst meegemaakt in een karaoke bar. Een meisje dat best goed kon zingen, kreeg nauwelijks feedback uit het publiek. Daarna stapte er een groepje studenten op het podium. Vol lef, zelfvertrouwen, adrenaline en plezier. Ze gaven een geweldige performance weg van een nummer van Queen. Echt zingen konden ze niet. Maar het publiek stond op de banken.

Daardoor kwam bij mij de vraag op hoe je een goed optreden in een karaoke bar kunt geven, zonder dat je een goede zanger bent. Na mijn onderzoek kwam ik tot de volgende tips die ik heel graag met jullie wil delen. Tot slot krijgen jullie ook nog tips van Kristin Bell en Seth Rogen die allebei een karaoke optreden geven in de film Like Father (die je nu op Netflix kunt kijken).

Tips voor een geweldig karaoke optreden

1. Kies een bekend nummer. Iets dat iedereen kent, dik kans dat ze mee gaan zingen, waardoor de aandacht niet meer zo naar jouw stem wordt getrokken, maar meer naar hoe je op het podium staat.

2. Oefen thuis. Zing het lied al zo vaak mogelijk en het liefst voor de spiegel met een microfoon (of iets dat er op lijkt).

3. Oefen je stem. Zet je beide benen goed op de grond en probeer zoveel mogelijk vanuit je buik te zingen. Til je kin niet te veel omhoog, maar blijf op gelijke hoogte met je microfoon of zet je microfoon zelf iets lager. Het maakt dat het geluid van je stem wat warmer overkomt.

4. Weet wat je zingt. Natuurlijk moet je de tekst goed uit je hoofd kennen. Maar daarnaast is het ook belangrijk dat je de tekst begrijpt. Zodat je nog meer emotie in het lied kunt leggen.

5. Onderdruk je angst. Maak voor jezelf een lijstje van wat er allemaal fout zou kunnen gaan tijdens het optreden. Bijvoorbeeld stotteren, je tekst vergeten, flauwvallen etc. Doe dan voor jezelf een optreden voor de spiegel waarbij dit allemaal gebeurt. Dus alle fouten in een optreden. Herhaal dit 3 keer en doe ‘m dan nog een keer maar helemaal goed. Wedden dat je staat te shinen voor de spiegel!

6. Zoek een goed podium. Tenminste als je daar natuurlijk invloed op hebt. Ben jij degene die bepaalt waar er wordt opgetreden, ga dan zeker even langs verschillende karaoke bars en check de sfeer, het licht en het geluid. En check het belangrijkst: voel jij je daar op je gemak?

7. Oefen in een karaokebox. Vooral in Azie kom je deze veel tegen. Je kunt in zo’n box een optreden doen en weer terugkijken. Je hebt dan alvast een beeld van hoe je optreden er uit gaat zien.

8. Zoek een partner. Natuurlijk kun je het ook alleen doen, maar samen is wel zo gezellig en kan wat meer vertrouwen geven. Zeker een eerste keer. Ik moet weer terugdenken aan die studenten. Ze haalden bij elkaar het beste naar boven.

9. Geef je helemaal. Niet alleen met zingen, maar ook met je lichaamsuitstraling. Probeer contact te maken met het publiek en zorg er voor dat ze met je mee gaan doen. Gaan de eerste mensen uit het publiek meeklappen of zingen, dan volgen er zeker meer.

10. Wees zelf ook een goed publiek. Ben je al wat eerder in de zaal en treden er mensen voor jou op. Support ze vanaf je plek. Klap, juich, zing mee. Wedden dat ze dat later dan ook bij jou gaan doen!

11. Heb plezier! En daar is het natuurlijk allemaal om begonnen. Om jou een leuke avond te bezorgen. Een we hopen dat het met deze tips gaat lukken.

Bekijk zeker ook even de video hieronder. Vooral het optreden van Kristen (zet zich zelf lekker centraal) en Seth (die niet kan zingen, maar geweldig om naar te kijken).

Ik heb nu enorm veel zin om naar een karaoke bar te rennen. Jij ook? En laat het ons zeker weten als je deze tips in de praktijk hebt gebracht!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook