fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kanker, allergische reacties en irritaties: hoe schadelijk is haarverf nou écht?

Naar de kapper gaan doe ik veel te weinig. Hoe lekker ik het ook vind, het lukt me zelden om vaker dan één keer per jaar te gaan. Maar als ik dan ga, dan ga ik ook goed! Wassen, knippen, föhnen en verven: ik ga all out en zit er dan ook zeker drie a vier uur in de stoel. Een frisse knipbeurt is heerlijk, maar met de verse highlights ben ik nog het meest blij. Maar hoe goed of slecht is die haarverf nou eigenlijk voor je haar? Dylan Kok, tricholoog (haarspecialist) geeft het antwoord in een artikel op nu.nl. 

Kanker

Niet meer dan eens heb ik te horen gekregen dat haarverf kankerverwekkend zou zijn. Gelukkig is KWF daar duidelijk over: haarverf is niet kankerverwekkend. “Haarverf is een van de meest onderzochte cosmetische producten. Het is veilig bevonden door het Europese wetenschappelijke comité voor cosmetica (SCCP) en als niet-kankerverwekkend bestempeld door het internationale agentschap voor kankeronderzoek (IARC)” aldus KWF tegen nu.nl.

Dunner en breekbaarder haar

Kankerverwekkend is het goedje dus niet! Maar hoe goed of slecht is het voor je haar?  “Niet iedereen weet hoeveel schade het kan veroorzaken. Als je je haar verft moet het eerst ontkleurd worden. Dat gebeurt met waterstofdioxide, een chemische stof die de structuur van haar en hoofdhuid aantast. De haarschubben die aan de buitenkant van het haar zitten moeten gesloten zijn, maar waterstofperoxide zorgt ervoor dat ze juist opengaan. Je haar wordt daar dof en droog van en bij regelmatig verven wordt je haar dunner. Ook breekt je haar uiteindelijk af en gaat je haar minder hard groeien. Dat kan tot wel 5 centimeter schelen” vertelt tricholoog Dylan Kok.

Wanneer de verf tijdens het verven de hoofdhuid raakt, kunnen de haarcellen -die zeer oppervlakkig liggen- beschadigen. “Er groeien verzwakte en minder gezonde haren uit beschadigde cellen. Helaas is dat alleen medisch te herstellen.”

Irritaties en jeuk

Niet alleen kan de verf het haar beschadigen, het kan ook voor irritaties en jeuk zorgen. “In haarverf zitten allerlei chemische verbindingen en kleurstoffen. Het ligt eraan hoe gevoelig je van jezelf voor deze stoffen bent of je een reactie hierop krijgt. Het is niet zo dat de kans groter wordt op een allergie naarmate je je haar vaker verft. Als je na meerdere keren verven geen allergische reacties krijgt, dan heb je er blijkbaar geen aanleg voor” zegt dermatoloog Tom de Groot, gespecialiseerd in allergieën tegen nu.nl.

Bij contact met de hoofdhuid kan haarverf voor allergieën zorgen. Door dit contact te voorkomen, wordt de kans op een reactie van de hoofdhuid zo veel mogelijk voorkomen. De Groot: “Een goede kapper zorgt daarvoor. Ook moeten er geen schadelijke stoffen in de haren achterblijven. Als je thuis je haar verft, wordt dat moeilijker.”

Toch verven?

Het verven van je haar kán dus heel wat problemen en ongemakken met zich meebrengen, maar door het bij een professionele kapper met goede producten te laten doen, verkleint het risico al enorm. Maar het allerbeste? Je haar helemaal niet verven!

Verf jij je haren? Zo ja, kijk je daar nu anders tegenaan? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook